Kwaliteit & grootte van het 3D beeld en de renderings

Het aansturen van de kwaliteit van zowel het 3D beeld als de rendering worden bepaald middels een aantal parameters. Welke dat zijn, wordt in dit artikel beschreven. Daarnaast wordt beschreven hoe de grote van een 3D beeld en rendering aangepast kan worden.

Parameters kwaliteit afbeelding

De getoonde drie parameters, cm/inch, pixels en ppi,  bepalen samen de kwaliteit van een afbeelding. De waardes van twee parameters leveren automatisch de derde parameter. Twee parameters zijn noodzakelijk om de kwaliteit van een afbeelding te stellen.
  1. PPI, Pixels per Inch: de kwaliteit (digitaal op het scherm) van de afbeelding, de resolutie.
  2. DPI, Dots per Inch: hoe de printer dit omzet naar het aantal druppeltjes per inch waarin gedrukt wordt.
Resolutie
  1. Presentatie op een beeldscherm? Ga niet hoger dan 72 DPI
  2. Bij prints voldoet vaak 200 DPI
  3. Alleen bij brochures is 300 DPI aan te raden
  4. Bouwborden en banners van kan 60 DPI gekozen worden

3D beeld (Hardware acceleration/Internal)

Voor het genereren van een 3D beeld vraagt Archicad alleen het aantal pixels. Het scherm heeft altijd een resolutie van 72 dpi. Bereken de gewenste pixels door middel van de bovenstaande rekenregel.

Resolutie 3D venster aanpassen voor Renderingen

De hierboven ingevoerde waarde kunnen ook gelinkt worden aan de view van het 3D venster:

1. Ga naar de opgeslagen View van het 3D venster
  2. Klik rechtermuisknop en ga naar de View Settings
  3. Ga naar 3D only
  4. En selecteer daar achter Generate in: PhotoRendering Window
  5. Vink 'Redefine Image Settings With Current aan'
  6. Klik op 'OK'
Als de belijning in het 3D beeld gekarteld is, zet de optie 3D Antialiasing aan (with Hardware accelerated mode)' in het Menu Options > Work Enivornment... > Advanced Redraw Options. Sluit hierna het tabblad van het 3D venster en heropen het om de wijzigingen te zijn.

Resolutie van het 3D venster op een Layout aanpassen

Wanneer een 3D View als afbeelding of Drawing op een lay-out is geplaatst, kan de resolutie te laag zijn waardoor de afbeelding er korrelig of grof uitziet. Een 3D View, die op een Layout wordt geplaatst, gebruikt altijd de afmetingen van het scherm. Er zijn twee methoden om de afmetingen van het scherm te veranderen:

1) Afmetingen aanpassen in de View Settings
Nieuw vanaf Archicad 26 build 4019
2) Afmetingen aanpassen door het Undocken (loskoppelen) van het 3D venster
Geeft op mac OS niet altijd het gewenste resultaat

methode 1: Afmetingen aanpassen in de View Settings

Bij deze methode is het noodzakelijk om bij de eerst genoemde stap het camera gereedschap te gebruiken om de View van het 3D venster aan te maken (!)
Deze mogelijkheid is ook gedemonstreerd in het ArchiCafé over Hidden Gems
  1. Maak een Camera van het huidige standpunt via View > 3D Navigation Extras > 'Put a Camera into the path' of 'Insert a new camera after the selected one'
  2. Maak de Camera actief door in de Navigator op de Camera te klikken, het icoon in het tabblad moet een camera worden

3. Sla een camera standpunt op van het 3D venster als een View.
  4. Open met de rechtermuisknop de View Settings en open het uitvouw venster '3D only'
  5. Pas de afmetingen van het 3D venster en de resolutie aan naar behoefte
  6. Plaats de View op een Layout (een op een Layout geplaatste View noemen we een Drawing)
  7. Open de Drawing Settings en pas de afmetingen aan naar wens, zodat deze op de Layout past. Crop de afbeelding indien nodig

Voorbeeld: Afbeelding van 3D venster ZONDER gewijzigde afmetingen in de View Settings

