Installatie BIMcloud

Dit artikel geldt voor:
  1. BIMcloud Basic
  2. BIMcloud

De installatie van een BIMcloud bestaat uit 2 delen:
  1. “BIMcloud Server”, deze wordt eerst geïnstalleerd en geconfigureerd.
  2. “BIMcloud Manager” deze wordt daaropvolgend geïnstalleerd en geconfigureerd.
De BIMcloud Manager is een browsergebaseerde beheerinterface die elk aspect van de BIMcloud bestuurt.

De stappen voor het installeren van de BIMcloud en de BIMcloud Basic software zijn in de hoofdlijnen identiek.  De schermvoorbeelden in dit document zijn gemaakt op een Windows systeem.
Het installeren van de BIMcloud op een Mac systeem of Mac server werkt echter op gelijke wijze. Voor de installatie onder macOS moet het installatiebestand volledige rechten op de harde schijf hebben. Een installatie kan alleen onder 'Applications' (Programma’s) gedaan worden. Als een eerdere versie van BIMcloud op een andere locatie is geïnstalleerd zal deze eerst verplaatst moeten worden. Lees aanpassingen in de installatie BIMcloud op macOS  in het Graphisoft Helpcenter.

De BIMcloud software dient enkel geïnstalleerd te worden op de server en niet op elk werkstation.
Voor hulp bij de installatie van BIMcloud (Basic) is het voor KeyMembers mogelijk een afspraak te maken met één van de experts van KUBUS.

Installatie en configuratie BIMcloud server

1. Start het gedownloade installatiebestand en volg daarna de instructies op het scherm om de BIMcloud te installeren

Na installatie van de BIMcloud Server verschijnt het configuratie venster:

1. Geef een communicatiepoort op. De standaardwaarde van 22001 zal meestal goed zijn. Mocht er al een andere BIMcloud Basic versie op hetzelfde systeem geïnstalleerd zijn moet een andere poort gekozen worden, bijvoorbeeld 24001.
Als op dezelfde computer al een BIMcloud van een eerdere versie geïnstalleerd is dienen de poorten van de verschillende modules op verschillende waardes ingesteld te worden.
 Module 20 gebruikte bijvoorbeeld standaard poort 20000 als communicatiepoort, bij versie 21 is dat poort 21000. Gebruik daarom voor module 24 niet poort 20000/ 21000/ 22000, om conflicten te voorkomen.
  1. Kies een locatie voor de volgende onderdelen: de Project Data Folder, een Library Data Folder en een Cache folder. Deze mogen afwijken van de locatie waar de BIMcloud is geïnstalleerd. Het moet wel een harde schijf in dezelfde computer zijn, geen externe harde schijf of NAS.

2. Klik op ‘Next’

Aanvullend voor de volledige versie BIMcloud:  BIMcloud server backup

De opties in dit venster zijn alleen van toepassing als BIMcloud (Full) gebruikt wordt, bij gebruik van BIMcloud Basic dienen deze NIET gebruikt te worden.
Alleen bij gebruik van de
BIMcloud met aanvullende licenties:
  1. Met ‘Enable BIMcloud server backup’ kan een lokatie gekozen worden voor de BIMcloud server backups.
  2. Via ‘Save snapshots to external folder:’ kan ervoor gekozen worden om de project- en bibliotheekbackups op een andere lokatie dan een lokale harde schijf te laten plaatsen.
  3. Klik op Start om de BIMcloud server te starten.

Installatie en configuratie BIMcloud Manager

1. Na klikken op ‘OK’ gaat de installatie verder met de BIMcloud Manager
    Mocht dit niet het geval zijn start dan opnieuw de gedownloade installer.

1. Klik op 'Configure' om het configuratievenster van de BIMcloud Manager te openen:
  1. Kies een poortnummer voor communicatie
    De defaultwaarde 22000 zal meestal goed zijn. Is er al een BIMcloud geïnstalleerd op dit poortnummer kies dan een ander poortnummer bijvoorbeeld 24000.
  2. Kies een wachtwoord voor de ‘Masteradmin'
Bewaar dit wachtwoord goed, het kan nodig zijn bij calamiteiten.
  1. Kies een data folder voor de gegevens van de BIMcloud Manager
  2. Klik op ‘Next’
Aanvullend voor de volledige versie BIMcloud:  BIMcloud Manager backup

De opties in dit venster zijn alleen van toepassing als BIMcloud (Full) gebruikt wordt, bij gebruik van BIMcloud Basic dienen deze NIET gebruikt te worden.

