Regenpijpen, regenwaterafvoeren of hemelwaterafvoeren

Regenpijpen, regenwaterafvoeren of hemelwaterafvoeren

Er zijn diverse manieren om regenpijpen, regenwaterafvoeren, regenafvoeren of hemelwaterafvoeren te modelleren. Onderaan dit artikel is een voorbeeld bestand te downloaden met de voorbeelden die hier worden besproken.

2D object

Soms is het helemaal niet nodig om de riolering in 3D te modelleren en kan worden volstaan met een 2D symbool. In de KeyMember Editie is bij het object gereedschap in de map 52 Riolering > 2D aansluitpunten het object 2D HWA te vinden. Hiermee kan een 2D symbool worden geplaatst inclusief de diameter. Het object is eenvoudig op te rekken.

Optioneel kun je de tekst ook uitzetten en gebruik maken van een Autotext Label. Omdat het Label op een eigen laag staat kan deze los van het symbool getoond of verborgen worden.

3D object 

In de map 52 Riolering > 3D goten en HWA staan de objecten Regenpijp en Regenpijp Complex. De Regenpijp complex kan alles dat het eenvoudige object kan en meer. De extra opties 'offset', 'elleboog' en 'vergaarbak' in Regenpijp complex kunnen worden uitgezet. 

De regenpijp komt in 3 vormen: rond, rechthoekig en afgerond. Ook kunnen beugels worden aangezet, echter de vorm van de beugel is niet aanpasbaar.
De plattegrond weergave kan via Object Settings > Regenpijp instellingen > Weergave en Surfaces worden gevarieerd tussen Symbolic, Projected en Projected with Overhead. Als de regenpijp over meerdere verdiepingen gaat, wordt op iedere verdieping dezelfde weergave getoond.
Met behulp van een Autotext Label > Width kan de diameter van de pijp worden getoond. 
Als de diameter in een Label niet in de gewenste opmaak/nauwkeurigheid wordt getoond, dan kan een Archicad Property met een Expression worden gebruikt.

Columns

Ook het kolom-gereedschap kan gebruikt worden om hemelwaterafvoeren te modelleren. Het voordeel ten opzichte van het object Regenpijp is dat de kolom een symbolische weergave kan tonen van een cirkel met kruisdraad. Bij gebruik van Complex Profiles moet dan ook de optie Floor Plan Display op 'Cut Only' staan.

Bovendien kan een regenpijp van Columns over meerdere verdiepingen correct worden getoond.
Met behulp van Complex Profiles kunnen ook beugels in andere vormgeving worden gemaakt.  
Deze Complex Profiles kunnen in de Column > Segments worden geplaatst.
In doorsnedes, aanzichten en 3D kan de beugel eventueel grafisch (in 2 handelingen) op de juiste plek worden gezet met de optie Move Segment Join uit het Pet Palette

Bekijk meer informatie over Column Segments in dit Archicad 23 upgrade webinar
Ellebogen, verlopen en dergelijke kunnen als losse kolommen onder een hoek worden gemodelleerd. Voor latere verplaatsingen is het handig om de losse elementen te groeperen via Edit > Grouping >Group. De aansluiting tussen de verschillende kolommen kan worden geregeld met de Rotate Join Angle.  

Elementen kunnen goed worden gepositioneerd en gekopieerd vanuit een (tijdelijke) doorsnede.
Met behulp van een Autotext Label > Width kan de diameter van de pijp worden getoond. 

    • Related Articles

    • Archicad - Add-ons

      Voor Archicad worden zowel door KUBUS, Graphisoft en andere partijen add-ons ontwikkeld. Dit zijn aanvullingen op het programma die extra functionaliteiten bevatten. Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte add-ons. Bij de installatie is het ...