Voorbeeld: Afbeelding van 3D venster MET gewijzigde afmetingen in de View Settings

methode 2: Afmetingen aanpassen door het Undocken (loskoppelen) van het 3D venster

De afmetingen van het scherm kunnen veranderd worden met de volgende stappen:
  1. Open het 3D venster
  2. Maak een View van het 3D venster met de gewenste instelling
  3. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in deze 3D View/ 3D scherm
  4. Kies Voor 'Set Window Size'

Zorg dat niks geselecteerd is, zodat deze optie in het rechtermuisknop menu verschijnt
  1. Geef de gewenste afmetingen in en klik op 'OK'

Het venster wordt los gekoppeld
  2. Klik met de rechtermuisknop in Navigator op de View en kies voor 'Redefine with Current Window Settings':

De afmetingen worden nu bij de bijbehorende View opgeslagen en zijn te zien in de Settings van de View.
  3. Windows:
    1. de View kan nu op de Layout gesleept worden
  4. Mac:
    1. Ga naar File > Save as...
    2. kies het gewenste formaat, JPEG, PNG..., navigeer naar de gewenste opslaglocatie en klik op 'Bewaar'
    3. Ga in Archicad naar de Layout
    4. Activeer het Drawing-gereedschap
    5. Klik op de plek op de Layout waar de afbeelding geplaatst moet worden.
      De 'Place Drawing' interface wordt geopend.
    6. Vink 'local file System' aan en Browse naar het opgeslagen bestand

7. Klik op 'Open' en de opgeslagen afbeelding wordt op de Lay-out geplaatst
De Methode voor Mac werkt ook op Windows
Het handmatig loskoppelen van het tabblad kan:
  1. Op Windows: Klik op het volgende icoon rechtsboven in het venster

2. Op Mac: Ga naar Window > Undock Tab...

Het weer vastzetten van het tabblad kan:
  1. Op Windows: Klik op het volgende icoon rechtsboven van het 3D venster

1. Op Mac: Ga naar Window > Dock...

Als het tabblad weer vast gezet wordt, wordt het formaat weer terug gezet is naar de afmetingen die in het tabblad passen. Ook al staan bij de View Setting nog de afmetingen van toen het tabblad nog los stond.
Als er in Archicad gekozen is voor een afbeelding van bijvoorbeeld 2000 x 1352 pixels:

dit bij een resolutie van 72 pixels/inch (opslag resolutie),  zal dit op een monitor waar de resolutie ingesteld is op 144 pixels/inch (weergave resolutie) de afmetingen hebben van 4000 x 2704:

zie hiervoor Info of Properties van de afbeelding. Zodra de PNG of JPEG binnengehaald wordt in een fotobewerkingsprogramma zal deze de opslagresolutie getoond worden, in dit geval, 72 pixels/inch en 2000 x 846 pixels hebben.

Afmeting Photo Rendering venster

Een rendering wordt standaard ingesteld op een default resolutie waarde. Dit is voor een kwalitatieve afdruk vaak niet toereikend. Afhankelijk van de wijze van renderen is de resolutie aan te passen.

Resolutie CineRender of SketchRender aanpassen

Voor een rendering met CineRender of SketchRender kan de resolutie worden aangepast in de PhotoRendering Settings:
  1. Ga naar Document > Creative Imaging > PhotoRendering Settings
  2. Ga naar het tabblad 'Size'
  3. Om de afmetingen voor op het scherm aan te passen selecteer achter Size: Screen en kies de gewenste afmetingen
  4. Om de afmetingen en de resolutie van de output van de render aan te passen selecteer achter Size: de gewenste afmetingen van de print output en voer eronder de gewenste resolutie in
  5. Klik op de Foto Render Projection knop en de rendering begint

Resolutie Basic (Renderer) Engine aanpassen

Een weergave op basis van de Basic Engine is een afbeelding gebaseerd op vectoren en is dus niet afhankelijk van een resolutie. Hiermee kan ongelimiteerd vergroot of verkleind worden. De grootte van de Drawing wordt aangepast in de lay-out:
  1. Selecteer de Drawing
  2. Ga naar de Drawing Selection Settings
  3. Verander onder het Size and appearance de Magnification
  4. Klik op OK