Library Container File (.lcf)

Bibliotheken sneller laden en/of beveiligen

Archicad kan bibliotheken opslaan en lezen via een speciaal bibliotheek bestandsformaat (*.lcf, Library Container File). Dit bestandsformaat heeft twee voordelen:
  1. Het laden van een .lcf gaat veel sneller dan het laden van een map met losse bibliotheekelementen
  2. Bibliotheekelementen in een .lcf bibliotheek kunnen niet overschreven of weggegooid worden.
Zeker voor grotere bureaus is het raadzaam om een .lcf van de Bureaubibliotheek te maken, zodat deze niet vervuild raakt of elementen per ongeluk gewijzigd worden. Een beheerder van de bureaubibliotheek bepaalt dan welke elementen er in deze bibliotheek opgenomen of gewijzigd worden.

Archicad kan bibliotheken ook direct vanuit een archief bestand (*.pla) laden. Een pla bestand is echter niet altijd sneller in te lezen, omdat deze bij het opslaan niet gecomprimeerd is; zie de knop 'Options' bij het opslaan van een .pla bestand.)

Library Container File maken

1. Laad de bibliotheek(objecten) die omgezet moeten worden naar een Library Container File
  2. Kies File > Libraries and Objects > Create Container…
  3. Selecteer de bibliotheekmappen die omgezet moet worden
  4. Klik op de knop 'Create'
  5. Vul in het volgende venster een naam in, kies de juiste map en vervolgens voor 'Opslaan'
  6. Verwijder de losse mappen uit de bibliotheek en laad het nieuwe lcf-bestand als een linked library
Bewaar in de Bibliotheken map op de server alleen de .lcf bibliotheken en bewaar de originele, niet ingepakte bibliotheken op een andere minder toegankelijke plek, waar de bibliotheekbeheerder wijzigingen kan doorvoeren.

Library Container File uitpakken

Pak de .lcf uit als u één of meerdere elementen uit de bibliotheek wilt halen om in de bureaubibliotheek te zetten. Geef de menu-opdracht  File / Libraries and Objects / Extract a Container…. De bibliotheekelementen worden in de mappenstructuur als aparte .gsm bestanden opgeslagen. Houdt er rekening mee dat sommige bibliotheekelementen gebruik maken van macro's. Dit zijn aparte .gsm bestanden die worden aangeroepen vanuit het hoofd .gsm bestand. Laad, om dit te controleren, het bibliotheekelement in Archicad en kijk of het geen foutmelding geeft bij het aanpassen van de parameters en in het 3D venster.