Gebruik maken van Archicad Properties

Het Archicad model bevat een geweldige hoeveelheid aan informatie, die gekoppeld is aan specifieke gebouwelementen.
Datamanagement is niet nieuw in Archicad. Al vanaf de eerste versie van Archicad wordt er informatie toegekend aan elementen en objecten. Sinds Archicad 20 is het mogelijk om te doen met de Archicad Properties gekoppeld aan een element. Vanaf Archicad 23 zijn de Archicad properties ook bij Building Materials te gebruiken. Al deze Archicad Properties kunnen mee geëxporteerd worden naar IFC.

In dit artikel wordt toegelicht waar de vProperties te vinden zijn, hoe deze te beheren zijn, waar deze in het model beschikbaar zijn en hoe het principe van de export van de properties naar IFC werkt.

Element Properties

Bij de gereedschappen zijn de Properties te vinden in de Tool Settings onder de tab 'Classifications & Properties' of Info Box bij 'ID and Properties'. Hier zijn onder andere Archicad Properties te vinden voor bouwfysische eisen, brandwerendheid en kosten.

Building Materials Properties

Bij de Building Materials zijn de Archicad Properties onder 'Classifications & Properties' te vinden. Hier zijn algemene en specifieke materiaal Properties te vinden.

Property Manager

Archicad Properties worden beheerd via de Property Manager, te vinden in het menu 'Options > Property Manager…'
In de meegeleverde template zijn veelgebruikte  Archicad  Properties voorgedefinieerd. In de Property Manager zijn alle specifieke instellingen te wijzigen of nieuwe eigenschappen aan te maken. Hieronder een uitleg van het Property Manager venster.

Properties Zoeken (1)

Standaard worden aan de linkerkant alle beschikbare Archicad Properties in het project getoond. Met de zoekknop kan er gericht gezocht worden naar de gewenste property.
Door te wisselen tussen de 'ordeningsknop'    en de zoekknop   , kunnen alle Archicad Properties of alleen de zoekselectie getoond worden.

Nieuwe Property of Group aanmaken (2)

Met de knop ‘New…' kan een nieuwe Property of Group worden aangemaakt:
  1. Klik op de ‘New…’ knop
  2. Kies in het linkerveld voor het aanmaken van een Property of een Groep
  3. Vul de naam in
  4. Vul eventueel de Description in voor verdere toelichting
  5. Selecteer in het geval van een Property in welke groep die wordt geplaatst
De instellingen van een bestaande Property of groep, kunnen overgenomen worden door op het pijltje naast de 'New...' knop te klikken en dan voor 'Duplicate' te kiezen. Er wordt dan van de geselecteerde Property een duplicaat gemaak.t
Vanaf Archicad 25 is het mogelijk om bij Property Groups een extra omschrijving toe te voegen bij 'Description'

Property definiëren (3)

In dit venster kunnen de naam, de omschrijving, het data type en de waarden worden aangepast.

1. Data type
    Bij data type zijn er de volgende opties te kiezen, met daarbij steeds een Archicad Property waarin dit kan worden bekeken:
  1. String
    Hier kunnen zowel tekst als getallen toegevoegd worden
    Voorbeeld: de Property 'Afwerking wand 1'
  2. Number
    Een getal met decimalen
    Voorbeeld: de Property 'Soortelijk gewicht ( kg/m3)'
  3. Integer
    Een geheel getal
    Voorbeeld: de Property 'Levensduur'
Het aantal decimalen kan ingesteld worden via Archicad > Preferences > Working Units
  1. Length
    Lengte
    Voorbeeld: de Property 'Lengte balk in het hart'
  2. Area
    Oppervlakte
    Voorbeeld: de Property 'Opp. luchtdoorlaat in cm2'
  3. Volume
    Voorbeeld: de Property 'Volume object'
  4. Angle
    Hoek
  5. True/False
    Een waarde set met een ja/nee keuze
    Voorbeeld: de Property 'Draadglas'
  6. Tags List
    Een label of een opsomming van labels
  7. Option set:
    Een waarde set met meerdere keuzen. Klik op de knop 'Options Setup' om de optielijst samen te stellen
    Voorbeeld: de Property 'Type baksteen en afmetingen'
  1. Default Values
    Dit zijn de Standaardwaarden die voor een Archicad Property ingesteld kunnen worden. Hierbij kan gekozen worden voor de volgende opties:
    1. Undefined
      De waarde van de Property is standaard < onbepaald >. De gebruiker dient de waarde zelf in te stellen.
    2. Value
      Dit is een door de gebruiker gedefinieerde statische waarde. Deze waarde blijft gekoppeld aan de Property tot deze door de gebruiker wordt aangepast. Alle elementen met deze Property krijgen deze waarde.
    3. Expression
      Deze Property wordt voor elk element uniek berekend op basis van de formule en/of variabelen die door de gebruiker zijn bepaald voor de betreffende Property. De expressie is in te stellen met de Expression Editor
De in de Property Manager gedefinieerde waarde van een Archicad Property  , automatisch ingevuld, kan altijd bij het element overschreven worden door de optie Custom (Value)  , handmatig invullen, te kiezen.
Als een standaardwaarde van een Archicad Property aanpast wordt in de Property Manager, zullen de waarden die niet op Custom (Value) staan, geüpdatet worden volgens de gewijzigde instelling. Ook bij reeds geplaatste elementen.

