Ruimteoppervlak berekenen in een zone vanaf een minimum hoogte

Ruimteoppervlak berekenen in een zone vanaf een minimum hoogte

Naast het gehele vloeroppervlak van een ruimte, kan met een zone ook de oppervlakte van een ruimte berekend worden met een bepaalde minimale hoogte. Bijvoorbeeld bij zolders met schuine daken. Hiervoor moet in het model wel een relatie gelegd worden tussen de zone en constructie die de hoogte beperkt:
  1. Selecteer de Zone
  2. Knip deze af met Crop, Trim, Connect of Solid Element Operations
  3. Controleer de zones in 3D (rechtermuisknop op een 3D view en selecteer Filter Elements in 3D, geef hierin aan dat zones getoond moeten worden)
Om de effecten hiervan te verwerken moeten de zones geüpdatet worden.
  1. Ga naar Design > Update zones. Kies ‘Update All Zones’ of ‘Update Selected Zones’. Voer deze stap na elke wijziging aan een zone opnieuw door
Voor meer info over het updaten van zones, raadpleeg het artikel De werking van het Zone-gereedschap

Weergave in de zonestempel

1. Open de Model View Options en ga naar het tabblad "Inhoud en opmaak Zone Stempels"
  2. Kies bij Inhoud en volgorde de optie Berekend oppervlak.
Voor het verschil tussen het getekend en berekend oppervlak, raadpleeg het artikel Verschillende oppervlakten van zones weergeven
Kijk in de Zone Settings onder "Area Calculation" hoe het oppervlak berekend is.

Instellen rekenregels

1. Menu Options > Project Preferences > Zones...
  2. Stel de hoogte in voor de benodigde berekening

Er kunnen ook verschillende rekenregels gebruikt worden binnen één model:
  1. Activeer de laag met de te berekenen zones, zodat enkel de zones die geüpdatet moeten worden zichtbaar zijn
  2. Stel de juiste rekenregel in
  3. Update de Zones