Ontwerpen
Keynotes
Keynotes kunnen de tegemoetkoming aan vergunningseisen en coördinatie tussen designteams vergemakkelijken door documentatie en notities, gebaseerd op identificatiecodes of gegevens zoals een titel, beschrijving of referentie, toe te voegen aan grondplannen, doorsneden en andere bouwplannen. Met behulp van het Keynote palet kan je een hiërarchische structuur op te zetten, meerdere geselecteerde elementen automatisch labelen, favorieten aanmaken, legendes plaatsen en uitwisselen via xml of Excel-formaat.
Met het Opening-gereedschap kan je nu ook gaten in daken creëren, zoals dat voorheen al mogelijk was in het wand- en vloergereedschap. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het modelleren van schoorstenen en liftschachten, of in combinatie met de Renovatie-filter, om dakkapellen in bestaande daken te modelleren.
Door de toevoeging van de 'Projected' Floor Plan Display kan de opening volgens de werkelijke doorsnede weergegeven worden, onafhankelijk van de Cut Plane locatie.
Plaats en verplaats elementen nauwkeuriger dankzij de Distance Guide. Deze hulplijnen tonen dynamisch de afstanden tot de omliggende elementen en werken bij het (ver)plaatsen van wanden, ramen en deuren, balken, kolommen en objecten. Dankzij de verbeteringen in de Distance Guides kunnen de dynamische hulplijnen nu aan elk (hoek)punt gekoppeld worden, zijn er nieuwe referentiepunten beschikbaar tijdens het plaatsen van Ramen en Deuren en is de interactie tussen de Distance Guides en wanden en balken verbeterd.
Deze functie en een nieuw keuzemenu hiervoor staan in de standaard knoppenbalk van Archicad 28.
Indien er een eigen Work Environment gebruikt wordt kunnen de Distance Guides aangezet worden in de werkomgeving. Het toevoegen van deze functie aan de knoppenbalk staat in onderstaand video uitgelegd.
Na de introductie van Design Options in Archicad 27, krijgt de Design Option Tool enkele toevoegingen om het gebruiksgemak en Workflow-ondersteuning te vergroten.
Het Design Option-palet krijgt een nieuwe knop, waardoor het instellen van de Default Option of 'Relinken' van elementen wordt vergemakkelijkt. Design Option Name en Option Set Name zijn nu ook bruikbaar als criteria voor Find&Select, Graphic Overrides en Schedules.
Verder kan in een Design Option nu Element Info weergegeven worden, bij een missende Design Option wordt desbetreffende element gemarkeerd en krijg je in Teamwork een melding wanneer Design Options gebruikt worden. Stel de markering en kleur in via Options > Work Environment > On-Screen Options.
Physically Based Rendering is een nog experimentele feature geïntroduceerd in Archicad 27.
Deze Engine zorgt voor realistischere visualisaties terwijl je modelleert in 3D views, zonder dat je een rendering hoeft te maken. In Archicad 28 worden enkele functies toegevoegd, zoals de 'Procedurally Generated Sky'. Deze functie simuleert de lichtwerking in de atmosfeer om een 'Physically Based Sky Dome' ofwel hemelkoepel te genereren. Oppervlakken in de schaduw weerspiegelen de 'Diffuse Illuminance' of verlichtingssterkte die berekend is op basis van de lucht.
De verbeterde Ambient Occlusion gebruikt een nieuwe algoritme waardoor het licht op een meer natuurlijke wijze reflecteert en de vernieuwde Shadow mapping produceert snellere en natuurlijk ogende resultaten met zachtere schaduwranden en geoptimaliseerde perspectiefvervorming. De Tone mapper past de belichting nu (semi-)automatisch aan, vergelijkbaar met echte camera's en regio's met een hoge helderheid genereren een "blooming" of "glare".
Zonder Physically Based Rendering (afbeelding links), met Physically Based Rendering (afbeelding rechts)
AI Visualizer in de Cloud
Deze versie van de AI visualizer is helaas nog niet overal beschikbaar. Zodra deze ook beschikbaar komt voor onze klanten zullen we hierover berichten.
De AI Visualizer is nu toegankelijker en eenvoudiger te gebruiken. Omdat berekeningen nu uitgevoerd worden in de Cloud, zijn de Hardware-vereisten en nodige Installatie geminimaliseerd.
AI Visualizer biedt ontwerp-alternatieven, voegt details, context en ideeën toe aan je oorspronkelijke concept en genereert foto-achtige afbeeldingen of artistieke schetsen volgens een eenvoudig 3D-concept en een paar beschrijvende woorden.
Point Clouds
Het is nu makkelijker en sneller om te werken met Point Clouds en om deze te vertalen naar een BIM-model.
Verbeteringen in de workflow zijn:
- Het aanpassen van de punt-dichtheid na het importeren (5%, 10%, 25%, 50%).
- Werken met grotere Point Clouds, doordat deze tijdens de import opgeknipt worden in losse plakjes.
Samenwerken
MEP Designer
Bij de release van Archicad 27 kregen zowel de interface als de achterliggende technologie van de MEP modeler een upgrade. Deze is nu in Archicad 28 geoptimaliseerd en werd herdoopt tot de MEP Designer.
De MEP Designer stimuleert coördinatie en samenwerking tussen Architectuur en Technische teams via Teamwork integratie. Daarnaast zijn de Route Preferences vervangen door de Route Specifications. Hierbij kunnen niet alleen de marktconforme afmetingen van segmenten geïmplementeerd worden, zoals de binnen- en buitenmaten van de diameters, maar ook deze van T-stukken en bochten.
