Het inlezen/openen van DXF / DWG bestanden

Een DXF/DWG kan direct geopend, ingevoegd of gelinkt worden aan een Archicad bestand. Dit kan voor:
  1. nog te bewerken DXF/DWG via:
    1. File > Interoperability > Merge
    2. File > Open
  2. onderleggers of gelinkte bestanden via:
    1. File > External Content > Attach Xref...
    2. File > External Content > Place External Drawing...
In dit artikel worden deze opties meer toegelicht.

Zie voor meer informatie over:
  1. De Translators, 'DXF/DWG vertalers', die gebruikt worden voor het inlezen/openen van DXF/DWG-bestanden het artikel: Het inlezen/openen van DXF / DWG bestanden: de DXF / DWG Translators
  2. Het aanmaken (exporteren) van DXF/DWG bestanden zie het artikel: Het maken/opslaan van DXF / DWG bestanden
  3. Het openen van 3D DWG in Archicad het artikel: 3D DWG openen.

Keuze verschillende DXF / DWG import methoden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een DWG bestand in te lezen of te openen in Archicad. Doorloop het onderstaande schema en bekijk de tabel om te bepalen welke methode het meest geschikt is:

Mogelijkheden en eigenschappen
Merge
Open
Xref
Drawing
Eén geheel
groep
groep
groep
V
Bewerken
V
V

Lagen verbergen
V
V
V
V*
Contouren overnemen met magic wand (toverstaf)
V
V
V

Snappen op punten
V
V
V
V
Gelinkt

V
V
Attributen**** DWG in Archicad
V
V***
V**

Menu
File > Interoperability
File > Open
File > External Content
File > External Content
* Via de Drawing Settings, dus niet per View te regelen
** Te verwijderen met het loskoppelen van de Xref
*** Alleen de attributen uit de DWG zijn beschikbaar
**** Attributen zijn lijnen, lagen, pennen, arceringen

Merge - Bewerkbare DWG

Als er al met een model begonnen is, dan kan met Merge een DWG aan het Project toegevoegd worden:
  1. Ga naar File > Interoperability > Merge en kies, afhankelijk van de locatie van het bestand, voor 'Merge from File...' of 'Merge from BIMcloud...'
  2. Kies het DWG bestandsformaat
  3. Navigeer naar en selecteer de AutoCAD tekening
  4. Klik op Open
  5. Vervolgens kan gekozen worden om de 'Model Space' of de 'Paper Space' te importeren:
    1. Als er voor 'Merge content of Model space into current View' gekozen wordt, zal het volgende venster geopend worden:
      1. Stel eventueel de schaal, de rotatie en het ankerpunt in
      2. Kies vervolgens de Translator
        Standaard is Translator 2 aanwezig voor 2D import en Translator 7 voor 3D import. Meer informatie over deze Translators of het instellen van een eigen Translator staat in het artikel: Het inlezen/openen van DXF / DWG bestanden: de DXF / DWG Translators
  1. Klik op Merge
  2. Klik in het venster waar de tekening geplaatst moet worden
    (Dit is als het vinkje bij 'Insertion Point' voor 'Specify On-Screen' aanstaat).
  1. Als er voor 'Append Paper Space(s) to Layout Book' gekozen wordt, wordt de 'Append Options' knop zichtbaar. Hier kan gekozen worden hoe AutoCad Blocks op de lay-out geplaatst moeten worden en of AutoCAD Leaders naar Labels geconverteerd moeten worden.

2. Klik op tweemaal op 'OK'
    De Autocad Paper Spaces worden in het Layout Book geplaatst.
Om DWG/DXF tekeningen aan een bestaand Archicad project toe te voegen, en deze ook te kunnen blijven bewerken, gebruik dan de Merge methode in een nieuw, leeg  Archicad bestand:
  1. Open een leeg Archicad
  2. Importeer de DWG via File > Interoperability > Merge...
  3. Schoon de ontvangen tekeningen op;
    Beperk het aantal lagen, arceringen controleren en dergelijke.
  4. En kopieer deze informatie vervolgens naar het  Archicad project waar men mee bezig is

Voor-  en nadelen

1. Voordeel: Er wordt beschikt over de eigen attributen (bijv.. lijntypes en arceringen)
  2. Nadeel: de DWG attributen vervuilen het bestand en komen tussen de eigen attributen (lijnen, lagen, etc) te staan

Open - Bewerkbare DWG

Voor het openen van een DWG:
  1. Ga naar File > Open > Open...
    Het Verkenner/ Finder venster zal geopend worden
  2. Kies het DWG bestandsformaat
  3. Navigeer naar en selecteer het gewenste bestand
  4. Kies bij 'Translator:' voor de gewenste Translator, 'vertaler', waarmee het bestand in Archicad geopend moet worden:
Standaard is Translator 2 aanwezig voor 2D import en Translator 7 voor 3D import.  Zie voor meer informatie over deze Translators of het instellen van een eigen Translator het artikel: Het inlezen/openen van DXF / DWG bestanden: de DXF / DWG Translators .
  1. Klik op Open
  2. Kies voor 'Do Not Change' om de Archicad achtergrond en pennen te houden.
    Of kies voor 'Change' om gebruik te maken van de bekende zwarte AutoCAD achtergrond:

De pennen van de AutoCAD tekeningen worden ook direct overgenomen. De Model Space wordt overgezet naar de Begane Grond verdieping en de Paper Space Layouts naar het Archicad Layout Book.

