Point clouds - modelleren

Bij het modelleren op basis van een point cloud is het volgende goed om te weten:
  1. Bij het opzetten van het model zal de point cloud als onderlegger fungeren. De punten/geometrie uit de point cloud dient (handmatig) overgenomen te worden met de Archicad gereedschappen
  2. Na het inlezen van de point cloud in Archicad is ieder punt selecteerbaar en snapbaar
  3. Het beste kan gewerkt worden met dunne sneden van de scan of orthofoto's
In dit artikel worden verschillende 2D en 3D werkmethodieken toegelicht.

2D - Snedevlak in plattegrond

Het instellen van het snedevlak gaat als volgt:
  1. Ga naar de plattegrond
  2. Selecteer het point cloud object
  3. Ga naar de instellingen
  4. Vink bij Custom Settings > Overschrijf Floor plan Display Range aan
  5. Stel een klein bereik in van bijvoorbeeld een centimeter

2D - Snedevlak in gevel of doorsnede

Stel het snedevlak in door gebruik te maken van het bereik (Horizontal Range) van het gevelaanzicht of de doorsnede.

2D - Orthofoto

Een orthofoto is een "platgeslagen" afbeelding van een point cloud. Deze afbeelding kan (op schaal) gemaakt worden door de partij die de point cloud aanlevert, of kan zelf gemaakt worden in bijvoorbeeld de BIMmTool point cloud add-on.
  1. Laad de orthofoto's in op een worksheet
  2. Leg ze als Trace Reference achter plattegronden, gevels of doorsneden

3D - Snedevlak / Cutaway

Het instellen van een snedevlak in 3D (3D Cutaway) gaat als volgt:
  1. Ga naar het 3D venster
  2. ga naar View > Elements in 3D View > 3D Cutaway
  3. Plaats vanuit de zijkant van het scherm de  gewenste snede
  4. Kies voor Finalize