Attributen - Lijnen

Lijnen zijn verdeeld in 2 verschillende types:
  1. Stippellijnen (Dashed Line), kunnen volle lijnen of lijnen met meerdere segmenten van verschillende lengtes zijn (tot 6 segmenten).
De lengte van de segmenten kan per onderdeel individueel ingesteld worden.
  2. Symboollijnen (Symbol Line), kunnen alle vormen van lijnelementen bevatten (rond, recht, onder een hoek). De onderdelen van symboollijnen kunnen in een plattegrond venster met het lijngereedschap, beginnend bij het nulpunt, getekend worden en vervolgens met kopiëren en plakken naar een nieuwe symboollijn overgebracht worden.

Nieuw lijn aanmaken

1. Ga naar Options > Element Attributes > Lines...
  2. Selecteer eventueel een lijn die er op lijkt (1)

3. Kies voor New... > Dashed (zelf instellen)

of ' Duplicate' (aanpassen)
  4. Geef de nieuwe lijn een duidelijke naam en klik op 'OK'
  5. Stel de afmetingen in (verschuif het bolletje voor meer mogelijkheden) (2)
  6. Stel de verschaling van het lijnstuk in (3)
    1. Scale with plan (Model Size) = werkelijke afmetingen
    2. Scale independent (Paper Size)  = vaste afmetingen op papier

Speciale lijn aanmaken

1. Teken met lijnen, cirkels en hotspots de gewenste lijn in de juiste verhoudingen op de plattegrond. De positie t.o.v. het nulpunt bepaalt de positie van de lijn t.o.v. de getekende lijn (4)

2. Selecteer de onderdelen en kopieer deze met CTRL+ C  /CMD +C
    of via Edit > Copy
  3. Ga naar Options > Element Attributes > Lines...
  4. Kies voor New... > Symbol
  5. Geef de nieuwe lijn een duidelijke naam en klik op 'OK'
  6. Druk op de knop ‘Paste’
  7. Stel de verschaling van het lijnstuk in (3)
Teken op schaal 1:1 of 1:100 om later de afmetingen makkelijk in te stellen.
Het is mogelijk om tekst te verwerken in een Symbol lijn.  Een voorbeeld hiervan is de lijn voor riolering-afvalwater:

De tekst, in dit geval 'AW', wordt met losse lijnen  gemodelleerd, als onderdeel van de gewenste lijn. Teksten gemaakt met het tekstgereedschap kunnen hier niet voor gebruikt worden.
Het geheel  wordt vervolgens gekopieerd en geplakt, zoals hierboven beschreven bij 'Speciale lijn aanmaken'.