Corrigeren van de Archicad Home Story

In Archicad definieert de Home Story aan welke verdieping een object of een element gekoppeld is. Een juiste instelling van de Home Story resulteert in een correcte conversie naar de betreffende bouwlaag bij de export van het model naar een IFC-bestand. Door bepaalde bewerkingen of het aanpassen van instellingen kan de Home Story wel eens afwijken.

Instellen van de Home Story

De Home Story wordt automatisch ingesteld op de actieve verdieping, dat is de verdieping waarop getekend wordt. Deze verdieping kan aangepast worden in de Tool Settings.

De Drag functie in doorsneden en 3D venster

Wanneer in een doorsnede- of 3D venster objecten of elementen, middels de ‘Drag’ of ‘Drag a Copy’ functie in hoogte naar een andere verdieping worden verplaatst dan wijzigt de ingestelde ‘Home Story’ niet mee (!).

Andere methoden om elementen en objecten tussen verdiepingen te kopieëren

Behalve de 'Drag' en 'Drag a Copy' functie kunnen ook de volgende functies worden toegepast. Met deze functies krijgen de gekopieerde objecten en elementen automatisch de juiste Home Story toegekend:
  1. Copy/Paste
  2. Edit Elements by Stories
  3. Multiply
Let er bij de Multiply functie wel op om de functie voor het herlinken van de Home Story te activeren

Achteraf  de Home Story corrigeren

Wanneer er met de bovenstaande methode objecten in hoogte zijn verplaatst kan het dus voorkomen dat de Home Story niet meer correct is gelinkt.
Dit is achter af aan te passen door de betreffende onderdelen te selecteren en:
  1. met de rechtermuisknop het context menu te openen en te kiezen voor de optie 'Relink Home Story...'
  2. via het pulldown menu Edit > Element Settings > Relink Home Story.. de Home Story te wijzigen

Snel (alle) elementen op een verdieping selecteren en de Home Story wijzigen

Om snel elementen te selecteren kan er gebruik worden gemaakt van de Find and Select functie.  Selecteer alle elementen onafhankelijk van het type (all Types) of selecteer op basis van een specifiek gereedschap.  Vervolgens wordt via de Add knop het criteria "Home Story" toegevoegd om een selectie te maken van alle objecten of elementen die zijn gelinkt  aan de betreffende Home Story.
Na selectie kan een van bovenstaande methoden gebruikt worden om de Home Story aan te passen.

Controleren en corrigeren m.b.v. de Interactive Schedules

Gebruik de interactieve overzichtslijsten in Archicad om van alle elementen en objecten de Home Story in een lijst te tonen. Stel de gewenste criteria in om een filtering van de element typen te maken en voeg als Field de " Home Story name" toe. In de lijst kan daarna ook direct de home story worden gewijzigd.

Let op:
Als met bovenstaande methode de home story wordt gewijzigd verandert ook de Z-waarde van het object op element in het model