Rhino-Grasshopper-Archicad connectie

Rhino-Grasshopper-Archicad connectie

Met Rhino-Grasshopper-Archicad connectie van Graphisoft kunnen architecten hun ontwerpen direct uit Grasshopper importeren in het Archicad-model. Deze ontwikkeling is een perfecte aanvulling op de Rhino-Archicad connectie waarmee Rhino bestanden van iedere grootte en complexiteit kunnen worden geopend en bewerkt in Archicad. Met de Rhino-Grasshopper-Archicad connectie kunnen projecten in alle drie de ontwerp-omgevingen gestart en/of bewerkt worden.


Rhino - Archicad

Graphisoft heeft de Rhino® connectie met Archicad geïntroduceerd. Hiermee kunnen Archicad gebruikers, zowel op Mac als op Windows, Rhino modellen in Archicad importeren. Het Rhino model wordt omgezet in een GDL object. Wanneer het om grote, complexe modellen gaat, wordt het model omgezet in diverse (kleinere) GDL objecten.

Met deze werkwijze worden losse onderdelen in het model behouden en kunnen Rhino modellen eenvoudig worden beheerd en geüpdatet in Archicad. Met de ‘LCF optie’ wordt Archicad’s optimale prestatie algoritme geactiveerd om zonder problemen aan grote geïmporteerde Rhino modellen te werken. Deze technologie is ontwikkeld als onderdeel van een voortdurende samenwerking tussen Graphisoft en Nikken Sekkei met als doel toekomstige technologieën voor architecten te ontwikkelen.

Grasshopper - Archicad

Met de Grasshopper-Archicad Live Connection ontstaat een ontwerp-workflow waarin alle mogelijke vormen in het BIM model geïmporteerd, en details en constructies ontworpen en gefinetuned kunnen worden zonder bestanden uit te wisselen.

De aanvulling van de Grasshopper-Archicad connectie met de mogelijkheden om visueel algoritmisch te ontwerpen zijn een stap in de toekomst. Het intuïtief en direct kunnen toepassen van Grasshopper algoritmes op Archicad elementen is een unieke aanwinst voor Archicad gebruikers die met Rhino en Grasshopper ontwerpen én voor alle Rhino-Grasshopper gebruikers die hun ontwerpen naar BIM willen brengen.

“De standaard aanpak van een BIM ontwerp is gebaseerd op het samenstellen van bouwelementen. De Rhino-Grasshopper-Archicad connectie benadrukt het voordeel van BIM in de ontwerpfase, waarin gebouwelementen nog ongedefinieerd zijn" , aldus Tomohiko Yamanashi, Executive Officer & Deputy Head of Architectural Design Department bij Nikken Sekkei. 
”De connectie geeft ook een positieve meerwaarde aan het ontwerpen met de computer ten opzichte van de traditionele manier van werken. BIM wordt zo een steeds vriendelijker manier van ontwerpen."

De Rhino-Grasshopper-Archicad connectie is ontwikkeld door Graphisoft in samenwerking met de architecten van Nikken Sekkei in Japan en BIG architects in Denemarken.

Praktijkgerichte voorbeelden

Middels een aantal praktijkgerichte voorbeelden wordt het parametrisch modelleren in deze video door BIM Product Specialist Jeroen de Bruin toegelicht.

In onderstaande demo van Graphisoft wordt de Grasshopper - Archicad workflow gedemonstreerd met het aanpassen van het ontwerp en zonstudie

    • Related Articles

    • Grasshopper-Archicad Live Connection - installatie

      De installatie van de verbinding tussen Archicad en Grasshopper bestaat uit drie stappen: Installeer Archicad Installeer Rhino (Grasshopper is sinds Rhino 6 inbegrepen) Installeer de add-on Grasshopper - Archicad Live Connection Aandachtspunten: ...
    • Grasshopper-Archicad Live Connection - aan de slag

      Onderstaand is een beknopt stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe de verbinding tussen de benodigde applicaties opgezet wordt. In de User Guide van Graphisoft is een uitgebreidere handleiding te vinden inclusief afbeeldingen. Opstarten van de ...
    • Grasshopper-Archicad Live Connection - support

      KUBUS biedt ondersteuning op vragen met betrekking tot Archicad. Algemene instructies voor het opzetten van de verbinding en het werken in Grasshopper zijn te vinden in onderstaande links: Grasshopper-Archicad Live Connection User Guide (vanuit ...
    • Rhino model inladen in Archicad

      Via twee verschillende methoden kunnen Rhino bestanden ingeladen worden in Archicad. Onderstaande links naar de website van Graphisoft lichten beide methoden toe. Het 3dm bestand converteren naar een GDL Object Converting 3DM (Rhino) Files into GDL ...
    • Artlantis - connecties

      Vanuit Archicad en andere pakketten kan een connectie met Artlantis gemaakt worden. In Archicad worden de benodigde, op dat moment actuele, plug-ins meegeïnstalleerd. De meeste acutele plug-ins zijn te downloaden van de website van Artlantis. Voor ...