Favorieten gebruiken

Een favoriet is een opgeslagen instelling van een gereedschap. Deze kunnen opgeroepen worden om te beginnen met tekenen of bestaande elementen kunnen vervangen worden door deze instellingen. Favorieten zorgen voor een groot gebruiksgemak tijdens het tekenen.

Favorieten gebruiken

Favorieten kunnen op verschillende manieren opgeroepen worden om vervolgens gebruikt te worden tijdens het tekenen.

Favorites palet

1. Open het favorieten palet via Window > Palettes > Favorites:

1. Weergave instelling lijstweergave of kleine/grote afbeeldingen (1)
    2. Favorieten instellingen (2)
      1. 2D Previews: 2D weergave
      2. 3D Previews: 3D weergave
      3. Filter to Active Tool Only: Filteren op active gereedschap
      4. Element Transfer Settings...: de instellingen die wel of niet meegenomen worden in de opgeslagen favorieten
      5. Clear Search: Zoekveld (3) wissen
      6. Import/Export: Importeren / Exporteren van de favorieten
    3. Zoekfunctie (3)
    4. De map Favorites (4).
      Mocht er gekozen worden om de favorieten in submappen (6) te ordenen dan zullen deze hier in de boomstructuur zichtbaar worden.
    5. De favorieten die aanwezig zijn in het project (5). Mocht de map Favorites (4) onderverdeeld zijn in submappen dan zijn hier de Previews zichtbaar van de bij 4, in de boomstructuur, aangeklikte map.
    6. Het beheren van de favorieten en de mappenstructuur (6)
Voor het bekijken van de Favorieten per gereedschap in het Favorites palet:
  1. Open het Favorites palet
  2.  en klik in de gereedschapsbalk op de betreffende Tool

Werkmethode - Favorites palet gebruiken

Nieuwe elementen tekenen
  1. Dubbelklik op een favoriet: er kan daarna direct getekend worden
    of
  2. Selecteer een favoriet en klik op 'Apply': er kan daarna direct getekend worden
Bestaande elementen vervangen met een favoriet
  1. Selecteer de elementen
  2. Dubbelklik op een favoriet: de instellingen van de favoriet zijn overgenomen

Snel keuzemenu van favorieten gekoppeld aan het gereedschap

Naast elk gereedschap verschijnt een ‘>’- teken. Wanneer dit wordt aangeklikt worden de favorieten weergegeven die bij dat gereedschap horen:

Werkmethode - keuzemenu naast gereedschap
  1. Klik op het pijltje dat oplicht naast het icoon van het gereedschap
  2. Dubbelklik op de favoriet om hem te activeren

Nieuwe favorieten aanmaken

Het aanmaken van nieuwe favorieten kan op 2 verschillende manieren gebeuren. Om een nieuwe favoriet op te slaan zijn er steeds instellingen van een gereedschap nodig.

Vanuit de settings van het gereedschap

1. Activeer een gereedschap
  2. Ga naar de Settings door dubbel te klikken op het gereedschap
  3. Stel het gereedschap naar wens in (of gebruik het pipetje)
  4. Klik op de favorietenknop in het venster (het sterretje)

5. Sla op via de knop ‘New Favorite’

6. Geef de favoriet een duidelijk naam

Opslaan via een selectie van een getekend element

1. Open het Favorites palet
  2. Selecteer een getekend element met de juiste instellingen
  3. Sla op via de knop ‘New Favorite’ in het Favorites palet

Favorieten bewerken

Vanuit de settings van het gereedschap

1. Activeer het gereedschap en open de Settings
  2. Open de favorieten door op het sterretje te klikken

3. Dubbelklik op een favoriet
  4. Pas de instellingen naar wens aan
  5. Open de favorieten opnieuw door op het sterretje te klikken
  6. Kies voor ‘Redefine Favorite’ om de instellingen te wijzigen

Vanuit het Favorites palet

1. Open het Favorites palet
  2. Navigeer naar de gewenste favoriet
  3. Klik met de rechter muisknop op deze favoriet en kies voor ‘Edit':

4. Pas de instellingen naar wens aan
  5. Kies voor ok

Favorieten beheren

Om de favorieten sneller terug te vinden kunnen ze in mappen gezet worden.  Maak deze mappen aan in het Favorites palet of bij het maken van een nieuwe favoriet vanuit de Settings van het gereedschap.
Op beide plaatsen vinden we een knopje voor het aanmaken van een nieuw map:

Mappenstructuur wijzigen

Klik met rechtermuis op een map binnen het Favorites palet om een map te dupliceren, hernoemen, of verwijderen.
Het is mogelijk om meerdere mappen tegelijk te dupliceren of verwijderen.

Algemene favorieten

Voor de meeste favorieten geldt dat ze enkel een getekend element kunnen overschrijven of bewerken dat met hetzelfde gereedschap getekend is als de ingestelde favoriet. Sinds Archicad 20 is het mogelijk om met een ‘algemene favoriet’ meerdere elementen te overschrijven die met een verschillend gereedschap getekend zijn.
Dit is echter enkel mogelijk voor favorieten gemaakt van de volgende gereedschappen:
  1. Text-gereedschap
  2. Heeft invloed op alle tekst gerelateerde onderdelen van gereedschappen zoals labels, teksten en dergelijke, met uitzondering van object (GDL) gerelateerde onderdelen zoals objecten en markers.
  3. Lijn- gereedschap
  4. Heeft invloed op de Polyline, Line, Spline & Arc/cirkel elementen