Aanduidingen en overzichten van gevelafwerkingen (Surface)

In dit artikel wordt toegelicht hoe materiaalnummers van Surfaces in de gevels en de bijbehorende legenda weergegeven kunnen worden. Dit zoals dat gevraagd wordt in de omgevingsvergunning. Met het Label 'Afwerking label' en het object 'Overzicht Surfaces' uit de KeyMember Editie kan een overzicht getoond worden.

Materialen (Surfaces) Nummeren

De Surfaces kunnen in de loop van het project worden voorzien van een code:
  1. Ga naar Option > Element Attributes > Surfaces
  2. Klik op 'Rename'
  3. Vul vooraan een code (cijfers/letters) en dan een uniek scheidingsteken
In het voorbeeld hieronder wordt het | teken gebruikt met een spatie ervoor en erna:

Dit teken mag niet in de niet-gebruikte Surfaces voorkomen.
De herbenaming heeft geen effect op het model, de verwijzing naar Surfaces gaat immers via het Index nummer.
Door deze nummering komen de gebruikte Surfaces onder elkaar bovenaan de lijst te staan.

Nummering in gevels plaatsen

Om de aangemaakte materiaalcodering weer te geven in de gevels wordt er gebruik gemaakt van een Key Member label:
  1. Selecteer de Label Tool
  2. Open de Label Selection Settings
  3. Kies het label Afwerking label XX KM

4. Zet onder Symbol label: Type inhoud op ‘Surfaces’ (1)
  5. Zet Gebruik code op ‘Op basis van scheidingsteken’ (2)
  6. Vul bij het Scheidingsteken hetzelfde teken in als dat er gekozen is bij de Surfaces. Dus in het geval van het voorbeeld wordt nu gekozen voor de | . (3)
  7. Klik op 'OK'
  8. Plaats het label op het gewenste element en automatisch wordt de code van de Surface getoond. Zie de afbeelding hieronder:

Zie hieronder voor de weergave instellingen van de labels geplaatst op de gevel :
  1. Selecteer het geplaatste label
  2. Open de Label Selection Settings
  3. Pas onder Tekst Style (1) de tekst als gewenst aan.
    Kies eventueel voor een vooringestelde Tekst Favoriet (2) . Zie voor meer informatie over favorieten het artikel: Favorieten gebruiken .
  4. Met Opaque (3) kan een achtergrondkleur voor het label ingesteld worden en vink 'Frame' aan voor een rand om het label
  5. Zet onder Pointer deze (4) uit om de labels direct op de gevel weer te geven
  6. Klik op 'Ok' om de aanpassingen door te voeren

Zie hieronder voor de weergave instellingen van de labels geplaatst naast de gevel, zoals label 2 met pointer:
  1. Zet de Pointer aan (4)
  2. Selecteer de gewenste tekst positie (5)
  3. Klik op de gewenste Pointer vorm (6) om deze te selecteren
  4. Kies de gewenste Arrowhead (7)
  5. Klik op 'Ok' om de aanpassingen door te voeren
Wanneer de surface van het binnenblad  in plaats van het buitenblad  vermeld wordt op het gevelzicht, dan dient volgende optie gedeactiveerd worden.

Legenda

De nummers met de bijbehorende materialen kunnen vervolgens in een overzicht weergegeven worden. Hiervoor is het object Overzicht Surfaces XX KM opgenomen in de Key Member Bibliotheek.
  1. Open het Object gereedschap
  2. Tik in de zoekfunctie de naam van het object in of ga hier naar de map Archicad bibliotheek KME XX > 01 Algemeen XX > 2D overzichten
  3. Selecteer het Object
  4. Vul onder Custom Settings als Hoogte index (1) in
Kies hiervoor 400 als waarde. Dit omdat het Surface index nummer vaak niet hoger komt dan deze waarde en de Surface dan zeker in de legenda meegenomen worden. Deze waarde kan gevonden worden in de Attribute Manager via Options > Element Attributes > Attributes Manager door te sorteren op het indexnummer:
  1. Vul het gekozen Scheidingsteken (2) in. Dus in het geval van het voorbeeld is dit | .
  2. Vink 'Automatische kolombreedte' aan (3) .
Of uit en pas dit na het plaatsen van het object handmatig aan: selecteer daarvoor het object en roep het Pet Palette op door op een roze punt te klikken.

1. Vul een maximale hoogte  (4)  van de legenda in
  2. Kies vervolgens het Lettertype   en de verdere opmaak van de tekst (5)
  3. Klik op 'Ok' en plaats de legenda op de View of Layout

Video Materiaalnummer in gevel

1. In het webinar met het onderwerp 'Direct naar het omgevingsloket vanuit je BIM model' wordt vanaf het  tijdstip 06:15  de methodiek getoond:
  2. In het ArchiCafé van oktober 2020 wordt kort gedemonstreerd hoe dit in zijn werk gaat. De link naar deze opname is te vinden in het artikel: