Rhino-Grasshopper-Archicad connectie

Rhino-Grasshopper-Archicad connectie

Ontwerpen zonder beperkingen

GRAPHISOFT heeft de Rhino-Grasshopper-Archicad connectie uitgebracht. Hiermee kunnen architecten hun ontwerpen direct uit Grasshopper importeren in het Archicad BIM model. Deze ontwikkeling is een perfecte aanvulling op de Rhino-Archicad connectie waarmee Rhino bestanden van iedere grootte en complexiteit kunnen worden geopend en bewerkt in Archicad. Met de Rhino-Grasshopper-Archicad connectie kunnen projecten in alle drie de ontwerp-omgevingen gestart en/of bewerkt worden.


Rhino - Archicad

GRAPHISOFT heeft de Rhino® connectie met Archicad geïntroduceerd. Hiermee kunnen Archicad gebruikers, zowel op Mac als op Windows, Rhino modellen in Archicad importeren. Het Rhino model wordt omgezet in een GDL object. Wanneer het om grote, complexe modellen gaat, wordt het model omgezet in diverse (kleinere) GDL objecten.

"Deze nieuwe connectie biedt de ontwerper ongekende mogelijkheden en ontwerpvrijheid. Met de kracht van Rhino als toevoeging aan de reeds aanwezige modelleer gereedschappen binnen Archicad is hiermee iedere gebruiker klaar voor de toekomst." aldus Ronald de Graan, directeur productmanagement KUBUS.

Met deze werkwijze worden losse onderdelen in het model behouden en kunnen Rhino modellen eenvoudig worden beheerd en geüpdatet in Archicad. Met de ‘LCF optie’ wordt Archicad’s optimale prestatie algoritme geactiveerd om zonder problemen aan grote geïmporteerde Rhino modellen te werken. Deze technologie is ontwikkeld als onderdeel van een voortdurende samenwerking tussen GRAPHISOFT en Nikken Sekkei met als doel toekomstige technologieën voor architecten te ontwikkelen.

Grasshopper - Archicad

Met de Grasshopper-Archicad connectie ontstaat een ontwerp-workflow waarin alle mogelijke vormen in het BIM model geïmporteerd, en details en constructies ontworpen en gefinetuned kunnen worden zonder bestanden uit te wisselen.

De aanvulling van de Grasshopper-Archicad connectie met de mogelijkheden om visueel algoritmisch te ontwerpen zijn een stap in de toekomst. Het intuïtief en direct kunnen toepassen van Grasshopper algoritmes op Archicad elementen is een unieke aanwinst voor Archicad gebruikers die met Rhino en Grasshopper ontwerpen én voor alle Rhino-Grasshopper gebruikers die hun ontwerpen naar BIM willen brengen.

“De standaard aanpak van een BIM ontwerp is gebaseerd op het samenstellen van bouwelementen. De Rhino-Grasshopper-Archicad connectie benadrukt het voordeel van BIM in de ontwerpfase, waarin gebouwelementen nog ongedefinieerd zijn" , aldus Tomohiko Yamanashi, Executive Officer & Deputy Head of Architectural Design Department bij Nikken Sekkei. 
”De connectie geeft ook een positieve meerwaarde aan het ontwerpen met de computer ten opzichte van de traditionele manier van werken. BIM wordt zo een steeds vriendelijker manier van ontwerpen."

De Rhino-Grasshopper-Archicad connectie is ontwikkeld door GRAPHISOFT in samenwerking met de architecten van Nikken Sekkei in Japan en BIG architects in Denemarken.

Downloads

Via onderstaande links kom je terecht op de website van GRAPHISOFT, waar je meer info vindt over de koppeling tussen Rhino, Grasshopper en Archicad, en waar je het programma en add-ons kan downloaden.


  • Related Articles

  • Praktijkgerichte voorbeelden met Rhino-Grasshopper

   Middels een aantal praktijkgerichte voorbeelden wordt het parametrisch modelleren in deze video door productspecialist Jeroen de Bruin toegelicht. Hiervoor is er gebruikgemaakt van de live koppeling tussen ARCHICAD - Rhino - Grasshopper. De ...
  • Rhino gekoppeld aan ARCHICAD

   Met de Rhino-Archicad connectie kunnen Archicad gebruikers, zowel op Mac als op Windows, Rhino modellen in Archicad importeren. Het Rhino model wordt omgezet in een GDL object of, in geval van grotere Rhino modellen, in meerdere (kleinere) GDL ...
  • Installatie Grasshopper - ARCHICAD Live Connection

   De installatie van de verbinding tussen ARCHICAD en Grasshopper bestaat uit 3 stappen: Installeer ARCHICAD Installeer Rhino (Grasshopper is sinds Rhino 6 inbegrepen) Installeer de add-on Grasshopper - ARCHICAD Live Connection Aandachtspunten: Rhino ...
  • Starten met de ARCHICAD - Grasshopper Live Connection

   Om met de ARCHICAD - Grasshopper Live Connection te starten open je Rhino en daarna de plugin Grasshopper. In ARCHICAD ga je dan naar File > Interoperabilty > Grasshopper Connection. Druk dan op de knop 'Start connection' om met het openstaande ...
  • Artlantis - connecties

   Vanuit Archicad en andere pakketten kan een connectie met Artlantis gemaakt worden. In Archicad worden de benodigde, op dat moment actuele, plug-ins meegeïnstalleerd. De meeste acutele plug-ins zijn te downloaden van de website van Artlantis. Voor ...