Berekening Zone Oppervlak en Inhoud

Ten behoeve van de bouwvergunning moeten gebruiksoppervlak en verblijfsgebieden worden aangegeven in het model. Het is mogelijk om dit met behulp van de berekeningsmethode voor Zones te laten berekenen. Lees hiervoor ook het artikel:
  1. Oppervlakten en inhoud volgens NEN 2580

Berekeningsmethode

In de stempel van een Zone kan een gemeten (grafisch) en berekend (rekenkundig) oppervlak worden getoond. Het gemeten oppervlak is het getekende oppervlak, de buitencontouren van de Zone op de tekening. Het berekende oppervlak wordt op basis van de berekeningsmethode uitgerekend en kan kleiner zijn dan het getekend oppervlak. Dit kan zodanig ingesteld worden dat het oppervlak berekend wordt vanaf de 1500mm hoogtelijn en met automatische aftrek van kolommen en muurdelen en met toevoeging van neggen en nissen van ramen en deuren.

De inhoud van de Zones wordt ook automatisch verrekent op basis van de in de Project Preferences ingestelde rekenmethode

Weergeven van het berekende oppervlak

Verblijfsgebieden kunnen aangeven worden met Zones of met Fills waaraan tekst is toegevoegd met oppervlakte aanduiding. Beide worden getoond in lijsten waarbij de oppervlakte gegevens op te roepen zijn. Wanneer er met derden gewerkt wordt en deze informatie via IFC gedeeld moet worden, dan is het verstandiger te werken met Zones in plaats van met Fills. Om de juiste afmeting van de Zone op te zoeken is het handig om eerst de specifieke hoogte te definiëren. Zie hiervoor de stappen hieronder:
  1. Plaats Zones
  2. 'Trim/Crop' indien nodig de Zone door deze te selecteren en in het rechtermuismenu te kiezen voor ‘Connect/Trim Elements to Roof/Shell…’ of  ‘Crop Zone’
  3. Controleer de Zones in 3D (rechtermuisknop op een 3D view en selecteer Filter Elements in 3D, geef hierin aan dat Zones getoond moeten worden)
  4. Ga naar Options > Project Preferences > Zones
  5. Stel de hoogte in voor de benodigde berekening
  6. Zorg ervoor dat alleen de Zones die geüpdatet moeten worden zichtbaar zijn
  7. Ga naar Design > Update Zones
  8. Kies ‘Update All Zones’ of ‘Update Selected Zones’
    Voer deze stap na elke wijziging aan een Zone opnieuw door