Problemen met geïmporteerd S-Bestek

Problemen met geïmporteerd S-Bestek

Omschrijving van de foutmelding

KUBUS Spexx loopt vast wanneer een bestekspost wordt verwijderd.


Achtergrond

Dit probleem kan zich voordoen bij bestekken die geïmporteerd zijn vanuit S-Bestek.

 

Een bestekspost (bepaling of korttekst) wordt opgebouwd vanuit een groep en een bijbehorende specificatie. Wanneer binnen KUBUS Spexx de specificatienummers zichtbaar zijn gemaakt is dit duidelijk te herkennen. Kijk naar het onderstaande voorbeeld:




Bij 01 is de code ‘A230001.001.a01’. Hierin is ‘A230001’ de groepscode en ‘001.a01’ de specificatiecode. Bij 09 is enkel de groepscode te zien omdat daar nog geen specificatie is gekozen.

Bij sommige besteksposten die geïmporteerd zijn vanuit S-Bestek doet zich een vreemde situatie voor. Hier is namelijk een wel een specificatietekst aanwezig, terwijl geen specificatiecode bestaat.

Kijk naar het onderstaande voorbeeld:




Bij 90 is enkel ‘A99999’ aanwezig zonder een verdere specificatiecode.

Bewerkingen op deze specificatie kunnen daarom leiden tot het vastlopen van KUBUS Spexx.


Oplossing

De bestekspost zonder specificatiecode moet voorzien gaan worden van deze code. Aangezien de ontbrekende specificatiecode zich alleen voordoet bij vrije posten kan de volgende methode hiervoor gebruikt worden.

Stap 1

Selecteer de bestek tekst en kopieer de inhoud naar het klembord.




Stap 2

Dubbelklik op de titel van de specificatie, in dit geval ‘AANVULLINGEN’, om een vrije specificatie te plaatsen. Er verschijnt een dialoogvenster met informatie.




Klik op [OK] om de vrije variant aan te maken.

Stap 3

Vervolgens worden de gegevens gevraagd die nodig zijn voor de vrije variant. Als eerste wordt de te gebruiken specificatiecode gevraagd.




Voorgesteld wordt de code ‘999.c09’. Accepteer deze code door op [OK] te klikken.

Van deze code kan natuurlijk worden afgeweken maar volg dan wel de richtlijnen van STABU omtrent het gebruik van specificatiecodes.

Stap 4

Na de specificatiecode moet de titel van de specificatie worden overgenomen. Neem handmatig de titel over.




Klik op [OK] om dit te bevestigen.

Stap 5

Tot slot moet de specificatie inhoud die in Stap 1 op het klembord is geplaatst in schraptekst 1 van de nieuwe vrije specificatie worden geplakt.

Zet de cursor in schraptekst 1 en plak met behulp van het rechtermuis menu de inhoud van het klembord.




Stap 6

Hierna is de aanpassing gedaan en heeft de bestekspost een specificatiecode gekregen. Deze vrije bestekspost voldoet aan de richtlijnen van STABU en kan bewerkt worden met behulp van KUBUS Spexx.


    • Related Articles

    • Problemen met importeren OSF bestand

      Omschrijving van het probleem Wanneer een OSF bestand wordt geopend als bestek komt de volgende foutmelding naar voren: Bij een poging om vervolgens dit OSF bestand als catalogus toe te voegen komt een andere foutmelding naar voren: Kortom, dit OSF ...
    • Updaten van een bestek met de online STABU catalogus

      Bestek updaten Een online catalogus zal vaker geüpdatet worden, het is de bedoeling dat de STABU werksoortencatalogus maandelijks wordt bijgewerkt.  Op het moment dat er een update voor een bestekpost is zal er in KUBUS Spexx in de kantlijn een ...
    • Aangepaste eigen specificaties in een bestek bijwerken

      De update functionaliteit van KUBUS Spexx 5 werkt voor alle specificaties, zowel specificaties van STABU, specificaties uit een aangeleverde OSF catalogus (KOMO bijvoorbeeld) als specificaties uit een eigen catalogus. KUBUS Spexx 5 meldt in de ...
    • Vanuit een elementenbestek een traditioneel STABU2 bestek maken

      Een werkwijze via elementen en bouwdelen is noodzakelijk om met het bestek te kunnen aansluiten bij BIM. Natuurlijk kan deze werkwijze ook in KUBUS Spexx leiden tot een traditioneel STABU bestek. Wij lichten dat graag toe. Werkwijze Om tot een output ...
    • Een traditioneel werksoorten bestek omzetten naar een elementenbestek

      De beste manier is om een bestek per bouwdeel te converteren: Rechtsklik op een STABU bouwdeel en kies de functie 'Converteer bouwdeel'. Selecteer vervolgens een bouwdeel uit de elementencatalogus om naar te converteren. Door de kortteksten naar ...