IFC Translators importeren

IFC Translators importeren

IFC Translators zijn bedoeld om een goede vertaling te maken van de modelinformatie in Archicad naar de benodigde informatie voor andere partijen en vice versa.
Deze IFC Translators worden opgeslagen in het Archicad bestand, zodat ze projectspecifiek aangepast kunnen worden en ze voor iedereen die aan het project werkt gelijk zijn en de export of import van een bepaald model altijd opdezelfde wijze gebeurt.

In Archicad 20 en ouder werkte anders. Om aan te sluiten op de laatste stand van zake op het gebied van IFC is het advies deze project om te zetten naar de laatste versie van Archicad. Neem bij vragen hierover contact op met de helpdesk.

Inlezen van Archicad Classificaties en Properties

De translators verwijzen naar andere onderdelen in het template- of het projectbestand zoals Classificaties en Archicad Properties. 
Zie voor meer informatie hierover het artikel: IFC in Archicad 23

Om deze reden moeten de juiste Classificaties en Properties aanwezig zijn voordat de translators ingelezen kunnen worden. 
Is dit al gebeurt dan kan verder gegaan worden met het inlezen van de IFC Translators.

Inlezen van een IFC Translator

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwste translators of translators uit een ander project kunnen ze geïmporteerd worden via de nieuwste template of het betreffende project. Volg de onderstaande stappen voor het inlezen van de Translator:
  1. Ga naar de IFC Translator set-up via File > Interoperability > IFC > IFC Translators…
  2. Klik op het Import symbool 
  3. Stel het gewenste bestandstype (TPL, PLN, PLA) in
  4. Selecteer het bestand waarin de translators staan
    De KeyMember Editie template staat in de programma-map (~Archicad XX > Defaults > Archicad > Archicad XX NL/BE KME template)
  5. Klik op 'Open'
  6. Vink de translators (import en/of export) aan die geïmporteerd moeten worden


  7. Klik op 'Import'
    1. Indien reeds gebruikt wordt gemaakt van één of meer translators met dezelfde naam, moet gekozen worden wat met de translator(s) gedaan moeten worden:
      1. Replace Translators in the destination: overschrijven / vervangen
      2. Import Translators with extended names: toevoegen met toevoeging aan de naam van de Translator
      3. Skip these Translators: overslaan / niet toevoegen
  1. Klik op 'OK'
Stel de Translator ‘Algemene export’ of een andere naar keuze als Preview in met de knop ‘Set Preview’ zodat in de Element Settings de IFC instellingen zichtbaar zijn. De Preview is herkenbaar door het Archicad logo voor de Translator. 
De Translator maakt ook gebruik van Archicad Properties en Archicad Classificaties. Indien het model niet of niet volledig is omgezet naar de nieuwste versie van Archicad kunnen er foutmeldingen ontstaan in de translators. Zie hiervoor het artikel:  Inlezen van Archicad Classificaties en Properties in een bestaand project.

Inlezen van presets  (deelinstellingen Translator)

Ook losse onderdelen, de zogenoemde 'Conversion Presets', kunnen per Translator handmatig worden toegevoegd:
  1. Ga naar de IFC Translator set-up via File > Interoperability > IFC > IFC Translators…
  2. Klik op de knop met 3 punten naast bijvoorbeeld Type Mapping of een van de andere Conversion Presets
  3. Klik onder de lijst van de presets op de knop ‘Import presets from external file…’
  4. Kies onder in het dialoogvenster het juiste bestandsformaat
  5. Navigeer vervolgens naar het gewenste bestand
    Bijvoorbeeld de laatste versie van de KeyMember template (~GRAPHISOFT > Archicad XX > Defaults > Archicad > Archicad XX NL/BE KME template)

  6. Selecteer de gewenste preset(s) en klik op ‘Import’.
    Indien de naam al bestaat geeft Archicad dit aan en kan gekozen worden de bestaand te overschrijven, een nieuwe naam te geven of de import over te slaan.
Meer informatie over het instellen en toepassen van de Conversion Presets is te lezen in  Het instellen van een IFC Translator.

    • Related Articles

    • IFC Translators instellen

      In dit artikel wordt beschreven hoe IFC Translators ( File > Interoperability > IFC > IFC Translators) van Archicad zijn opgebouwd en hoe deze aangemaakt kunnen worden met behulp van de standaard meegeleverde instellingen.
 Algemeen Er worden diverse ...
    • Instellingen IFC Translators voor import

      Een IFC Translator bestaat uit meerdere onderdelen, de zogenaamde presets. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de instellingen van de ‘Import Presets’ van de IFC Translators van Archicad en welke invloed ze hebben op de import van de IFC ...
    • Een IFC model exporteren

      In dit artikel wordt beschreven hoe uit een ARCHICAD model een IFC model geëxporteerd kan worden. Als voorbeeld wordt de export van een IFC model voor stabiliteit (BE) / constructie (NL) behandeld. Tijdens de export is het mogelijk om instellingen ...
    • Een IFC model (als referentie) importeren of openen

      Een IFC model van een externe partij kan in Archicad geïmporteerd worden. Op die manier kan het IFC model vergeleken worden met het Archicad model. In het begin van het BIMproces zal de architect vanuit het ontwerpmodel een IFC model verstrekken aan ...
    • IFC modelexport voor Madaster

      In dit artikel wordt beschreven hoe een Archicad model voor een Madaster materialenpaspoort voorbereid kan worden. Madaster fungeert als een publieke online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving met het doel afval te elimineren door ...