BIMcloud User Licenties

Dit artikel is van toepassing voor:
  1. BIMcloud
  2. BIMcloud SaaS
BIMcloud heeft extra functionaliteiten ten opzichte van BIMcloud Basic, daar zijn dan ook extra BIMcloud User Licenties voor nodig.
Voor een overzicht van de functionele verschillen en prijzen, zie onze website: https://www.kubusinfo.nl/producten/archicad/bim-cloud

Algemeen

Verschil Archicad versus BIMcloud licentie

De hoeveelheid BIMcloud User Licenties dient te worden afgestemd op het aantal gebruikers dat tegelijkertijd met BIMcloud zal werken. Dit aantal is onafhankelijk van het aantal Archicad licenties dat een bedrijf heeft.
Voorbeeld: Een bedrijf beschikt over 10 Archicad licenties, maar slechts 5 personen werken tegelijk in Teamwork, dan volstaan 5 BIMcloud User Licenties.

Aankoop BIMcloud licentie

Een offerte voor de BIMcloud user licentie kan aangevraagd worden via onze website. Na ondertekening (goedkeuring) van de offerte regelt KUBUS jullie licenties.
BIMcloud user licenties worden geleverd als 1 software key met daarop het aantal gewenste licenties.
Voorbeeld: Als een bedrijf 5 BIMcloud User Licenties besteld, dan wordt 1 key geleverd waar deze 5 licenties op staan.

Deze key moet beschikbaar zijn op het systeem waarop BIMcloud is geinstalleerd. Dit kan door de key (vergelijkbaar met Archicad ) via de Graphisoft License Manager Tool te downloaden op dat systeem zelf.
Het is ook mogelijk om de key op een ander systeem binnen het bedrijfsnetwerk te downloaden, dan wordt deze licentie via het netwerk bereikbaar voor het BIMcloud systeem.

Zo ziet een gedownloade BIMcloud licentie er in de License Manager Tool uit:

Aankoop BIMcloud SaaS (licentie)

De licenties alsook de BIMcloud SaaS worden aangekocht via Graphisoft. Login met je GraphisoftID om toegang te krijgen tot de aankoop pagina (Subscriptions Portal).

Algemeen licentiebeheer

Het BIMcloud systeem regelt vervolgens de toekenning van licentie aan gebruikers, dit gaat automatisch zonder dat de gebruikers hier iets voor moeten doen. De gebruiker kan meerdere Teamwork projecten tegelijk openen.
De licentie blijft gereserveerd totdat het Archicad project gesloten wordt.
Voorbeeld: Als een gebruiker gaat werken met een Teamwork project, dan reserveert het BIMcloud systeem automatisch een licentie voor deze gebruiker bij het openen van het Teamwork project. Als er geen licenties meer vrij zijn krijgt de gebruiker hiervan een melding.
Het aantal licenties zal dan moeten worden uitgebreid, of een collega zal zich moeten afmelden in Teamwork zodat er weer een licentie vrijkomt.
BIMcloud user licentie hanteert een 'First come, first serve' beleid.
Licenties kunnen ook ingesteld worden zodat een bepaalde gebruiker altijd een licentie heeft, zie hiervoor het onderdeel Licenties beheren.

Licentiebeheer BIMcloud

Alle licenties kunnen beheerd worden in de BIMcloud Manager

1. Open BIMcloud user interface en ga naar Servers > de BIMcloud Manager (1)
  2. Kies in voor Licenses (2)
  3. Er wordt aangegeven hoeveel licenties in gebruik en beschikbaar zijn. (3)
  4. In de lijst eronder worden de gebruikte licenties opgelijst.

Toekennen van licenties

1. Open BIMcloud user interface en ga naar Users > selecteer de gebruiker (1)
  2. In het rechter gedeelte kan onder Settings > Licenses (2) een licentie toegekend worden of revoke.
    1. assign: de licentie wordt manueel toegekend.
    2. revoke: de licentie wordt terug automatisch beheerd en bijgevolg gereserveerd

Update licentie

De update van BIMcloud licenties gebeurd via de License Manager Tool.
  1. Open de License Manager Tool op de server waar de BIMcloud geinstalleerd is.
  2. Klik op 'Continue'.
  3. Er verschijnt nu een overzicht met de geïnstalleerde sleutels op de computer. Selecteer de BIMcloud sleutels.
  4. Onderaan verschijnt een knop 'Update'. Het kan zijn dat er eerst ingelogd moet worden met het Graphisoft ID.
  5. Wanneer de update voltooid is, kan de License Manager Tool gesloten worden.

Licentiebeheer BIMcloud SaaS

De licenties worden beheerd via de BIMcloud Manager interface.

Toekennen van licenties

In de Licentie Manager zijn de onderstaande opties mogelijk:
  1. Automatisch (floating): first come first serve scenario. De eerste ingelogde gebruiker(s) krijgen automatisch een licentie.
  2. Assign license on this BIMcloud: het handmatig toekennen van een licentie aan een BIMcloud gebruiker.
  3. Assign license to Graphisoft ID: het handmatig toekennen van een licentie op basis van Graphisoft ID van gebruiker.
  4. Bring Your Own License: Als een gebruiker is toegekend aan de 'Bring Your Own License' optie kan deze alleen werken als er een BIMcloud van een andere partij aan het Graphisoft ID is gekoppeld. Deze optie biedt de mogelijkheid om bij een samenwerking gebruik te maken van dezelfde BIMcloud, maar met de eigen bureau licentie(s).

Meer informatie is te vinden op het Graphisoft helpcenter en community:
  1. Beheer van licenties BIMcloud
  2. Beheren van licenties BIMcloud SaaS