Meetstaat Manager - Archicad projecten of templates omzetten

Meetstaat Manager - Archicad projecten of templates omzetten

Dit artikel beschrijft hoe de Meetstaat Manager toegepast kan worden op Archicad projecten die zijn gestart met een oudere template dan de Archicad 23 KME r1 template.
Volg uitsluitend deze uitleg voor de implementatie van de Meetstaat Manager in de bureautemplate.
Als naslagwerk kan eventueel Bestaande Archicad 23 projecten omzetten naar Archicad 24 als een bestaande template omzetten naar Archicad 24 doorgenomen worden, maar dit is geen must.

Voor het omzetten van Projecten en Templates voor de Meetstaat Manager van Archicad 26 naar 27 zie: Project of template met Meestaat Manager omzetten van Archicad 26 naar Archicad 27 KME R1.

Voor de werking van de Meetstaat Manager zelf, lees Werkwijze van de de Meetstaat Manager.

In dit artikel staat beschreven hoe de benodigde onderdelen geïmporteerd kunnen worden, het is aan te raden om de opgegeven volgorde aan te houden:
  1. VMSW Classificatie
  2. Archicad Properties
  3. Building Materials
  4. Layers
  5. Interactive Schedules
  6. Overige elementen
Download het bestand met de Archicad properties en Schedules vanuit Archief - Downloads KeyMember Editie, onder Archicad 23.

1. VMSW Classificatie

In de Meetstaat Manager wordt gebruik gemaakt van zowel de Archicad - Ned 2.0 Classificatie als de VMSW Classificatie. Dit heeft als nut voor zowel het toekennen van VMSW artikelen aan elementen als voor het centrale beheer binnen Archicad. In deze Classificatie is bij de betreffende artikelen het vak Description aangevuld met Aard van Overeenkomst en de bijhorende Eenheid.

Met de release van de Archicad 23 KME r1 heeft de VMSW Classificatie een aanvulling gekregen:
- 00.00. Exclusie Element
- Hoofdstukken 41.31. en 41.32. zijn uitgebreid.

Komt het project uit Archicad 22 of ouder, volg dan eerst de stappen bij het hoofdstuk Updaten Archicad Classificatie  alvorens te beginnen aan het toevoegen van de VMSW Classificatie.

Updaten/invoegen VMSW Classificatie

1. Ga in de menubalk naar Options > Classification Manager…
Het venster wordt geopend.

2. Klik op het import symbool   en navigeer naar de laatste KeyMember template (~GRAPHISOFT > Archicad XX > Defaults > Archicad > Archicad XX BE KME template).

3. Kies onder in het dialoogvenster als bestandsformaat Archicad project files.
  4. Klik op Open
  5. De melding Import Classifications verschijnt. Vink Include Properties from file uit en kies OK

6. De melding ‘Classifications were successfully imported’ verschijnt, bevestig met OK en kies nog eens OK.
De Classificatie is nu toegevoegd en up-to-date.

Als de VMSW classificatie al aanwezig is in het project, moet deze classificatie vervangen worden. Na import komt vervolgens een melding ‘Duplicate Classification Systems’. Kies in deze situatie voor Replace.

Updaten Archicad Classificatie

Als het project uit Archicad 22 komt, zal de Archicad Classificatie - NED  geladen zijn. Het is voor de werking van de Meetstaat Manager van belang dat deze geüpdatet wordt. Volg hiervoor onderstaande stappen.

Volg onderstaande stappen:
  1. Open het bestand in Archicad 24.
  2. Ga in de menubalk naar Options > Classification Manager…
Het venster wordt geopend.
  3. Hernoem de classificatie. Verwijder achter Name(1): Ned. Zodat er Archicad Classification komt te staan en vermeld vervolgens achter Version: NED 2.0 (2).

4. Volg de stappen bij het kopje Updaten/invoegen VMSW Classificatie
Op deze manier blijven alle Classificaties aan de reeds in het project aanwezige elementen gekoppeld.
Volg hierna de stappen onder de voorgaande kop ‘Toevoegen VMSW Classificatie’.

2. Archicad properties

Toevoegen van Archicad Properties

Bij de Archicad properties zijn verdere aanvullingen nodig voor de werking van de Meetstaat Manager:
voor bepaalde workflows, zodat bijvoorbeeld bij staal het gewicht in kg uitgelezen kan worden voor tussenberekeningen, zoals de lengte van raamdorpels voor het toekennen van VMSW artikelen aan elementen die niet gemodelleerd worden, zoals een deurdranger bij zelfsluitende deuren.
Enkel de aanvullende Archicad properties die relevant zijn voor de Meetstaat Manager zijn te vinden in het zip-bestand behorende bij dit artikel:
  1. Gewicht materiaal (update in AC23 KME r1)
  2. Meetstaat Manager Artikelkeuze (was VMSW artikelnummer, update in AC23 KME r1)
  3. Meetstaat Manager Extra opties (Nieuw in AC23 KME r1)
  4. Meetstaat Manager Rekenhulp (was Meetstaat, update in AC23 KME r1)
  5. Meetstaat Manager Meeteenheid  (Nieuw in AC23 KME r1)

