IFC Type Mapping op component niveau

Vanaf Archicad 26 is het mogelijk om de verschillende 'skins' (componenten) van een composiet te 'Mappen' naar een specifiek IFCType. Door het classificeren van de verschillende 'Building Materials' kan elk component, conform zijn functie worden geĆ«xporteerd naar IFC. Zo kan bijvoorbeeld de afwerking van wand of vloer als 'IFCcovering' worden opgeslagen.

Classificeren van de Building Materials

Classificeer het gebruikte Building Material van elke 'schil' op basis van zijn functie. In onderstaand voorbeeld worden de materialen 'gipsplaat' en 'pleister - Gips binnen' geclassificeerd als 'component' met bijbehorende functie.

Gipsplaat wordt als component 'bekledingscomponent' geclassificeerd

Pleister - Gips binnen wordt als component 'Afwerkingen' geclassificeerd

Instellen van de IFC Export Translator

Om de classificatie van de bouwmaterialen op een juiste manier te vertalen naar het IFC bestand is het noodzakelijk om de juiste 'Type Mapping' in te stellen in de IFC Translator(s).
Lees meer over het instellen van IFC Translators in het artikel: IFC Translators instellen.
  1. Open de gewenste IFC export Translator en klik op de 3 puntjes achter de Conversion Preset 'Type Mapping'
  2. Navigeer in de 'boomstructuur' naar het onderdeel 'Componenten' en stel deze vervolgens aan de rechter zijde in met de gewenste 'Type Mapping'. Gebruik de 'Custom' knop om voor elke component de mapping te bepalen. In het voorbeeld wordt de component die in de Building Materials als 'afwerkingen' is geclassificeerd ge-mapt naar een IFC Covering.
  3. Gebruik de functie voor Predefined Type om de mapping verder te specificeren naar gelang functie.
Om de afzonderlijke componenten met hun toegekende ('ge-mapte') functies (IFCType) te exporteren naar IFC is het ook nodig om in de IFC Translator de Preset voor de Geometry Conversion juist in te stellen. In deze Preset wordt bepaald of de Composite elementen als een geheel of als 'Building Element Parts' worden opgeslagen. In dit geval wordt de Translator zo ingesteld dat elke component apart kan worden geselecteerd en worden uitgelezen in de IFC Model Tree. In BIMCollab ZOOM zijn de afzonderlijke componenten te selecteren met de toetsen combinatie SHIFT+linker muisklik.
  1. Open de gewenste IFC export Translator en klik op de 3 puntjes achter de Conversion Preset 'Geometry Conversion'
  2. Stel de functie IFC Schema related export options in, zodat de elementen geƫxplodeerd worden in aparte onderdelen

Resultaat

In het gebruikte voorbeeld zijn de verschillende componenten als volgt zichtbaar in de IFC Model Tree.