Importeren 3D BAG (OBJ) bestanden

De Technische Universiteit Delft heeft een methode ontwikkeld om alle 10 miljoen gebouwen in Nederland om te zetten naar 3D modellen. De methode gebruikt 2D gebouw-footprints uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) als input. De bestanden zijn gratis te downloaden via hun website als OBJ-bestand:
  1. Ga naar de website https://3dbag.nl/en/downloaden
  2. Download de tegel naar keuze
  3. Pak het ZIP-bestand uit
 OBJ-bestanden kunnen op de volgende manieren worden geïmporteerd in Archicad.

Importeren OBJ-bestanden met Blender

Blender is een gratis opensourceprogramma op Windows en Mac voor het maken van 3D-computergraphics en computeranimaties. Eén van de mogelijkheden is om OBJ-bestanden te importeren en in een voor Archicad geschikt formaat te exporteren.
  1. Download het gratis programma Blender
  2. Open Blender, kies de gewenste standaardinstellingen en klik onder New File op 'General'
    Het programma opent standaard met één blok gemodelleerd en geselecteerd
  3. Verwijder het standaard blok
    Druk op de Delete toets of gebruik het rechtermuisknopmenu.

4. Ga naar File > Import > Wavefront (.obj)
  5. Selecteer het OBJ-bestand
    In de download van 3D BAG zitten 3 bestanden in oplopende nauwkeurigheid. Het grootste bestand is het meest nauwkeurig
  6. Stel aan de rechterkant in de 'Operator Presets' het volgende in:
    1. Tabblad Transform > Up: 'Z Up'
    2. Tabblad Geometry > Split: vink 'Split by Object' uit
  7. Klik op de knop 'Import OBJ' (rechtsonder)
    Het kan zijn dat er na bevestiging lijkt alsof er niets is gebeurd. Toch is de volgende stap meteen exporteren.
  1. Ga naar File > Export > Collada (Default) (.dae)
  2. Geef een locatie op waar het resulterende bestand moet worden opgeslagen en klik rechtsonder op Export COLLADA
Hierna kan het object in Archicad geplaatst worden:
  1. Ga naar de plattegrond in Archicad
  2. Ga naar het menu  File > Interoperability > Merge > Merge from File
  3. Zoek het geëxporteerde bestand op
    Mac gebruikers moeten misschien eerst op Options klikken om het Collada bestandstype te zien. Windows gebruikers kunnen onderin direct voor het bestandstype Collada kiezen.

4. Klik op 'Open'
  5. Het bestand hangt nu als object aan de cursor
  6. Plaats het bestand door te klikken
Het object wordt (bij plaatsen door het klikken op het Archicad nulpunt) geplaatst op realistische coördinaten. Dit kan ver weg zijn van het model. Verplaats het eventueel handmatig naar de gewenste locatie.

Importeren OBJ-bestanden met Modelport

Het bedrijf Archivista biedt tegen betaling de add-on Modelport aan om OBJ-bestanden direct in Archicad te importeren. Deze add-on zet het OBJ-bestand om naar een Archicad object. De add-on heeft ook een Trial versie waarbij een object wordt aangemaakt met daarin een 3D watermerk.
  1. Download en installeer de add-on Modelport
  2. Download de tegel naar keuze van de website https://3dbag.nl/en/downloaden  en pak het ZIP-bestand uit
  3. Ga naar het menu Modelport > Open 3D model
  4. Selecteer het OBJ-bestand en klik OK
  5. In het daaropvolgende venster zet de Re-Scale op 1 (1) en de Re-Orient op Z-Up (2)

6. Kies 'Create' (3) en nogmaals 'Create' (4)
  7. Plaats het object
Het kan zijn dat er niets lijkt geplaatst. Gebruik tijdelijk een extreem breed en hoog (Vertical Range = Infinite) aanzicht om het object op de juiste plek te zetten.
Importeer het object in een lege template. Naderhand kan het object naar je project worden gekopieerd.