Toevoegen Archicad Property Groups

Deze Archicad Property Groups dienen toegevoegd worden.
  1. MM Extra opties
  2. MM Artikelkeuze
  3. MM Rekenhulp
  4. Gewicht materiaal
  5. MM Meeteenheid
Volg onderstaande volgorde voor het importeren van de Archicad Property Groups:
  1. PROP MM.xlm
  2. PROP Gewicht Material.xml
Volg onderstaande stappen:
  1. Ga naar Menu Options > Property Manager…
Het menu wordt geopend

2. Kies het import symbool
  3. Ga naar het bij dit artikel bijhorend zip-bestand en selecteer volgens bovenstaande volgorde één van de, nieuwe en aangevulde Archicad Property Groups en klik op Open

De melding ‘Import Properties’ verschijnt:
  1. Vink ‘Include Classification Systems’ uit

Bepaalde Archicad properties worden nu zichtbaar in de Settings van elementen volgens een bepaalde Classificatie.
Als de nevenstaande melding opduikt tijdens het importeren, dan worden een aantal Archicad properties niet geïmporteerd. Dit komt doordat de nodige Classifications niet aanwezig zijn in het bestand. Importeer eerst de nodige Classification(s) volgens stap 1 vooraleer de Archicad properties geïmporteerd worden.

3. Building Materials

Om het aantal Building Materials te reduceren in het project, hebben een aantal materialen een aangepast Building Material ID en Description gekregen. Zo zijn alle metselwerken startend met VMSW artikelnummer 20.2 / 20.3 / 20.4 / 20.5 vervangen door materialen met Building Material ID 20.XX.XX.. Daarnaast hebben materialen, die in de VMSW-artikellijst ingedeeld worden op dikte, een vereenvoudigd Building Material ID gekregen eindigend op X. of .XX.. Zo is 21.21.10 spouwmuurisolatie buitenspouwblad - PUR of PIR/10 cm nu 21.12.XX. geworden.

Deze aangepaste Building Materials kunnen vanuit de Archicad 24 KME BE r1 template geïmporteerd worden:
  1. Ga in de menubalk naar Options > Element Attributes > Attribute Manager…
  2. Open de Building Materials (1)
  3. Kies de knop Import (2)
  4. Open via de programmamap GRAPHISOFT/Archicad 24/Defaults/Archicad de ‘ Archicad 24 KME BE template’
  5. Zet alle Building Materials over vanuit de rechterkolom met de knop ‘<< By Index’ (3) en vink ‘Include All Associated Attributes’ uit (4)

Als vergeten wordt om ‘Include All Associated Attributes’ uit te vinken bij het overzetten, kan er vervuiling optreden bij de attributen Fills en Surfaces: deze worden namelijk ook toegevoegd als ze al bestaan.
Naast deze basis van Building Materials uit de template is het nog mogelijk om aanvullende materialen in te laden voor de Meetstaat Manager. Zie hiervoor de Tip & Truc 082: Een meetstaat genereren met de Meetstaat Manager.

4. Layers

Om gebruik te maken van de VMSW artikelen met betrekking tot woningscheidende wanden (WS), dient de volgende Layer aan het project toegevoegd te worden:
  1. 22 WS Binnenwanden
Naast bovenstaande Layer zijn ook onderstaande Layers nodig voor een goede werking van de Meetstaat Manager. Controleer of deze aanwezig zijn, zo niet voeg deze dan ook aan het bestand toe:
  1. 21 Buitenwanden
  2. 22 C Binnenwanden
  3. 22 NC Binnenwanden
Het importeren van Layers gaat op dezelfde manier als hierboven bij de Building Materials:
  1. Open de Attribute Manager
  2. Ga naar het onderdeel ’Layers’
  3. Kies de knop ‘Import’
  4. Open via de programmamap GRAPHISOFT/Archicad 24/Defaults/Archicad de Archicad 24 KME BE template
  5. Selecteer in de rechterkolom de benodigde Layers
  6. Klik vervolgens op de knop ‘<< By Index’
  7. Klik op ‘OK’ om de Attribute Manager te sluiten

5. Interactive Schedules

Er is zijn nieuwe schedules beschikbaar: ‘Checklist staalprofielen’ en alles startend met ‘MM Meeteenheid …’ . Dit kan gebruikt worden als hulpmiddel voor het berekenen van staalprofielen, de andere schedules dienen als nazicht op de gebruikte codering en waar zich die bevindt (Element Classificatie, Building Material ID of Building Material Classificatie). Ook kan er nagekeken worden als één of meerdere elementen alternatieve eenheid bevatten. Deze schedules zijn terug te vinden in de View Map > DO of UV > Lijsten en berekeningen > Voorbereiding Meetstaat > MM voorbereiding.

Het importeren van deze schedule kan op volgende manier:
  1. Ga naar het Menu Document > Schedules > Scheme Settings…
  2. Kies de knop ‘Import’
  3. Ga naar het bij deze Tip & Truc bijhorend zip-bestand en selecteer het xml-bestand  "Checklist staalprofielen" en klik op Open.

6. Overige elementen

Overige elementen zoals favorieten, composites, etc. kunnen overgenomen worden van de Archicad 24 KME BE template. Lees voor meer info Een bestaande template omzetten naar Archicad 24.

Archiefbestanden