Problemen met starten KUBUS Spexx, reeds in gebruik op andere computer

Problemen met starten KUBUS Spexx, reeds in gebruik op andere computer

Het kan voorkomen dat bij het starten van KUBUS Spexx een foutmelding wordt gegeven en KUBUS Spexx niet wil starten.

Het gaat om de volgende melding:

Dit is vreemd, want de computer die in deze melding wordt genoemd; 'WINDOWS11 - Gebruiker' is zeer waarschijnlijk dezelfde computer waarop KUBUS Spexx is gestart.

Wat is eraan de hand? Wanneer KUBUS Spexx start wordt de licentie gecontroleerd. Deze licentie is geconfigureerd voor één of meerdere gebruikers. Voor een 'standaard' licentie is dat altijd één gebruiker, bij een 'netwerk' licentie zijn dat er meer. Hoe KUBUS Spexx omgaat met het afhandelen van een licentie aanvraag is voor alle licentievormen gelijk. Als bij het starten blijkt dat de KUBUS Spexx licentie beschikbaar is, wordt de gebruiker geregistreerd. Stopt deze gebruiker met KUBUS Spexx dan wordt de registratie ongedaan gemaakt. Dit 'ongedaan maken' is nu de oorzaak van het probleem, want dat is niet of niet voldoende gedaan.

Oplossing

Een KUBUS Spexx licentie bestand is te vinden in een folder met de lokatie 'c:\Users\Public\Libraries\KubusSpexx5\' en heeft bijvoorbeeld de naam '1234ABCD.lct' (waarbij 1234ABCD elke andere combinatie kan zijn). In dezelfde folder staat ook een bestand met de naam 'session.act' hierin zijn alle actieve gebruikers geregistreerd. Bekijk dit bestand maar met een ASCII tekstverwerker en hierin staat een code en de naam zoals deze in de melding hierboven is getoond.
Verwijder alleen het bestand 'session.act' en start KUBUS Spexx opnieuw. Het probleem is opgelost!

De folder waarin 'session.act' en het licentiebestand staan is 'verborgen'. In de Windows verkenner moet dan ook de verborgen bestanden zichtbaar worden gemaakt.

Waarschuwing! Het licentie bestand met de extensie '*.lct' is een zeer kwetsbaar bestand. Het kopieren, verplaatsen, hernoemen of welke andere actie dan ook op dit bestand, heeft tot gevolg dat het bestand corrupt raakt en niet meer gebruikt kan worden! Wees dus uitermate voorzichtig en verwijder enkel het 'session.act' bestand.