3. De DWG zal geopend worden

Voor-  en nadelen

1. Voordeel: Deze methode is ideaal om kleine wijzigingen door te voeren, want alle elementen zijn gewoon te bewerken. Uiteraard kan de tekening ook terug als DWG worden opgeslagen.
  2. Nadeel: Er moet gewerkt worden met de DWG attributen, de eigen attributen zijn niet beschikbaar

Xref - DWG als onderlegger

Indien de DWG alleen als onderlegger of als gelinkte informatie gebruikt wordt:
  1. Ga naar het menu File > External Content > Attach Xref…
  2. Browse naar het juiste bestand

3. Kies de juiste Translator
  4. Klik op de knop ‘Attach’
  5. Klik in het venster waar de tekening geplaatst moet worden
  6. Controleer vervolgens direct of de DWG de juiste afmetingen heeft.
    Zo niet:
    1. Kies Edit > Undo
    2. Importeer de tekening opnieuw
    3. Kies dan bij bij ‘Scale’ voor de juiste verschaling.
      Komt het vaker voor, pas dan de Translator Settings aan voor de juiste verschaling:
Het verwijderen van de Xref’s kan het beste via de Xref Manager:
  1. Ga naar File > External Content > Xref Manager
  2. Selecteer het betreffende DWG bestand
  3. Kies 'Detach'

Archicad zal vervolgens vragen of de attributen van de Xref ook verwijderd moeten worden. De AutoCAD lagen en overige
    attributen van het Xref bestand zullen dan verwijderd worden.

4. Kies voor 'Remove Xref Attributes'

Voor-  en nadelen

1. Voordeel: delen (lagen) van de DWG referentie tekening kunnen naar wens verborgen worden
  2. Nadeel: de DWG attributen vervuilen het bestand, maar komen netjes onder de eigen attributen te staan
  3. Voordeel: bij het loskoppelen (Detach) kunnen deze attributen weer verwijderd worden

Drawing - DWG als onderlegger

Indien de DWG alleen als onderlegger of als gelinkte informatie gebruikt wordt:
  1. Ga naar het menu File > External Content > Place External Drawing...
  2. Navigeer naar en selecteer het gewenste bestand
  3. Gevraagd wordt welke waarde in Archicad overeenkomt met één eenheid uit de DXF/DWG:
  4. Klik op 'Place' en plaats de tekening
Als DWG tekeningen op een leeg tekenvel (Worksheet) worden geplaatst kunnen ze als referentie onder de bestaande tekening worden gelegd, zonder dat de DWG het model vervuilt. Dit gaat via de optie Trace and Reference.

Voor-  en nadelen

1. Voordeel: er treedt geen vervuiling op van de lagen
  2. Nadeel: het kan voorkomen dat ongewild steeds de DWG geselecteerd wordt, omdat het één grote rechthoek is die ook op de magneetfunctie reageert

Compatible versies DXF/DWG bestanden

Nieuwste versie AutoCAD DWG of DXF open in Archicad

Het komt soms voor dat de bestanden, opgeslagen met de nieuwste versie AutoCAD, niet te openen zijn met Archicad. Dit komt in het algemeen door wijzigingen in het bestandsformaat die nog geïmplementeerd moeten worden. In de regel wordt dit met de eerste volgende update van Archicad wordt opgelost.

Om deze tekeningen te kunnen openen in Archicad kan in AutoCAD het bestand opgeslagen worden als een .dwg of .dxf bestand in een voorgaande versie van het formaat.

Verouderde versies - Unsupported DXF/DWG file format

Vanaf Archicad 26 worden bestanden van het formaat ouder dan AutoCAD 12 niet ondersteund. Oplossing is het bestand opslaan in of omzetten naar een nieuwer formaat. Mogelijkheden hiervoor zijn:
  1. DXF/DWG: Nieuwe export maken - nieuw bestand opvragen
  2. DWG (met name als het veel bestanden zijn): converteren via 'Batch conversion of AutoCAD drawings to different version'
  3. DWG: Gebruik maken van het gratis 'DWG TrueView', deze kan oudere DWG-bestanden omzetten naar nieuwere, ondersteunde versies
  4. DFX (onofficieel): diverse, vaak gratis, online en downloadbare converters
Workaround is het bestand openen in Archicad 25 en dan omzetten naar, kopiëren in of plaatsen als een module in Archicad 26.

Kijk voor meer informatie DWG/DXF bestanden in Helpcenter van GRAPHISOFT:
  1. Opening DWG/DXF Files
  2. Working with DWG/DXF Files