Folie (DPC, EPDM, lood)

Folie (DPC, EPDM, lood)

In details is het belangrijk om folies zoals DPC of EPDM aan te duiden. Met behulp van deze tips kan dit.

Folie in Composites

Met behulp van lijntype

De folie kan worden opgenomen als lijntype. Een lijntype 'Folie Lijn' is al opgenomen in zowel de standaard als de KeyMember templates. Dit is een Symbol Line Type opgebouwd uit een aantal losse lijntjes die samenvloeien als de lijndikte wordt getoond (View > On-Screen View Options > True Line Weight).
Als enkel dit lijntype wordt gebruikt en er geen aparte schil wordt aangemaakt, zal deze ook niet verschijnen in het Label Opbouw en in lijsten.

Met behulp van een schil

Het is ook mogelijk om een aparte schil aan te maken met een Building Material, zoals 'Membraan - dampdicht',  'Membraan - open' of 'Membraan - waterdicht'. Geef deze een dikte van minimaal 4 á 5 millimeter zodat de schil goed zichtbaar wordt in doorsnedes en details. Het kan zijn dat de schil zo dun moet zijn, dat het niet goed op tekening overkomt. Gebruik dan de volgende methode met Schil én lijntype.

Als de Composite een dikte van nul millimeter (0mm) heeft, zal deze in Schedules geen oppervlakte en volume weergeven. Geef bij voorkeur een dikte van minmaal één millimeter.

Met een schil én lijntype

Met een gecombineerde methode zal het lijntype voor de juiste weergave zorgen en de schil voor de correcte hoeveelheden door deze een juiste bouwkundige dikte te geven.
  1. Pas het Building Material aan zodat deze onderdelen Structure and Appearance een Lege Arcering heeft
  2. In de Composite kies dit Building Material en geef de juiste dikte op
  3. Zet vervolgens de Skin End Line uit (scheidingslijntje aan het einde van een schil) en één van scheidingslijnen. Bekijk zelf welke het beste resultaat geeft.
  4. Stel de andere scheidingslijnen op het lijntype 'Folie lijn' met de juiste pen.

In een Complex Profile kan dezelfde methode worden toegepast. Open de Profiel Editor via Options > Element Attributes > Profile Manager en open het Complex Profile. Selecteer één van de arceringen en klik op een zijde. Kies uit het Pet-Palet voor Custom Edge Settings en kies het gewenste lijntype voor de geselecteerde zijde.

Folie met lijnen

Bij het 2D opwerken van 3D details kan DPC-folie of lood met een Polyline met Symbol-Line-Type worden getekend. Gebruik een afronding (fillet) met radius 2mm voor mooie hoeken.

Folie in 3D modelleren

Met het Morph gereedschap kan eenvoudig de slabbe in 3D worden gemodelleerd. Door gebruik van de Symbol Line als doorsnede-lijntype wordt ook de juiste weergave in plattegrond en doorsnede bereikt.


    • Related Articles

    • Detailleren in Archicad

      Methodieken van detailleren Er zijn verschillende methodes om te detailleren in Archicad. Het is mogelijk om vanuit een losgekoppelde methode te werken en te detailleren in het live model. Wanneer is welke methode geschikt? Wat moet er wel ...
    • Detailleren fundering

      Bij het detailleren van een gebouw ligt de nadruk in het algemeen, op een correct bouwkundig model. Maar ook dient het model esthetisch correct te zijn door zijn materiaalgebruik en is de mogelijkheid tot calculatie van belang. Kortom voordat er ...
    • Temperatuurverloop en dampspanning in een constructie

      Met het Label Temperatuurverloop kan het temperatuurverloop en de aanwezige dampspanning inzichtelijk worden gemaakt. Aan de hand van de warmtegeleidingscoëfficiënt van de Building Materials, de dikte van de schillen en zelf opgegeven ...
    • Materiaalbenamingen volgens NAA.K.T.

      NAA.K.T. is een afsprakenstelsel om een eenduidige communicatie over materialen te waarborgen en staat voor NAAm, Kenmerk en Toepassing. De NAA.K.T. systematiek is vrij strikt maar laat ook ruimte voor eigen toevoegingen in de materiaalbenaming. ...
    • Opzet Archicad BE (KME) template

      Bij het ontwikkelen van de BE template is zoveel mogelijk gekeken naar praktijkvoorbeelden. Voor een aantal veel voorkomende zaken (lagen, composieten, materialen) is hiervoor in de template een reeks aangemaakt om zo het gebruik te vereenvoudigen. ...