BIMcloud bereikbaar maken via internet

Dit artikel is van toepassing voor:
  1. BIMcloud Basic
  2. BIMcloud

Waar de Basic versie bedoeld is om binnen het kantoornetwerk (eventueel via VPN) te gebruiken, kan er met de BIMcloud versie ook van buiten het kantoornetwerk via internet een connectie gemaakt worden. In dit artikel worden de instellingen beschreven om de BIMcloud van buitenaf bereikbaar te maken.

VPN

Dit kan gebruikt worden om de BIMcloud Basic bereikbaar te maken van buitenaf. Het voordeel van VPN is dat de computer op afstand onderdeel wordt van het bedrijfsnetwerk. Dit betekent dat als de VPN goed is geconfigureerd, de computer niet alleen toegang heeft tot BIMcloud, maar ook tot de licentieserver van het bedrijf en tot de bestandsserver.

De installatie en configuratie van een VPN dient te gebeuren door een IT specialist.

Indien gekozen is voor de standaard installatie, dan zijn onderstaande poorten van toepassing:
  1. BIMcloud Manager: 22000
  2. Bimcloud Server: 22001
  3. CodeMeter (Licenties): 22350
Deze poorten en adressen dienen opgenomen te worden in de VPN configuratie bestanden.

Port forwarding

De feature "Work through WAN" is enkel mogelijk bij een BIMcloud FULL.

Instellingen

De volgende instellingen nodig voor het instellen van een stabiel werkende verbinding via internet:
  1. Gebruik een vast intern IP adres voor de BIMcloud computer in het lokale netwerk
  2. Gebruik een vast extern IP adres dat van de internetaanbieder geleverd wordt
    Dit adres is via een webbrowser op diverse websites op te vragen, bijvoorbeeld op www.watismijnip.nl
  3. Zorg ervoor dat de gekozen poorten op de BIMcloud computer open staan
    Deze zijn ingesteld tijdens de installatie en op te zoeken in de BIMcloud Manager.
  4. Zorg ervoor dat alle verkeer dat vanaf internet binnenkomt via die poorten (standaard 22000 en 22001) doorgestuurd wordt naar de BIMcloud computer
    Dit heet Portforwarding en dient in de internet-router te worden ingesteld (zie voorbeeld in de volgende paragraaf).
  5. Stel de firewalls op de BIMcloud computer én de internet-router zo in dat de communicatie via de ingestelde poorten toegestaan wordt.
In plaats van een vast extern IP adres kan ook ervoor gekozen worden een Fully Qualified Domain Name (FQDN) te gebruiken, bijvoorbeeld http://bimserver.bedrijfsnaam.eu/ . Deze instelling vereist diepgaande kennis van netwerkinstellingen. Daarom is aan te bevelen deze configuratie door een systeem- of netwerkbeheerder uit te laten voeren.
Lees meer over netwerkinstellingen en ip-adressen in het GRAPHISOFT helpcenter.

Router instelling ten behoeve van toegang vanaf internet

Als gebruikers vanaf internet toegang moeten kunnen krijgen tot een teamworkproject dan dienen er instellingen gedaan te worden in de router, waarmee de BIMcloud met internet verbonden is. De hierboven genoemde poort moet in de router ‘geforward’ worden naar het BIMcloud systeem.
Het instellen hiervan verschilt per type router. Over het algemeen kan via een webbrowser ingelogd worden op de router, door in de adresbalk van de browser het lokale ip-adres van de router in te geven. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de router.
In het setup venster van de router kan bij NAT (network address translation) of PAT (port address translation) aangeven worden dat alle data die over een bepaalde poort bij de router binnenkomt doorgestuurd dient te worden naar het interne ip-adres van een systeem, in dit geval de BIMcloud. Hoe dit precies in te stellen is verschilt per type router.

Instellingen van een CISCO/Linksys E4200 router. In deze interface staat Port forwarding onder ‘Toepassingen en games’:

Naam poort
Type poort
Archicad 21
Archicad 22
Archicad 23
Archicad 24
BIMcloud Server
TCP
BIMcloud Manager
TCP