Systeemeisen - Archicad

Archicad 27

Archicad is beschikbaar voor Apple macOS en Windows. Projectbestanden, bibliotheken en de BIMCloud zijn cross-platform te gebruiken.

De vereiste systeemconfiguratie voor Archicad is afhankelijk van de grootte van projecten waarmee gewerkt wordt.
Om te bepalen of een ouder systeem nog geschikt is kan naar de minimale systeemeisen gekeken worden. Ga voor een nieuw systeem altijd minimaal uit van de aanbevolen systeemeisen.

Aanbevolen hardware

De vereiste systeemconfiguratie voor Archicad is afhankelijk van de grootte van projecten waarmee gewerkt wordt.
Om te bepalen of een ouder systeem nog geschikt is, kan naar de minimale systeemeisen gekeken worden. Ga voor een nieuw systeem altijd minimaal uit van de aanbevolen systeemeisen.

Aanbevolen configuratie

Minimale eisen
Projectgrootte
Klein
Middel
Groot

Woningen
Appartementen, woningblokken, kantoorgebouwen
Hoogbouw, ziekenhuizen, wijken, campussen

CPU
Intel Core I5
Intel Core I7
Intel Core I9
Intel/AMD x64 mulitcore

AMD Ryzen 5
AMD Ryzen 7
AMD Ryzen 9

Apple Silicon M1*
Apple Silicon M1 Pro*
Apple Silicon M1 Max*
Apple ARM multicore
Geheugen (Memory)
16 GB RAM
32 GB RAM
64 GB RAM

Disk
SATA SSD
NVMe SSD
NVMe SSD
5+ GB vrije ruimte
Grafische kaart
2+ GB VRAM DirectX 11 compatibele kaarten
4 GB VRAM DirectX 11 compatibele kaarten
8 GB VRAM DirectX 11 compatibele kaarten
DirectX 11 compatibele kaarten
Schermresolutie
FHD+ (1920x1080)
2K (2560x1600)
5K (5120x2880)
1440x900
Besturingssysteem
Windows 11 64-bit
Windows 11 64-bit
Windows 11 64-bit
Windows 10 64-bit

macOS 12.5 (Monterey) of macOS 13 (Ventura)
macOS 12.5 (Monterey) of macOS 13 (Ventura)
macOS 12.5 (Monterey) of macOS 13 (Ventura)
macOS 11.3 (Big Sur)

Elk jaar wordt een nieuwe versie van het besturingssysteem macOS uitgegeven. Al met de beta-fase start Graphisoft met het optimaliseren van de ondersteunde Archicad versies hiervoor. De laatste updates kunnen pas na de definitieve release van het macOS gedaan worden.
We raden daarom af om meteen na het verschijnen van een nieuw macOS te upgraden om te voorkomen dat kinderziekten het werken met Archicad belemmeren. In het onderdeel Actueel is bij het uitbrengen de relevante informatie te vinden.

Overig

1. Overige hardware: Alle gangbare plotters, printers en digitizers werken met Archicad
  2. Internet: Om verbinding te maken met de BIMcloud en updates te installeren is een snelle internetverbinding nodig
  3. Licentiesleutel (Protection Key): Voor het gebruik van Archicad is Hardware Key of Software Key nodig met minimaal een licentie van de versie die men wil gebruiken. Oudere versies van Archicad werken ook op nieuwere licentiesleutels.
  4. KeyMember klanten kunnen gebruik maken van de Redshift render engine. Meer informatie over systeemeisen Redshift

STAR(T) Edition 2023 | Archicad 26

De vereiste systeemconfiguratie voor Archicad SE is afhankelijk van de grootte van projecten waarmee gewerkt wordt.
Om te bepalen of een ouder systeem nog geschikt is, kan naar de minimale systeemeisen gekeken worden. Ga voor een nieuw systeem altijd minimaal uit van de aanbevolen systeemeisen.

Aanbevolen configuratie
Minimale eisen
ProjectgrootteKleinMiddelGroot

WoningenAppartementen, woningblokken, kantoorgebouwenHoogbouw, ziekenhuizen, wijken, campussen
CPUIntel Core I5Intel Core I7Intel Core I9Intel/AMD x64 mulitcore

AMD Ryzen 5AMD Ryzen 7AMD Ryzen 9

Apple Silicon M1*Apple Silicon M1 Pro*Apple Silicon M1 Max*Apple ARM multicore
Geheugen (Memory)16 GB RAM32 GB RAM64 GB RAM
DiskSATA SSDNVMe SSDNVMe SSD5+ GB vrije ruimte
Grafische kaart2+ GB VRAM DirectX 11 compatibele kaarten4 GB VRAM DirectX 11 compatibele kaarten8 GB VRAM DirectX 11 compatibele kaartenDirectX 11 compatibele kaarten
SchermresolutieFHD+ (1920x1080)2K (2560x1600)5K (5120x2880)1440x900
BesturingssysteemWindows 11 64-bitWindows 11 64-bitWindows 11 64-bitWindows 10 64-bit

macOS 12.5 (Monterey) of macOS 13 (Ventura)macOS 12.5 (Monterey) of macOS 13 (Ventura)macOS 12.5 (Monterey) of macOS 13 (Ventura)macOS 11.3 (Big Sur)

Oudere versies

1. Systeemeisen voor oudere versies van Archicad zijn te vinden op de website van Graphisoft
  2. Nieuwere besturingssystemen ondersteunen niet (volledig) oudere versie van Archicad:
    1. Overzicht van Archicad versies en compatibele besturingssystemen
    2. Met de introductie van Catalina zijn grote wijzigingen doorgevoerd die ook effect hebben op het gebruik van software. Lees meer informatie over macOS 10.15 Catalina en Archicad
    3. Archicad 21 en ouder worden niet meer ondersteund vanaf macOS 10.15 Catalina