Een OSF catalogus inladen

OSF-catalogi

Er komen steeds meer OSF-catalogi beschikbaar:
  1. KOMO stelde inmiddels ruim 300 bestekspecificaties op, gebaseerd op haar BRL’en voor producten en processen. De specificaties zijn ontwikkeld in samenwerking met de deskundigen van de certificerende instellingen en vervolgens geactualiseerd en geaccordeerd door KOMO. Voor de beschikbaarheid kijk je op www.komo.nl
  2. OPEN FPS
    Een gratis platform waar fabrikanten hun fabrikantproductspecificaties (FPS-en) kunnen aanmaken en beheren in het Open Specificatie Formaat. Zie www.openfps.nl
  3. STABU heeft een OSF catalogus gemaakt met Fabrikant Product Specificaties: STABU_FPS_OSF_Catalogus.osf. Deze is te downloaden vanaf de website van STABU na inloggen in 'MijnSTABU'
Op de website www.openspecificaties.nl zal een overzicht bijgehouden worden van alle catalogi die beschikbaar komen.
De Nederlandse besteksystematiek NBS levert gratis een klassieke offline catalogus

Gebruiken in KUBUS Spexx

In KUBUS Spexx kan zo’n externe catalogus als volgt in gebruik genomen worden,

Voorbereiden

1. Download de OSF catalogus
    Plaats deze in een folder op de harde schijf van het systeem
  2. Zorg dat KUBUS Spexx r2 of later is geïnstalleerd
    Controleer dit bij 'Help > Info' of 'Help > Zoeken naar updates’

Activeren

1. Start KUBUS Spexx
  2. Ga naar Extra > Opties > Bestanden
  3. Klik onder Specificatiebronnen op 'Toevoegen'
  4. Kies de gedownloade OSF catalogus
    Het OSF bestand wordt geconverteerd naar een catalogus. Hierbij wordt gevraagd waar deze catalogus opgeslagen moet worden; dat mag in dezelfde folder als waar het OSF-bestand staat
  5. Kies 'Opslaan'
  6. Met 'OK' wordt de keuze van geopende catalogi ook vastgelegd voor volgende keren dat met KUBUS Spexx gewerkt wordt

Gebruiken

1. De specificaties worden vervolgens aangeboden in de specificatie-browser afhankelijk van de context
Bijvoorbeeld na dubbelklik op een rubriek-titel waar een BRL van toepassing kan zijn verschijnt een KOMO specificatie. De fabrikantspecificaties worden zichtbaar bij de STABU2 posten waarbij deze toegepast kunnen worden. Ook zijn de specificaties te vinden via het trefwoordenregister.
  1. Indien de catalogi conform OSF definitie aangeboden wordt (bij KOMO en OPEN-FPS) dan kan KUBUS Spexx automatisch controleren of er een update voor beschikbaar is, en deze (na bevestiging) downloaden en in gebruik nemen.