Alleen bij gebruik van de BIMcloud met aanvullende licenties:
  1. Met ‘Enable BIMcloud Manager backup’ kan een lokatie gekozen worden voor de BIMcloud Manager backups.

2. Klik op ‘Start’, de BIMcloud Manager wordt nu gestart.

Configuratie van de BIMcloud Manager

Na klikken op ‘OK’ wordt een webbrowser geopend. Hierin wordt het beheer van de BIMcloud gedaan. Dit kan vanaf elk willekeurig werkstation, dat de BIMcloud via het netwerk kan benaderen, gedaan worden. De volgende stappen hoeven dus niet op de BIMcloud machine zelf gedaan te worden.

1.  Klik op ‘Start’ en log in als ‘Masteradmin’.
  2. Maak een eerste gebruiker aan.
  3. Klik op ‘Continue’.

1. Maak een keuze voor een versie: Kies BIMcloud of BIMcloud Basic (BIMcloud Basic was voorheen de BIMserver)

Voor BIMcloud zijn aanvullende licenties per gebruiker nodig, voor BIMcloud Basic niet.

Indien er wordt gekozen voor ’BIMcloud Basic’ wordt ook een Archicad versie gekozen. De BIMcloud Basic ondersteund slechts één versie van Archicad. De BIMcloud (Full) kan meerdere versies Archicad ondersteunen per BIMcloud Manager.

Vul hier het juiste serveradres in. Gebruik de knop ‘Show current addresses om een adres te kiezen waaronder de computer op dat moment al te vinden is.
Gebruik een vast intern IP adres voor de BIMcloud met http:// ervoor en :poortnummer erachter, bijvoorbeeld http://192.168.0.93:22000/ .
Er kan ook gekozen worden voor een servernaam, maar deze moet dan door een DNS server in het lokale netwerk vertaald worden naar het vaste IP adres van de BIMcloud.
  1. Zorg ervoor dat de gekozen poort op dit systeem open staat.
 Dat is standaard de poort 22000.
  2. Klik op ‘Continue’
In het volgende venster kunnen de gegevens van de bedrijfs-mailserver ingevuld worden, deze stap kan ook worden overgeslagen. Als dit is ingevuld kan er vanuit de BIMcloud Manager via e-mail met gebruikers gecommuniceerd worden. Dit kan handig zijn voor wachtwoord -resets, en ook is het mogelijk dat de beheerder notificaties per e-mail ontvangt als er iets mis dreigt te gaan in de BIMcloud.
De installatie is compleet, via ‘Continue as Master Administrator’ wordt in een browser de BIMcloud Manager geopend op het server systeem. U kunt echter ook vanaf een ander werkstation deze BIMcloud Manager openen.

BIMcloud Manager openen in een browser

1. Gebruik de naam of het ip-adres van de BIMcloud machine, gevolgd door het ingestelde poortnummer (van de BIMcloud Manager), bijvoorbeeld http://192.168.0.93:22000/ .
Indien de naam of het ip-adres niet meer bekend is dan is het mogelijk de BIMcloud Manager vanuit de installatie (programma’s/Program Files > Graphisoft > BIMcloud > 'BIMcloud - Manager- Naam BIMcloud’ te starten.
  1. Log opnieuw in met de zojuist aangemaakte gebruikersnaam.
Voordat de BIMcloud gebruikt kan worden moet deze geactiveerd worden. Hiervoor is een GRAPHISOFT ID nodig.
Maak gratis een GRAPHISOFT ID aan.

Na de activatie is de installatie afgerond, en kan de BIMcloud verder ingericht worden.

Meer informatie en vervolgstappen:
  1. Gebruikers beheren: Er kunnen nu gebruikers en rollen aangemaakt worden en verdere instellingen gedaan worden.
  2. Instellen en beheren van een BIMcloud server