Problemen met importeren OSF bestand

Omschrijving van het probleem

Wanneer een OSF bestand wordt geopend als bestek komt de volgende foutmelding naar voren:

Bij een poging om vervolgens dit OSF bestand als catalogus toe te voegen komt een andere foutmelding naar voren:

Kortom, dit OSF bestand kan niet gebruikt worden. Bij het inlezen als bestek wordt er naar een catalogus verwezen en vice versa.

Achtergrond

Een OSF bestand is gedefinieerd door middel van XML code. Het voert te ver om binnen dit kader XML uit te leggen, maar in het kort komt het hierop neer dat de structuur van een STABU bestek is gevangen in een structuur die lijkt op HTML maar waarbij de benaming van de labels overkomt met de componenten van een bestek. Hieronder een voorbeeld:

<OPENSPECIFICATIES-XML>

<VersieXML>1.0</VersieXML>

<DocumentType>DT_PROJECT</DocumentType>

<Algemeen>

<ProjectGegevens>

<Projectnaam>Voorbeeld project</Projectnaam>

<Projectnummer>12345</Projectnummer>

<Omschrijving>Dit is een voorbeeld project</Omschrijving>

<Auteur>Auteur</Auteur>

<Perceel>12345</Perceel>

<Datum>31-12-2030</Datum>

<Opdrachtgever>KUBUS BV</Opdrachtgever>

<Email>info@kubusinfo.nl</Email>

<TelefoonNr>040 213 19 50</TelefoonNr>

</ProjectGegevens>

</Algemeen>

In het bovenstaande voorbeeld zijn de ingevoerde projectgegevens van een bestek verwerkt.

Stel nu, dat in het eigenschappen dialoogvenster geen normale tekst wordt geplaatst maar een tekst die lijkt op een XML-label. Zie voorbeeld hieronder:

Opmerking: hoewel het voorbeeld hierboven komt uit KUBUS Spexx. Veroorzaakt KUBUS Spexx niet de fout waar hierover wordt gesproken. Deze fout wordt namelijk door een ander bestekprogramma gegenereerd.

Als het bestekprogramma deze XML structuur niet herkend als een ingevulde tekst maar de inhoud gewoon overneemt dan ontstaat onderstaande XML code.

<OPENSPECIFICATIES-XML>

<VersieXML>1.0</VersieXML>

<DocumentType>DT_PROJECT</DocumentType>

<Algemeen>

<ProjectGegevens>

<Projectnaam>Voorbeeld project</Projectnaam>

<Projectnummer>12345</Projectnummer>

<Omschrijving>Dit is een voorbeeld project</Omschrijving>

<Auteur><AUTEUR></Auteur>

<Perceel>12345</Perceel>

<Datum>31-12-2030</Datum>

<Opdrachtgever>KUBUS BV</Opdrachtgever>

<Email>info@kubusinfo.nl</Email>

<TelefoonNr>040 213 19 50</TelefoonNr>

</ProjectGegevens>

</Algemeen>

Wanneer dit OSF bestand met zo’n (ongewild) toegevoegd XML label wordt ingelezen in KUBUS Spexx, ontstaan de foutmeldingen zoals aan het begin van dit artikel zijn aangegeven.

Oplossingen

Oplossing 1

Open met het bestekprogramma het bestek, dat ten grondslag heeft gelegen aan het foutieve OSF bestand, en verander bijvoorbeeld de ‘<AUTEUR>’ omschrijving in ‘{AUTEUR}’ of iets anders. Gebruik in ieder geval niet meer de ‘<’ en ‘>’ tekens. Exporteer hierna het bestek naar OSF formaat.

Oplossing 2

Open het OSF bestand in een ASCII tekstverwerker. Vervang enkel bij het ongewenste XML label beide ‘<’ en ‘>’ tekens door een variant die als tekst wordt gezien. ‘<’ wordt ‘&lg;’ en ‘>’ moet ‘&gt;’ worden. (Quotes horen er natuurlijk niet bij!)

<OPENSPECIFICATIES-XML>

<VersieXML>1.0</VersieXML>

<DocumentType>DT_PROJECT</DocumentType>

<Algemeen>

<ProjectGegevens>

<Projectnaam>Voorbeeld project</Projectnaam>

<Projectnummer>12345</Projectnummer>

<Omschrijving>Dit is een voorbeeld project</Omschrijving>

<Auteur>&lt;AUTEUR&gt;</Auteur>

<Perceel>12345</Perceel>

<Datum>31-12-2030</Datum>

<Opdrachtgever>KUBUS BV</Opdrachtgever>

<Email>info@kubusinfo.nl</Email>

<TelefoonNr>040 213 19 50</TelefoonNr>

</ProjectGegevens>

</Algemeen>