Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker

Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker

Binnen Archicad zijn er verschillende mogelijkheden om bijvoorbeeld van een gordingenkap de dakconstructie uit te werken. Dit kan in 2D. Maar mocht dit ook zichtbaar moeten zijn in de doorsnede of 3D dan is het aan te raden deze dakconstructie uit te werken met de Roofmaker.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe met behulp van de Roofmaker een dakconstructie getekend kan worden.  De Roofmaker wordt standaard bij Archicad geïnstalleerd.

Stap 1

De Roofmaker is alleen beschikbaar in de plattegrondweergave.
Open de Roofmaker Toolbox:
  1. Ga naar het menu Design > Roof Extras > Roofmaker > Show Roofmaker Toolbox

Naderhand zijn alle objecten nog aan te passen. De lengte en breedte zijn met hotspots aan te passen. Ze zijn ook niet meer gekoppeld aan het dak.
  1. Maak een view aan waarbij de Floor Plan Cut Plane zo gekozen wordt dat het hele dak van boven worden bekeken

Stap 2

1. Teken met de gewone Roof tool het dakvlak.
    Ga uit van de gewone dikte van het volledige dakvlak. De onderkant moet gelijk liggen aan de onderkant van de hoekkepers en/of gordingen. Verlaag eventueel tijdelijk het complete dak.

Stap 3

Teken de nokbalken, eventuele ravelen en hoekkepers:
  1. Selecteer alle dakvlaken
  2. Klik de knop ‘Roof Wizard’

De Roof Wizard Settings worden geopend.
  3. Zet De opties Rafter uit.
    Door dit uit te vinken wordt de optie Beams ook uitgezet. Deze opties worden achteraf uitgewerkt

4. Nokbalken: In het tabblad Purlins worden de nokgordingen gemaakt. Stel de breedte en hoogte in
  5. En zet de functie Purlin between rafters aan
  6. Zet de optie Create Eaves Purlins uit.
    Is niet van toepassing in in deze uitwerking.

7. Raveelbalken: Met het tabblad Trimmers kunnen de horizontale Raveelbalken gemaakt worden bij dakramen en dakopeningen
  8. Hoekkepers: Het tabblad Ridges, hier kan de functie 'Create hip Rafters and Valley Rafters’ aangezet worden voor het maken van de hoekkepers.
  9. Kies het materiaal
  10. En zet de laag op ’28 draagconstructies’ om weergave en selectie makkelijker te maken
  11. Klik op OK

Stap 4

Nu worden de extra sporen/spanten getekend.

A. Een enkel Spoor/ Spant tekenen

1. Selecteer een dakvlak
  2. Kies in de Roofmaker Toolbox de optie Create a Rafter
Bij een Multi-plane moet er na de selectie van het dak ook nog het individuele dakvlak aangeduid worden.

1. Geef bij de Hip Rafter Width de breedte van de nokgording aan
  1. Klik op 'Ok'
  2. En klik vervolgens op de plek waar het midden van het spoor/spant moet komen
Er is nu een spoor/spant getekend.
De onderkant van het spoor/spant is wederom de onderkant van het dakvlak. Is deze anders dan de hoekkeper, dan moet de plaatsingshoogte worden aangepast.

B. Meerdere Sporen/ Spanten in één keer tekenen

Het is ook mogelijk om meerdere sporen/spanten in één keer tekenen:
  1. Selecteer een dakvlak
  2. Kies in de Roofmaker Toolbox de optie Multiple Rafters

Bij een Multi-plane moet er na de selectie van het dak ook nog het individuele dakvlak aangeduid worden.
  1. Geef bij de Hip Rafter Width de breedte van de nokgording aan en controleer de overige instellingen
  2. Vink dan de gewenste optie aan bij Placement of Multiple Rafters
    In het geval van 'Distance Fixed' kan de hart-op-hart-afstand ingevuld worden.
  3. Klik op 'OK'
  4. Vervolgens vraagt Archicad om een lijn aan te geven van waar tot waar de sporen/spanten moeten worden geplaatst;
    Dus klik voor het begin punt, waar het eerste spoor/spant geplaatst moet worden en klik op het eindpunt

Stap 5

1. Bekijk de hoekkeper in een doorsnede
  2. Meet de verticale afstand van onderkant balk tot bovenkant balk
  3. Selecteer alle daken in 3D en vergroot met de knop Drag de hoogte met deze afstand

Stap 6

1. Open de Object Tool
  2. Kies het object Panlatten: 47 Dakafwerkingen > 3D dakafwerking

3. Stel hier de afmetingen en hart op hart afstand van de latten in

4. Kies de dakhelling.
    Eventueel kan de plaatsingshoogte ingesteld worden in het tabblad 'Preview and Positioning' bij de afstand tot bijvoorbeeld 'to Project Zero', dit kan ook na plaatsing gedaan worden.
  5. Klik op 'OK'
  6. Plaats de panlatten in de plattegrond of 3D op het dak
  7. Pas eventueel de plaatsingshoogte aan in de doorsnede of 3D zodat de panlatten op de dakconstructie liggen
  8. Verleng het object naar wens, doormiddel van de roze hotspots, zodat ze heel het dakvlak beslaan.
    Met de hotspots kunnen de latten eventueel ook afgesneden worden op een hoek:
  9. Selecteer het object Panlatten en open de Settings
  10. Kies bij het 2D symbool voor Weergave ‘Projected' of 'Projected with Overhead' (1) en bij 'Toon projectie' voor 'Gehele element' (2) en zet de Achtergrond pen op wit (3):

11. Klik op 'OK'
Verplaats in de plattegrond eventueel met 'Display Order' in het rechtermuisknopmenu de panlatten naar voren of de rest van de dakconstructie naar achteren.
Dakopeningen kunnen voor de 3D weergave gemaakt worden met Solid Element Operations, in 2D met een fill of patch.

Met de optie 'Create a Rafter' kunnen de zijbalken van het raveeldeel getekend worden.

Stap 7

De eenvoudigste methode om de muurplaat te maken, gebeurt door middel van het object Gording: 27 Daken > 3D Dakconstructies > Gording XX

Extra

Hoekkepers kunnen apart getekend worden:
  1. Selecteer 1 dakvlak
  2. Klik de knop ‘create a hip or a valley rafter’:
  3. Stel de breedte en de hoogte van de hoekkeper in
  4. Vul de breedte van de nokgording ('Width of Purlin') in als hoekkepers daarop moeten aansluiten.
    Zet anders deze waarde op 0.
  5. Stel de randafsnijding in ('Eaves Angle')
  6. Zet de laag op 28 draagconstructies om weergave en selectie makkelijker te maken
  7. Klik op OK
  8. Klik nu op de rand van het geselecteerde dakvlak waar een hoekkeper moet worden geplaatst
Voor sommige objecten (onder andere dakspoor/dakspant en gording) kunnen er ook nog andere objecten/profielen gebruikt worden:
De Reference line van het dakvlak (pivot line) wordt bij de structuur onder andere gebruikt als kantelpunt.

Video Roofmaker

Zie hieronder een aantal Video's / tutorials van de Roofmaker:

Van GRAPHISOFT:
  1. https://www.youtube.com/watch?v=mTQTuRBhWKU
  2. http://www.youtube.com/watch?v=NvG6Z1U61Hw

Van andere partijen: