Een 'Watermerk' of semi-transparante tekst maken

Met het standaard tekst gereedschap is het niet mogelijk om (semi-)transparantie in te stellen. Als je teksten wil maken die semi-transparant zijn dan is het nodig om hiervoor het 3D text object uit de bibliotheek te gebruiken. Met enkele eenvoudige stappen is deze 3D tekst om te zetten naar 2D tekenarceringen die vervolgens kunnen worden ingesteld met een transparantie in verschillende kleuren. Plaats de tekst op de gewenste locatie als een 'watermerk' bijvoorbeeld.

Stappenplan

1. Open het objectgereedschap en kies het object voor 3D text
  2. Stel de parameters in en plaats het tekst object in een plattegrond venster
  3. Open een aanzicht of doorsnede met daarin de tekst zichtbaar
  4. Trek een (dunne) Marquee om de tekst en geef het commando 'Copy' CTRL/CMD+C
  5. Open het venster, waarin je de tekst wil plaatsen en geef het commando 'Paste' CTRL/CMD+V (de 3D tekst is nu een groep 2D arceringen geworden)
  6. Selecteer de arceringen en pas de eigenschappen aan. Kies voor een semi-transparante arcering met een transparante achtergrond en een penkleur naar keuze
Optioneel: verwijder de 'Outlines'
  1. Trek een dunne Marquee om de tekst en maak het lijn gereedschap actief
  2. Selecteer alle lijnen met CTRL/CMD+A en verwijder ze

Maak eventueel Master Layouts 'met' en 'zonder' watermerk aan of verplaats deze tijdelijk buiten het kader indien ze niet gebruikt worden.