Eigenschappen beschikbaar maken voor elementen (4)

Door aan de linkerzijde een Property of een Property groep te selecteren kan onder het tabje 'AVAILABILITY FOR CLASSIFICATIONS'  aan de rechterzijde gezien worden bij welke AClassificaties de Properties zichtbaar zijn. Als een element geclassificeerd wordt met de betreffende Classificatie dan zal de Property getoond worden bij dat element.

Maak een keuze voor:
  1. All
    De Property of Property group is bij alle classificatie onderdelen zichtbaar
  2. None
    De selectie wordt niet weergegeven in de Default Settings
  3. Custom
    Klik op de ‘Edit…' knop om de gewenste Element Classificaties te selecteren waarbij de Property of Property group zichtbaar moet worden

Overnemen van andere Properties (5)

Met de Pipet knop kunnen de toegewezen elementen aan de Property worden overgenomen:
  1. Selecteer een Property in het linker veld
  2. Druk op de knop met het Pipetje  om de instellingen van deze Property over te nemen
  3. Selecteer een of meerdere Properties in het linker veld, die dezelfde Element Classificatie moet(en) krijgen
  4. Druk op de knop met de injectienaald  , de instellingen betreft de Classificaties waarbij de Property zichtbaar moet worden is overgenomen

Beschikbaarheid van de Properties in het model

Archicad Properties zijn geïntegreerd in het Archicad model en zijn op verschillende plaatsen op te roepen. Ten eerste in de Settings of Infobox van het Archicad element in het model.

Door het symbool voor de Property is te zien of er gebruik gemaakt wordt van een:
  1. automatisch ingevulde waarde, die in de Property Manager is vastgelegd
  2. of  een handmatige invoer (Custom Value) gebruik gemaakt wordt, waardoor de koppeling met de automatische invoer is uitgeschakeld.

Sta met de cursor boven een Property er verschijnt een verklarende tekst.

Daarnaast kunnen ze Properties van het element op de volgende plaatsen te gebruikt worden:
  1. Find & Select
    Door een Archicad Property als selectie criteria toe te voegen, kunnen alleenonderdelen met of zonder deze Property geselecteerd worden
  2. Schedules
    Archicad Properties kunnen toegevoegd worden als criteria of de waarden ervan kunnen uitgelezen worden door ze aan de Fields toe te kennen
  3. Zones
    Archicad Properties kunnen in de Zone Stempel op het plan weergegeven worden
  4. Labels
    De waarden van Archicad Properties kunnen met de labels weergegeven worden
  5. Graphic Override Combinations
    Hiermee kunnen de Archicad Properties grafisch inzichtelijk gemaakt worden zowel in 2D als 3D, denk daar bij aan de verschillende brandwerendheid van wanden een specifieke kleur

Invullen Archicad Properties door externe partij

Mocht informatie door externe adviseurs worden aangeleverd, die niet met BIM applicaties werken, dan kan met de Property Manager een export / import naar Excel gedaan worden met de gewenste informatie. Op deze manier kan de informatie aan specifieke modelelementen toegevoegd worden.
Stappenplan invullen gegevens door externe partij
  1. Maak de Archicad Properties die door de andere partij moeten worden ingevuld aan
  2. Maak een Schedule waar de properties als Fields zijn toegevoegd. Zorg voor een heldere opzet.
  3. Exporteer de schedule naar Excel via File > Interoperability > Classifications and Properties > Export Property Values from Schedule
 De schedule bevat alle unieke elementen naast elkaar, dit kan een erg lange lijst zijn.
  1. Stuur het Excel bestand naar een externe partij en laat de gevraagde informatie invullen
De externe partij dient de keuzes te gebruiken die ingevoerd zijn bij de Archicad Property Manager.
  1. Importeer de bijgewerkte spreadsheet via File > Interoperability > Element Properties > Import Property Values into Elements

Een toepassing kan zijn om temperaturen van ruimtes in te laten vullen door een installateur

Export naar IFC

In de IFC translator (File>  Interoperability >  IFC > IFC Translators) kan bij de IfcProperty Mapping ingesteld worden, hoe de Properties van elementen geëxporteerd moeten worden. Bij de IfcData kan aangevinkt worden of van de Element Properties alleen de zichtbare Properties meegestuurd moeten worden of alle Properties. Ook kan hier aangegeven worden of de Properties van de Building Materials meegestuurd mogen worden. Zie voor meer uitleg betreffende dit onderwerp het artikel over de Upgrade Cursus van Archicad 23.

Voor het uitwisselen van Properties naar IFC, zie  het artikel over een IFC mapping-tabel bewerken.