Verdere nieuwe introducties zijn:
- de luchtvolumestroom en -snelheid berekening door de MEP System Browser,
- de Duct Optimizer laat toe om met behulp van ingevoerde parameters de luchtsnelheid en afmetingen van een volledig systeem aan te passen,
- Segmenten zijn eenvoudiger te bewerken van segmenten,
- Mogelijkheid tot modelleren in Doorsnede,
- Slimme verbindingen met MEP-objecten,
- Uitbreiding van de objecten-bibliotheek,
- Via On-Screen-Options > Open MEP-Connections kunnen foutieve of incomplete MEP-verbindingen gevisualiseerd worden.
Zo kunnen, vroeger in de ontwerpfase, keuzes betreffende ventilatiesystemen en diens afmetingen gemaakt worden.
Rhino-Grasshopper-Archicad Live Connection
Vanaf nu ondersteunt de Grasshopper Live Connection ook Rhino 8 (alsook Rhino 7) en is er een ingebouwde ondersteuning voor Hotlink Modules, die toe laat om rechtstreeks vanuit Grasshopper Modules te plaatsen en te updaten.
De ontwerpvrijheid is nog verder uitgebreid door het flexibeler omgaan met Balken en Kolommen en diens eindafsnijdingen, referentie-as, asrotatie en eventuele buigingen.
Grasshopper classificeert Balken en Kolommen automatisch, op basis van hun hoek of hellingsgraad.
Een verbetering van de IFC-workflow: Archicad ondersteunt nu de import van IDS-bestanden. Hierdoor hoeven 'Delivery Specifications' niet langer handmatig ingevoerd te worden. IDS definieert de benodigde data voor een model in IFC formaat en Archicad importeert het IDS-bestand, genereert alle benodigde Properties, Classifications en IFC Mappings.
Ondersteuning van BCF 3.0 (BIM samenwerkingsbestand)
Manage je issues beter in Archicad 28 met de import en export van BCF 3.0 bestanden.
BIMx verbeteringen
Je ontwerp presenteren met BIMx? Werk sneller en effectiever dankzij de volgende verbeteringen:
- Vergelijk verschillende 3D Views aan de hand van de nieuwe '3D Model Switch'. Je vindt boven in de BIMx interface een klein pijltje naar de titel. Klik hierop en kies de gewenste 3D view. Om de Views mee te exporteren in het BIMx Hypermodel dienen deze toegevoegd te worden aan je Publisher Set.
- Verberg elementen in 3D via de 'Show/Hide' functie voor 3D elementen. Verberg of toon elementen per stuk of als groep.
- Kies zelf de kleur voor doorgesneden vlakken (cut surfaces) in de 3D weergave.
- De functionaliteiten van BIMx zijn nu op alle besturingssystemen en op elk platform (App of browser) gelijk.
Gebruik
Het nieuwe startscherm
Bij het opstarten van Archicad 28 zul je het vernieuwde startscherm te zien krijgen.
- Vind gemakkelijk recente projecten, cursussen en het laatste nieuws.
- Een tabblad waar je informatie vindt over je Archicad versie en bibliotheken. Check hier gemakkelijk of jouw Archicad up-to-date is.
- Het startscherm is ook vanuit een geopend project te bereiken via het huis-knopje linksboven in Archicad.
Speciaal voor nieuwe(re) Archicad-gebruikers zijn de Tooltips van gereedschappen uitgebreid. Je activeert deze functie via Help > Show/Hide Tooltips en Show/Hide Learning Content.
- Korte tekstuele omschrijving (cursor kort op het gereedschapsicoontje plaatsen):
- Korte video (cursor langer op het gereedschapsicoontje houden):
- Klik op 'Learn More' voor een beknopt stappenplan:
Deze Tooltips zijn beschikbaar voor de meestgebruikte gereedschappen en modelleerfuncties en voor navigatiefuncties.
Global Library
Om gestroomlijnd te kunnen migreren naar volgende versies zijn in Archicad 28 de bibliotheken veranderd.
Vanaf Archicad 28 wordt gewerkt met zogenaamde Library Packages (libpacks, in plaats van de oude versie-specifieke bibliotheek, de z.g. Monolith Library).
Dit heeft de volgende voordelen.
- De bibliotheek is voor alle landen (er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende landen)
- Standaard gegevens, zoals bijvoorbeeld afmetingen van een element, worden gedefinieerd door de template waarmee je werkt. Als je de Nederlandse template gebruikt, zullen bijvoorbeeld Deuren en Ramen de standaard Nederlandse afmetingen hebben.
- De bibliotheek is compatibel met alle toekomstige Archicad versies en hoeft straks niet meer gemigreerd te worden.
- De inhoud van alle door Graphisoft gemaakte bibliotheken is voor iedereen beschikbaar. Bekijk in het overzicht onderaan de deze pagina, wat er in de andere bibliotheken te vinden is.
Lopende projecten rond je bij voorkeur af met de (oude) Monolith Library 27.
Je kunt Archicad 28 gebruiken met de nieuwe Global Library OF de oude Monolith Library. Bij voorkeur niet allebei.
Het geschikt maken van templates voor de nieuwe Globral Library is veel werk. Indien mogelijk raden we aan om (opnieuw) te starten met een van onze KME templates. Deze zijn al geschikt gemaakt en vormen een goed startpunt.