Liften

Om een lift te modelleren kan het lift-object uit de bibliotheek worden gebruikt. Deze bestaat uit instellingen voor de liftschacht, liftdeuren en liftkooi. Met name in een ontwerpfase is dan snel een lift gemodelleerd. In sommige situaties schiet het object tekort en dan kan er voor worden gekozen op de lift op te bouwen uit wanden, schuifdeuren en een losse liftcabine.  De aansluiting tussen wanden en vloeren gaat automatisch en het is beter als uitgewisseld gaat worden met IFC.

Lift-object

Bij het object-gereedschap in de map Archicad bibliotheek > 66 Transportvoorziening bevindt zich het object Lift. Deze kan automatisch op iedere verdieping een lift modelleren. Doorloop hiervoor de volgende instellingen:
  1. In het tabblad Afmetingen kies voor 'Toon liftschacht' en stel de gewenste afmetingen in
  2. In het tabblad Instellingen verdiepingen kan aangegeven worden hoeveel stops/verdiepingen er moeten zijn
  3. Vervolgens moet in het tabblad Floor Plan and Section aangegeven worden dat het object op meerdere verdieping mag worden getoond. Kies voor Floor Plan Display > Show on Stories voor All Stories of All Relevant Stories

Er zijn speciale opties voor Split-Level verdiepingen in het tabblad Instellingen verdiepingen.
  1. Kies in het tabblad Algemene instellingen de parameter 'Positie van tweede deur'
  2. In het tabblad Liftschacht kan daarna gekozen worden voor 'Split-level verdiepingen' en kan het aantal Split-level verdiepingen worden aangegeven.

De positie van de deur kan ook per verdieping verschillend worden ingesteld. In het tabblad Liftschacht kan 'Positie deur' worden ingesteld op 'Geen' of 'Voor'. Als de deur ook aan de andere zijde moet verschijnen, dan zal in het tabblad Algemene instellingen de parameter 'Positie van tweede deur' moeten worden ingesteld. Dan kan in het tabblad Liftschacht de 'Positie deur' ook voor 'Tweede deur' of 'Beide' worden gekozen.
Bij gebruik van Modules waarbij de verdiepingshoogten verschillen van het hoofdproject, zal het object zich automatisch aan het hoofdproject aanpassen.

Lift opgebouwd uit onderdelen

Uit het oogpunt van maximale vormvrijheid en IFC-uitwisseling is het beter om de lift op te bouwen uit generieke onderdelen.
  1. Download Teleskoptür 26 afkomstig uit de Duitse bibliotheek
  2. Pak het gecomprimeerde zip-bestand uit, zodat er een bestand met de lcf-extensie ontstaat (Library Container File)
  3. Open de Library Manager via File > Libraries and Objects > Library Manager
  4. Kies Add en zoek het lcf-bestand "Teleskoptür 26.lcf" op
  5. Selecteer het bestand, kies Choose en sluit de Library Manager
  6. Modelleer de wand met het wandgereedschap met de gewenste opbouw van Building Materials. De wand kan over het hele gebouw geplaatst worden. Kies bij de Wall Settings onder het tabblad Floor Plan and Section > Floor Plan Display > Show on Stories voor 'All Relevant Stories'. Let wel dat bij uitwisselen het beter is om de wanden per verdieping te modelleren.
  7. Plaats schuifdeuren op de verdiepingen.
  8. De liftkabine kan worden geplaatst met het standaard lift-object waarbij de lifschachten niet zichtbaar worden gemaakt.
Gebruik bij wijzigingen de 'dikke' Marquee om de positie van wanden over meerdere verdieping in één keer te verplaatsen of maak gebruik van Multi-Edit
De standaard bibliotheek "Archicad bibliotheek" of "Archicad bibliotheek KME" moet ook zijn geladen