Archicad AI Visualizer

De AI Visualizer is een nieuwe, experimentele Add-on voor Archicad 27 om in de vroegste fases van het ontwerpproces van eenvoudige 3D-modellen inspirerende beelden te genereren. De Add-on is uitgebracht door Graphisoft en biedt een eerste kennismaking met de mogelijkheden van visualisaties gemaakt door AI. De inspiratiebeelden worden gegenereerd binnen enkele minuten op basis van een tekst naar keuze. Meer informatie is om te vinden bij Graphisoft.

Voorbeeld van en simpel volume model geconverteerd naar een museum

Let op, het installeren van de AI Visualizer vergt, met name voor systemen met macOS, beslist enige handigheid en geduld. Het kan best gedaan worden met hulp van een IT-specialist of IT-dienst.

Systeemeisen

De belangrijkste vereisten zijn het VRAM (videogeheugen) van de grafische kaart voor Windows en de RAM/chipcategorie (Pro, Ultra, Max) voor macOS met een M1 - M2 chip.
Er zijn geen specifieke CPU-vereisten, maar zorg ervoor dat deze overeenkomt met de prestaties van de grafische kaart.

Daarnaast zijn uiteraard de systeemeisen Archicad van toepassing.
De systeemconfiguratie beïnvloedt met welke modus de AI-server gestart kan worden.
Als de configuratie voldoet aan de aanbevolen vereisten, gebruik dan de hoge VRAM-modus (de standaard setup).

Windows

Minimaal:
  1. NVIDIA gpu met 8 GB VRAM
  2. 32 GB RAM
Aanbevolen:
  1. NVIDIA gpu met 16 GB VRAM
  2. 64 GB RAM

macOS

Minimaal :
  1. 16 GB M1-chip (ten minste Pro-configuratie)
Aanbevolen:
  1. M1 - M2 (Pro, Max of Ultra-configuraties) chip van 32 GB
De add-on werkt nog niet op Intel-Mac, tenzij gebruik gemaakt kan worden van een andere computer voor de AI-engine.
AMD gpu's worden niet ondersteund.

Installatie | Windows

De AI Visualizer moet handmatig op de juiste locatie gezet worden.
  1. Download het ZIP-bestand. Link naar AI Visualizer (WIN)

2. Pak het ZIP-bestand uit.

3. Kopieer onderstaande bestanden naar de volgende locaties:
    1. De map 'sd.webui' >>> C:\
      Resultaat: C:\sd.webui
    2. De map 'Add-ons' >>> de map Archicad 27 (waar ook de Archicad.exe staat)
  4. Herstart Archicad voor het eerste gebruik van de Add-on.

Installatie | macOS

De AI Visualizer moet handmatig op de juiste locatie gezet worden. De installatie kan alleen uitgevoerd worden door superusers (beheerders of rootgebruikers). Lees meer uitleg over superuser op Apple support.
De add-on werkt nog niet op Intel-Mac, de AMD gpu's worden niet ondersteund.
  1. Download het DMG-bestaand:
    Link naar de AI Visualizer (macOS)

2. Open 'Terminal':
    1. Open Spotlight. Druk de toetsen 'Command' + 'spatiebalk' in of klik op het vergrootglas rechtsboven.
    2. Type 'Terminal' in.
    3. Druk op enter.

3. Download en installeer 'Homebrew'
    1. Gebruik hiervoor het volgende commando (copy-paste):

/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"

De installatie kan even duren en inactief lijken tijdens het proces.

2. Voer je wachtwoord in + Enter. (Er is geen feedback over het  intypen van het wachtwoord.)
      Zodra het wachtwoord is ingevoerd en op Enter is gedrukt, gaat de installatie verder. Als de installatie klaar is verschijnt de prompt (de grijze veld) in het Terminal-venster:

(Noot: Homebrew is een zogenaamde package manager, het is mogelijk dat deze al geïnstalleerd is. De nieuwste terminal-commando's en packages zijn beschikbaar op de brew.sh webpagina.)

4. Installeer basispakketten met Homebrew vanuit de systeemdirectory
    1. Gebruik hiervoor het volgende commando (copy-paste):

/opt/homebrew/bin/brew install cmake protobuf rust python@3.10 git wget

Dit commando downloadt zg. packages en dependencies om de AI Engine te laten werken op Mac. Het proces kan even duren en is gereed waneer de prompt verschijnt in het Terminal-venster:

5. Open het bestand 'AI_Visualizer_Add-on-27-INT-install_package-MAC.dmg'
    Dubbelklik op het bestand en komt onderstaand in beeld:

6. Kopieer de bestanden van het .DMG-bestand naar de volgende locaties:
    1. De map 'sd.webui' >>> Archicad map (.../Graphisoft/Archicad XX/)
    2. De map 'Add-ons' >>> de Archicad 27 map.
      Belangrijk is om te kiezen voor 'Voeg samen' /'Merge'.

Deze is hier te vinden:
      1. Voor Silicon-chips: Dubbelklik op 'AppleSiliconMac'
      2. Voor Intel-chips: Dubbelklik op 'IntelMac'

7. Start de AI-Engine door het bestand 'run.sh' in het Terminal-venster te slepen en op Enter te drukken.
    Deze bestand staat in .../GRAPHISOFT/Archicad XX/sd.webui/

De eerste keer opstarten van de AI-engine kan een paar minuten duren. Als je een IP adres ziet zoals 127.0.0.1:7860 of 0.0.0.0:7860 in de Terminal, dan is de AI server volledig geladen en draait:

8. Sluit het Terminal-venster als de installatie klaar is.
    Voor het gebruik van de AI Visualiser is het echter wel noodzakelijk dat de AI-Engine draait. Hiertoe zal dus tijdens het gebruik een Terminal-venster geopend en de 'run.sh' gestart dienen te zijn.
  9. Herstart Archicad voor het eerste gebruik van de Add-on.

Werken met de AI Visualizer

1. Start Archicad.

2. Modelleer een eenvoudig 3D-model.

3. macOS: Start de AI-Engine.
    Open 'Terminal'
    1. Sleep 'run.sh' uit ../GRAPHISOFT/Archicad XX/sd.webui/ in het Terminal-venster.
      Als de promt verschijnt, is de AI-Engine opgestart.

Belangrijk: Het Terminal-venster kan niet gesloten worden, omdat daarmee de verbinding met de AI-Engine afgesloten wordt.

4.  Open het AI Visualizer-palet. Dit staat in het menu 'Window > Palettes > AI Visualizer'

5. Klik op 'Generate'.
    De afbeelding wordt gemaakt op basis van de actieve 3D View en de instellingen.
Voor meer informatie en over de bediening van de AI Visualizer:
  1. Bekijk dit YouTube filmpje van Graphisoft
  2. Lees de gedetailleerde uitleg van Graphisoft over het gebruik van de add-on

Meldingen

Sorry, we could not generate te image.

Dit kan de volgende oorzaken hebben:
  1. (op macOS) De AI-Engine is niet opgestart:  Volg uit 'Werken met de AI Visualizer' stap 3 en controleer dat de terminal staat aan en dat er is een verbinding met de AI-server.
  1. Het adres naar de server is niet correct: Controleer deze en pas zonodig aan.