Werken met een online catalogus in KUBUS Spexx

Werken met een online catalogus in KUBUS Spexx

Online of Offline catalogus

In KUBUS Spexx kan gekozen worden voor een online of een offline STABU 2 werksoortencatalogus. 
Alleen de online catalogus van STABU zal nog worden geupdate.

Selecteer een catalogus in KUBUS Spexx

 1. Ga in KUBUS Spexx 5.1 naar het menu 'Extra'
 2. Kies voor 'Opties'
 3. Ga naar tabblad 'Bestanden'
 4. Selecteer de 'Werksoorten codering'
 5. Kies bij het pijltje voor 'Online catalogus'

 6. Kies een beschikbare Web catalogus


  Indien hier een toegangscode gevraagd wordt, betekent dit dat een licentie nodig is om de online catalogus te kunnen gebruiken. Deze licentie kunt u op de website van Ketenstandaard (voorheen STABU), verkrijgen. Log in bij https://mijn.ketenstandaard.nl/stabu.
  Na inloggen op Mijn Ketenstandaard, vind u in de linkerbalk onder 'Mijn standaarden' een STABU knop.
  Daarna klikt u op de knop 'Open'.


  Daar vind u uw STABU licentie. Klik daarop en kies bij 'Softwarehouse' voor KUBUS BV en klik op 'Toevoegen'
  Daarna verschijnt het Token, dit kunt u invoeren in KUBUS Spexx.
  Voor vragen over het verkrijgen van de juiste toegangscode / token kunt u contact opnemen met Ketenstandaard/STABU.


Voordelen van een online catalogus

De online catalogus is altijd up to date. Waar voorheen zelf gecontroleerd moest worden of er met de nieuwste catalogus gewerkt werd, hoeft dat nu niet meer. Een online catalogus zal vaker geüpdatet worden, het is de bedoeling dat de STABU werksoortencatalogus maandelijks wordt bijgewerkt.
Ook is het eenvoudiger om een catalogus te koppelen, dit gaat direct vanuit KUBUS Spexx. In het ‘Selecteer Web catalogus’ venster wordt een catalogus gekozen en er kan direct gewerkt worden.
Op dit moment is alleen de STABU werksoortencatalogus online beschikbaar, maar in de toekomst zullen er meer catalogi volgen. Deze zijn dan heel eenvoudig in het ‘Selecteer Web catalogus’ venster te kiezen.

Nadelen van een online catalogus

Bij het selecteren van een hoofdstuk, paragraaf of bestektekst kan er een lichte vertraging zijn omdat de informatie via internet wordt opgehaald.
Bij automatisch updaten van een bestek moet van alle nieuwe posten de laatste versie uit de online catalogus opgehaald worden, dit kan enige vertraging veroorzaken.
Afhankelijk van het gebruikte computersysteem en de internetverbinding is deze vertraging in meer of mindere mate aanwezig. KUBUS Spexx gaat wel slim om met de opgehaalde informatie: als een tekst een keer is opgehaald, dan wordt deze in het cache-geheugen geplaatst en is deze een volgende keer direct beschikbaar. Zo kan het zijn dat als de eerste keer een hoofdstuk geopend wordt, er een vertraging is, als hetzelfde hoofdstuk voor de tweede keer wordt geopend niet meer.

Offline catalogus blijven gebruiken

Het is mogelijk om de offline catalogi te blijven gebruiken. Hiervan zullen echter geen updates meer verschijnen.
De meest recente offline catalogi zijn de STABU2 2017-1 catalogus en de aanvullende STABU2 2018-1 catalogus. Beide kunnen nog gebruikt worden, maar er zal geen nieuwe versie meer van verschijnen. Alleen de online catalogus van STABU zal nog worden bijgewerkt.
  • Related Articles

  • Updaten van een bestek met de online STABU catalogus

   Bestek updaten Een online catalogus zal vaker geüpdatet worden, het is de bedoeling dat de STABU werksoortencatalogus maandelijks wordt bijgewerkt.  Op het moment dat er een update voor een bestekpost is zal er in KUBUS Spexx in de kantlijn een ...
  • KUBUS Spexx netwerklicentie

   KUBUS Spexx kan geleverd worden met losse licenties of met een netwerklicentie. Met een netwerklicentie van KUBUS Spexx kan met zogenaamde ‘floating licenses’ gewerkt worden. Dat heeft een aantal voordelen: Het aantal licenties dat een bedrijf heeft, ...
  • Een OSF catalogus inladen

   OSF-catalogi Er komen steeds meer OSF-catalogi beschikbaar: KOMO stelde inmiddels ruim 300 bestekspecificaties op, gebaseerd op haar BRL’en voor producten en processen. De specificaties zijn ontwikkeld in samenwerking met de deskundigen van de ...
  • Verouderde posten zien na het kiezen van de online catalogus

   Na het kiezen van de online catalogus duurt het even voordat zichtbaar is welke posten verouderd zijn, daar is een reden voor. Als een bestek gecontroleerd moet worden op nieuwe posten, dan moet van alle posten in het bestek in de online database ...
  • STABU 2018-1 update in KUBUS Spexx gebruiken

   STABU heeft een update van de STABU2 catalogus uitgebracht door middel van een OSF bestand (open specificatie formaat). Dit OSF bestand is een aanvulling op de STABU 2 catalogus 2017-1. Hieronder wordt uitgelegd hoe de catalogusupdate in KUBUS Spexx ...