EcoDesigner STAR en Energy Evaluation - Output

Voor de algemene werking van de EcoDesigner STAR en de Energy Evaluation, zie EcoDesigner STAR en Energy Evaluation

Energy Evaluation Report Dialog

Het Energy Evaluation Reports is een rapport dat gegenereerd wordt vanuit de Energy Model Review. Ondersteunde bestandsformaten zijn: PDF, Excel, PHPP, gbXML,…
Update eerst de Energy Model Review en de zones vooraleer de Energy Simulation wordt opgestart. De uitgetrokken info is geen vervanging voor EPB of BENG, maar geeft een goed beeld tijdens het ontwerp!

PDF-rapport

In dit rapport zijn onderdelen terug te vinden, die ingesteld zijn in de Energy Model Review.
In de de linkerkolom kunnen de beschikbare onderdelen aan- of uitgevinkt worden en per onderdeel kunnen er keuzes gemaakt worden.

Excel-rapport

Dit type rapport is een stuk gedetailleerder dan het pdf-rapport. Er wordt één algemeen bestand gemaakt en een bestand per Thermal Block, waar alle info uit de Energy Model Review gevonden kan worden.
Exporteren naar Excel: Kies het Pulldown menu naast de knop Save as PDF… > Save as XLS…

De inhoud van deze Excel kan ingesteld worden door vinkjes aan of uit te zetten

Dit Menu is te vinden via de Options... knop in het Save Evaluation Report menu.

Export

Via het Pulldown menu naast de knop Start Energy Simulation is het mogelijk om het BEM model te exporteren naar diverse bestandstypes.

Export naar DesignLCA

Als de add-on DesignLCA is geïnstalleerd, kunnen de resultaten van de EcoDesigner Star worden overgezet naar de DesignLCA Settings. Door het toevoegen van deze waarden, kan de impact op het milieu over de volledige gebruiksperiode van het gebouw inzichtelijk worden gemaakt.

Export naar gbXML

Green Building XML (gbXML) is de open standaard voor de export van gebouwgeometrie- en materiaaleigenschappen en Material Property Data Export schemas.
gbXML helpt de overdracht van relevante BIM eigenschappen naar hulpmiddelen voor energieanalyse van gebouwen.
Voor meer info, zie https://www.gbxml.org/

Export naar PHPP

PHPP is het officiële Excel-rekenbestand van het Darmstadt Passivhaus (PassiefHuis Projecterings Pakket), voor meer info zie deze link http://www.passiv.de/ Instituut.
Voor het berekenen van de energiebehoefte van Passivhaus-projecten. Passivhaus is een ontwerprichtlijn die tot doel heeft om extreem energiezuinige projecten (voornamelijk kleinschalige woningen) op een relatief eenvoudige manier, door bepaalde strikte maar eenvoudige ontwerprichtlijnen te volgen.

De richtlijn legt strenge drempelwaarden vast voor de specifieke:
  1. jaarlijkse netto verwarmings- en koelingsvraag eisen (15 kilo wattuur per vierkante meter, jaar maximum),
  2. totale jaarlijkse specifieke primaire energievraag (minder dan 120 kilowattuur per vierkante meter, jaar), en
  3. gemiddelde infiltratie (maximaal 0,6 1/h).
 De sectie Key Values van het EcoDesigner-rapport voor de energiebeoordeling van gebouwen toont deze prestatiegegevens, zoals berekend door The VIP-Core Calculation Engine.
De Export knop naar PHPP opent het dialoogvenster PHPP export, waarmee  de gegevens van het BIM model naar een opgegeven PHPP Excel-rekenbestand wordt gestuurd voor verdere verwerking.

Gebruik het PHPP-exportpaneel om te bladeren naar de officiële PHPP Excel-werkmap die u wilt gebruiken als sjabloon en sla het PHPP Excel-bestand op onder een andere naam.
De volgende Archicad gebouwmodelgegevens worden geëxporteerd naar de respectievelijke velden van het PHPP werkboek:
Data Location in EcoDesignerData Location in PHPP
StructureAreas
Building shell elementsAria Input entries
OrientationBuilding Element Description
Building structureBuilding Assembly Description
AreaArea Input / User Determined
Thermal Property AssignmentCorresponding Building Element Assembly
U-value CalculatorU-Values
Skin NameArea Section
External heat transfer coefficient
Heat Transfer Resistance exterior
(reciprocal of the External heat transfer coefficient)
Internal heat transfer coefficient
Heat Transfer Resistance interior
(reciprocal of the Internal heat transfer coefficient)
Thermal ConductivityThermal Conductivity
ThicknessThickness
OpeningsWindows
Openings on building shell entry
(Combined, zie info in het blauwe kader onder de tabel)
Windows list entry
(each Archicad openings individually)
OrientationDescription, Deviation from North, Angle of Inclination from the Horizontal
(From Archicad building model)Window Rough openings / Width and Height
(From Archicad building model)Installed in Area in the Areas worksheet

Openingen zijn samengeteld per openingstype en oriëntatie in de EcoDesigner maar bij de export naar PHPP zullen deze openingen apart opgelijst zijn.
In de export wordt niet de buitenkant van de buitenschil gebruikt, maar de buitenkant van de Zones.

Export naar VIP-Energy

De Export knop Exporteren naar VIP-Energy zorgt ervoor dat het bestand wordt opgestaan in een  ZIP-extensie dat het VIP-Energy invoerbestandpakket bevat.
Het opgeslagen bestand kan worden geopend door de StruSoft VIP-Energy software voor een gedetailleerde energieanalyse van het ontworpen gebouw.

Save as Baseline Building

Gebruik deze optie om het project op te slaan als een Baseline Building referentiegegevensbestand (in BAS bestandsformaat).

Eenmaal opgeslagen kan een nieuw rapport worden gemaakt en zal de keuze worden getoond om het BAS-bestand te kiezen:

In het resulterende rapport zijn een aantal hoofdstukken waarin vervolgens een vergelijking wordt getoond tussen het model en het Baseline model:

Op dit moment zit wordt de schaduwwerking niet opgenomen in het Baseline Building. Dit resulteert in een niet bruikbare vergelijking.