Downloaden en installeren van de educatie- / studentenversie van Archicad

Downloaden en installeren van de educatie- / studentenversie van Archicad

Studenten kunnen gedurende de gehele studie gratis gebruik maken van Archicad en de BIMcloud Basic. Om gebruik te kunnen maken van de gratis versie moet de student zich registreren en een bewijs van inschrijving overleggen. Dit gaat volgens het volgende proces.

1. Registratie Graphisoft ID

 1. Ga naar de myarchicad-website  (  klik voor afbeelding )
 2. Klik onder de optie 'For Students' op de knop 'Register & Download'
 3. Maak op de daaropvolgende website een Graphisoft ID aan
  Hierbij moeten de contactgegevens worden ingevuld.
Bij Country kies voor Nederland of België. Bij deze optie is het naderhand mogelijk om zowel de Nederlandstalige versie van Archicad als de Internationale versie van Archicad te kiezen.  (  klik voor afbeelding )
Het wachtwoord moet voldoen aan strenge eisen (minimaal 12 karakters, een hoofdletter, een kleine letter, een cijfer én een leesteken).
 1. Klik in het daaropvolgende venster voor Send validation link. Hierna wordt een een mail naar het opgegeven mailadres gestuurd met het onderwerp 'Graphisoft account email verification' vanuit het mailadres 'noreply@graphisoft.com' (   klik voor afbeelding   klik voor afbeelding). 
 2. Klik in de mail op de knop 'Confirm your email', waarna een internet browser opent. Vul het formulier helemaal in (  klik voor afbeelding).
 3. Er moet een foto of kopie van de studentenpas worden geüpload  (  klik voor afbeelding).. 
Als deze (nog) niet in het bezit is, kan ook één van de andere documenten worden geüpload. Lees de instructies op de webpagina.
 1. Kies de gewenste Archicad versie  (  klik voor afbeelding).. 
De gekozen versie zal als eerste worden aangeboden, maar naderhand kan ook voor de andere versie worden gekozen.
De Nederlandstalige versie bevat gelokaliseerde content (bibliotheek, bouwmaterialen, lagen, etc), maar de interface is in het Engels. 
 1. Er wordt een bevestigingsmail verstuurd met het onderwerp 'welkom op myarchicad.com' vanuit 'myarchicad-noreply@graphisoft.com'  (  klik voor afbeelding).
 2. De registratie is nu verstuurd naar de KUBUS administratie.

2. Controle student-status

 1. Als de voorgaande acties voltooid zijn, wordt de student-status door KUBUS gecontroleerd en als alles goed is gevonden ook geaccordeerd.
 2. Dit proces wordt handmatig uitgevoerd door KUBUS, meestal gebeurt dit nog dezelfde dag.
Archicad kan ondertussen wel verder worden geinstalleerd. In myarchicad kan de download link worden gevonden. Eventueel kan Archicad worden gestart en in demo-mode (run without a license) worden gestart. In demo-mode kan er niet worden opgeslagen!

3. Opvragen serienummer

 1. Als KUBUS de registratie heeft goedgekeurd, wordt er een bevestigingsmail verstuurd met het onderwerp 'Archicad licentie voor 1 jaar' vanuit 'myarchicad-noreply@graphisoft.com'. Volg de link naar myarchicad  (  klik voor afbeelding).
 2. Ook als er ingelogd wordt op de website myarchicad staat hier een serial number. Gebruik dit nummer om in te vullen bij het starten van Archicad  (  klik voor afbeelding). 
 3. Als er de volgende melding staat: 'No serial number has been issued yet, please wait for our response', dan is de controle nog niet gebeurd  (  klik voor afbeelding). Als dit langer duurt dan 48 uur, neem dan pas contact met ons op.

4. Eerste keer opstarten 

 1. Start Archicad 
 2. Archicad zal in eerste instantie geen licentie vinden en vragen hoe Archicad geactiveerd kan worden.
 3. Kies de optie 'Trial/Education serial number' en klik op Continue  (  klik voor afbeelding).
 4. In het venster 'Activate with Trial or Education License' (  klik voor afbeelding), vul het Graphisoft ID in (mailadres) en het Serial Number dat op myarchicad.com staat (  klik voor afbeelding). . 
Het is aanbevolen om dit serienummer met knippen en plakken (copy/paste) over te nemen. De hele reeks kan in één keer worden geplakt. Let erop dat er geen overbodige tekens worden gekopieerd, zoals spaties voor en na het serienummer.
 1. Als de combinatie serienummer, mailadres en Archicad lokalisatie correct is kan Archicad herstart worden met de knop Restart Archicad.
Als er een andere Archicad lokalisatie is geïnstalleerd (NED / INT of anders) dan waar een licentie voor is aangevraagd zal Archicad melden dat het serienummer voor een andere lokalisatie geldt (  klik voor afbeelding).
 1. Eenmaal herstart kan Archicad gebruikt worden. In de linkerbovenhoek en rechteronderzoek zal een Educatie logo verschijnen, dat ook op alle afdrukken komt te staan (  klik voor afbeelding).

  • Related Articles

  • Verlengen educatie-/ studentenlicentie

   Zie voor de activatie van de educatie-/ studentenlicentie de eerste keer het artikel: Downloaden en installeren van de educatie- / studentenversie van Archicad. Verlenging aanvragen Een educatie-licentie kan jaarlijks verlengd worden zolang men ...
  • Constructief design met Archicad

   Constructief ontwerpen met Archicad Ondanks de voortdurende ontwikkelingen in digitale ontwerptools, vertrouwt de bouwsector nog steeds grotendeels op oude workflows. Verschillende disciplines werken afzonderlijk en wisselen gegevens alleen uit, ...
  • Archief - Verschil template Archicad 23 en 24 (KME) BE

   In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 24 BE (KME) template ten opzichte van de Archicad 23 BE (KME) template aangegeven. Hierdoor is het makkelijker de beslissing te nemen of de huidige Archicad 23 bureautemplate (of delen hiervan) ...
  • Archief - Nieuwe features in Archicad 24

   Een overzicht van alle nieuwe functies in Archicad 24 Archicad 24 maakt het mogelijk om als multidisciplinair team optimaal samen te kunnen werken in een volledig open cloud-omgeving. Ontwikkelingen in zowel Archicad, BIMcloud en BIMx maakt ...
  • Archief - Een bestaand project of template omzetten naar Archicad 24

   Archicad 24 worden een aantal nieuwe werkmethodieken en features geïntroduceerd gericht op de afstemming van het ontwerp met constructeurs en installateurs. Voor de migratie moeten daarom indien van deze features gebruik gemaakt zal worden vooral ...