Design Options - Basisprincipes

De nieuwe functie 'Design Options' is geïntroduceerd in Archicad 27. Dit biedt ons meer flexibiliteit in het ontwerpproces in Archicad en is laagdrempelig in gebruik. In dit artikel leggen we je de basisprincipes van deze functie uit.

Interface en termen

(Design) Option:
Een Option is één variant van een bepaald ontwerpaspect. Voorbeelden van Options zijn: wandkeuken, kookeiland en L-vorm keuken. Elke Option valt onder een Option Set.
(Design) Option Set:
Een Option Set is een groep van Options. De keukenontwerpvarianten uit bovenstaand voorbeeld zouden bijvoorbeeld kunnen vallen onder een Option Set met de naam 'Keuken indeling'.
Design Option Combination:
In een Design Option Combination kun je voor elke Option Set kiezen welke Option getoond moet worden. Voorbeelden van Design Option Combinations zijn: budget variant, luxe variant, open concept variant.

Design Option Manager

Te openen op drie manieren:
  1. Document > Design Options > Design Option Manager
  2. Het knopje in de Quick Options-balk
  3. Het knopje rechtsboven in het Design Options Palette
In de Design Option Manager zien we aan de linkerzijde een overzicht van de Design Option Combinations. Aan de rechterzijde kunnen Option Sets en Options aangemaakt, bewerkt en beheerd worden.

Design Option Palette

Te openen via: Window > Palettes > Design Options

In het Design Option Palette kun je tijdens het modelleren verschillende Options tonen en bewerken.67

Aan de slag - Instellingen

Onderstaande stappen omschrijven hoe te werk te gaan bij het (eerste) gebruik van de Design Options-functie.
  1. Wanneer je in een gebouwmodel voor het eerst met de Design Options gaat werken dienen eerst de benodigde Option Sets en Options aangemaakt worden in de rechterzijde van de Design Option Manager:

2. Eventueel kan meteen een Design Option Combination aangemaakt worden in de linkerzijde van de Manager. Dit kan echter ook later pas gedaan worden.
  3. Zodra een Design Option Combination is aangemaakt kun je voor die Combination instellen welke Options hierbij horen voor elke Option Set. Doe dit door het oogje van de gewenste Option open te klikken.
    In onderstaand voorbeeld is te zien dat er twee Design Option Combinations zijn en dat in de Combination "Ontwerp A" de voorgevel recht is en de keuken indeling een kookeiland is.

Aan de slag - In het gebouwmodel

Onderstaand wordt uitgelegd hoe te werk te gaan in het gebouwmodel.

Reeds getekende elementen

Als er al elementen in het model aanwezig zijn zullen deze automatisch toegewezen worden aan het 'Main Model'. Wanneer een element geselecteerd wordt, licht de Option waaraan het element gekoppeld is groen op in het Design Options Palette.

Reeds getekend element toevoegen aan of veranderen van Option

Methode 1:
    1. Selecteer het element.
    2. Klik in het Design Options Palette op de regel/naam van de gewenste Option. Deze wordt blauw geselecteerd.
    3. Klik tot slot op de knop 'Relink' om het element te koppelen aan de Option.

Methode 2:
    1. Selecteer het element.
    2. Open de instellingen (Selection Settings).
    3. Classification and Properties > Design Options > Option Status en kies de gewenste Option

Nieuwe elementen tekenen binnen een Option

Om te tekenen of modelleren binnen een Option klik je dubbel op de Option in het palette. Er verschijnt een potloodje voor de Option en de Option komt bovenin als 'Default:' te staan. Alles wat nu getekend wordt wordt automatisch toegevoegd aan deze Option.
    Staat in het palette onder Focused Editing het vinkje 'Fade Environment' aan, dan worden alle elementen die niet bij deze Option horen lichtgrijs (of een andere kleur naar keuze) getoond.

Om te voorkomen dat je perongeluk een element uit het Main Model bewerkt kan in het palette onder Focused Editing het vinkje 'Edit Default Only' aangezet worden.

Visualiseren en vergelijken van Design Options

1. In een View

Toon en vergelijk verschillende Design Option Combinations door te wisselen in de Quick Options balk of door losse Views aan te maken per Option.

2. Views op Layout
      Plaats Views met verschillende Design Option Combinations actief naast elkaar op een Layout.
    3. Trace & Reference
      Gebruik de onderleggerfunctie Trace Reference om Design Options met elkaar te vergelijken.
    4. Model Compare
      Vergelijk Design Options met de functie Model Compare.
    Tot slot - Samenvoegen met het hoofdmodel
    Wanneer je definitief voor een bepaalde Option hebt gekozen kan deze samengevoegd worden met het hoofdmodel. Dit kan via rechtermuisklik op de Option > Accept & Merge, of door de Option te selecteren en op de knop Accept & Merge rechtsonderin te klikken.
    Na het samenvoegen van een Option wordt de gehele Option Set met overige Options verwijderd.