Koudebrug-simulatie van details

Koudebrug-simulatie van details

Met de in Archicad geïntegreerde EcoDesigner Star is het mogelijk details te analyseren en/of te evalueren op thermische performantie met de Thermal Bridge Simulation. Aan de hand van de fysische eigenschappen in Building Materials kan het 2D temperatuur- en energieverloop in details inzichtelijk worden gemaakt. Hiermee kunnen onder andere koudebruggen worden opgespoord.

Ook is het mogelijk de grafische resultaten van de simulatie als tekening op een bijhorend Archicad detail te plaatsen,  zodat het onderdeel wordt van de projectdocumentatie.

Werkmethodiek

Om de Thermal Bridge Simulation te gaan gebruiken is het enkel nodig een live detail of 2D detail te hebben. Er is verder geen andere voorbereiding nodig.
  1. Plaats een detailmarker in een doorsnede of Worksheet rond het te analyseren gebied
  2. Vul het detail aan met 2d arceringen. Gebruik hiervoor de arceringen van het type Building Material (Cut-Fill)
    Alleen vullingen van het type Cut Fill-Building Material worden in aanmerking genomen voor de simulatie, omdat deze types fysieke eigenschappen bevatten om berekeningen te maken. Andere type arceringen worden genegeerd voor deze simulatie
     

  3. Start de Thermal Bridge Simulation via het rechtermuisknop menu bij het Detail in de Navigator
  4. Bepaal de welke vlakken binnen, buiten en bodem zijn
    1. Boundary Condition - External Air:
      Klik op het deel van de arcering  dat de buitenlucht van het gebied weergeeft. Er kunnen meerdere arceringen worden geselecteerd door de Shift-toets te gebruiken. Pas de buitenlucht temperatuur en de externe warmte-overdracht-coëfficiënt aan indien nodig.  
    2. Boundary Condition - Internal Air:
      Klik op het deel van de arcering  dat de binnenlucht van het gebied weergeeft.Er kunnen meerdere arceringen worden geselecteerd door de Shift-toets te gebruiken. Pas de binnenlucht temperatuur en de interne warmte-overdracht-coëfficiënt aan indien nodig.  
    3. Boundary Condition - Soil:
      Klik op het deel van de arcering dat het bodemoppervlak van het detail vertegenwoordigt.
      De bodemtype waarde is afgeleid van de Environment Settings. Klik op "Change" om een ander bodemtype te kiezen met bijhorende thermische eigenschappen. 
      Als er in het detail geen bodem-oppervlakte is kan deze pagina worden overgeslagen door "Next" te klikken
      De instellingen in de Enviroment Settings zijn globaal voor het hele project in te stellen, en niet per detail aan te passen
    4. Op de volgende pagina is een overzicht te vinden van de Building Materials in het geselecteerde detail. Als de regel met het Building Material wordt geslecteerd zullen aan de rechterkant de betrokken arceringen groen oplichten.
      1. Als er arceringen worden aangetroffen waar geen fysische eigenschappen zijn ingevuld, is de knop Next uitgegrijsd en staat er de melding 'Missing Values for Physical Properties'.

      2. Vul eerst de ontbrekende gegevens in door op de drie puntjes te klikken naast het Building Material. 
      3. Er kan ook worden gekozen om het detail te herzien en de arceringen de juiste Building Material toe te wijzen. 
    5. Kies op de laatste pagina de voorkeursopties voor de koudebrug simulatie. De raster-grootte is van invloed op de nauwkeurigheid van de simulatie.

    6. Klik op Start Simulation.

Resultaat

Temperatuurverloop

Kies linksboven in het venster om het temperatuurverloop. Als er met de muis over de kleuren in het detail wordt bewogen, zal de exact temperatuur en energiestroom van die plek worden getoond. Kies "Place as Drawing" om de weergave van het temperatuurverloop als afbeelding in het project te plaatsen. Deze wordt vervolgens exact op de plaats van het detail neergezet.

Energieverloop

Kies linksboven in het venster om het energieverloop. Als er met de muis over de kleuren in het detail wordt bewogen, zal de exact temperatuur en energiestroom van die plek worden getoond. Kies "Place as Drawing" om de weergave van het energieverloop als afbeelding in het project te plaatsen. Deze wordt vervolgens exact op de plaats van het detail neergezet.

Psi waarde

De Thermal Bridge Solution berekent ook een Psi waarde (lineaire warmte doorgangscoëfficiënt) van het hele zichtbare detail. Deze kan sterk verschillen bij verschillende afmetingen van het detailkader. 
 De Psi-waarde die door de Thermal Bridge wordt berekend is sterk afhankelijk van de grootte van het detailkader. We raden af om deze waarde te gebruiken in EPB of BENG berekeningen.

    • Related Articles

    • EcoDesigner STAR en Energy Evaluation

      Met Archicad 26 Update 2 kunnen KeyMember abonnees gebruik maken van de Add-On EcoDesigner STAR. Hiermee worden energie-efficiente modellen ontworpen waardoor het Building Information Model (BIM) gaat transformeren naar een Building Energy Model ...
    • EcoDesigner Star - Raming Energieprestatie

      Met de EcoDesigner Star kan een gedetailleerd rapport worden gemaakt. In dit artikel worden de verschillende onderdelen toegelicht. Gebruik de inhoudsopgave aan de rechterkant van deze internetpagina onder de tekst 'Op deze pagina' om door de ...
    • EcoDesigner STAR en Energy Evaluation - Output

      Voor de algemene werking van de EcoDesigner STAR en de Energy Evaluation, zie EcoDesigner STAR en Energy Evaluation Energy Evaluation Report Dialog Het Energy Evaluation Reports is een rapport dat gegenereerd wordt vanuit de Energy Model Review. ...
    • Troubleshooting Energy Evaluation en EcoDesigner Star

      Bij het maken van een Energy Simulation Report kunnen diverse meldingen en problemen ontstaan. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende meldingen en problemen. Licentie De EcoDesigner Star is vanaf Archicad 26 update 2 (build 4009) zonder ...
    • Archicad 26 Update 2 | 15-11-2022

      Vandaag is de Update 2 voor Archicad 26 uitgebracht! Deze update bevat: De EcoDesigner STAR. Deze add-on is nu beschikbaar voor alle KeyMembers en is geïntegreerd in Archicad. Voor de werking zie het artikel EcoDesigner STAR en Energy Evaluation Het ...