Verholen goten, hanggoten en bakgoten

Verholen goten, hanggoten en bakgoten

Dakgoten modelleren kan op verschillende manieren. Met het object-gereedschap is eenvoudig, maar er zijn beperkte vormen mogelijk.
Met Complex Profile bij balken of wanden is iedere vorm mogelijk en ook samengestelde goten, zoals goten met aftimmering en verholen goten. Kopschotten en beugels van Complex Profiles zijn alleen bij Beams te maken (of als los extra wandstukje bij Walls)
Ook met de Railing Tool kunnen goten gemodelleerd. Het is wel wat lastiger, maar de reling kan worden gekoppeld aan een wand of rand van een dak, zodat deze toekomstige wijzigingen kan opvangen. Kopschotten zijn mogelijk en beugels kunnen ingesteld worden om verdeeld te worden over de volledige lengte.
In de bijlage zijn enkele variaties te bekijken.

Object

In het object-gereedschap in de map 52 Riolering > 3D goten en HWA zijn diverse objecten te vinden waarmee hanggoten kunnen worden gemodelleerd. Er zijn diverse instellingen zoals diverse profielen (U, K of halfrond), beugels, eindstukken (kopschotten) en de hoekaansluiting.
In de KeyMember Editie zijn ook eenvoudige objecten voor bakgoten aanwezig.

Het Afwerking Label kan gebruikt worden om de gekozen afwerking / Surface als tekst te laten zien, zoals getoond in dit ArchiCafe op tijdstip 18:54

Complex Profile

Het gootprofiel kan ook worden opgenomen in een Complex Profile. Teken het 2D profiel in de Profile Manager (Options > Element Attributes > Profile Manager). Kies dit profiel bij een wand of een balk.
Modelleer plaatmetaal dikker dan in werkelijkheid het geval is. Dit geeft een betere weergave in doorsnede en in 3D. Ronde vormen in een Complex Profile worden in doorsnede gesegmenteerd. Heel dun plaatmateriaal in combinatie met een kleine straal van de gebogen oppervlaktes kan voor problemen zorgen.
In de KeyMember Editie zijn al enkele goten opgenomen in de Complex Profiles (Dakrand - goot M37 en Dakrand - bakgoot B50. 
Het Complex Profile kan gebruikt worden bij wanden en balken. Balken hebben de voorkeur, omdat goten als wanden soms door het kruisen van referentielijnen verbinding aan gaan met andere wanden. 
Bovendien hebben balken de optie om symbolisch te worden weergegeven, zodat minder lijnen in de plattegrond zichtbaar zijn. Ga naar de Beam Settings > Floor Plan and Section > Floor Plan Display > Projection Mode. In de meeste gevallen is 'Overhead op ‘Symbolic’ en Uncut op ‘Projected’ gewenst.

Een kopschot voor een dakgoot kan bij balken gemaakt worden door gebruik te maken van Segments. Met wat extra handelingen zouden ook beugels gemaakt kunnen worden met deze Segments. 
Bekijk een voorbeeld in de bijlage.

Reling-gereedschap

Een Complex Profile kan ook gebruikt worden in de Railing Tool. Zorg ervoor dat het Complex Profile geschikt is gemaakt om bij relingen te gebruiken en maak voor iedere Building Material een apart Rail.
Een kopschot is ook mogelijk met een speciaal Complex Profile via Railing Settings > Railing > Node > Ends. Deze methode zorgt wel voor een extra scheidingslijn in aanzichten tussen Rail en Ends.
De beugels worden eerst gemodelleerd met een Complex Profile en vervolgens opgeslagen als 3D object via File > Libraries and Objects > Save Selection as > Railing Post. Vervolgens kunnen deze als eigen Post worden ingevoegd.
Bekijk een voorbeeld in de bijlage.

    • Related Articles

    • Het Detail-gereedschap

      Voor het detailleren in Archicad bestaan verschillende methodieken, bij alle methodieken wordt de Detail Tool gebruikt.  Instellen en plaatsen Activeer het detail gereedschap  en open de Settings Stel het gereedschap in: ID (Detailnummer) (1): Deze ...
    • Plaatsen Linked Detail Marker

      Gebruik een 'Linked marker' om gelijke details aan te geven in het model of om in de gevel te verwijzen naar de plaats waar het detail is genomen. In onderstaande stappen wordt deze laatste optie verduidelijkt: Plaats met het Detail-gereedschap een ...
    • Kader instellen voor details

      Details, gegenereerd met Detailmarker, kunnen een kader bevatten. Of ze wel of geen kader hebben wordt ingesteld in de werkomgeving. Dit kan dus betekenen dat als verschillende mensen aan het project werken, sommige details wel een kader hebben en ...
    • Module bestanden voor standaarddetails

      Vaak worden details in verschillende projecten grotendeels herhaald of zijn er specifieke bureaudetails. Ook voor het overzetten van bestaande standaarddetails uit andere tekenpakketten kan onderstaande aanpak gebruikt worden. Aanmaken van bestand ...
    • Correcte 2D weergave in Schedules tonen

      Dit artikel is van toepassing op Archicad 24 Probleem Het kan zijn dat er aanpassingen zijn gedaan in de Model View Options, maar dat deze niet zichtbaar zijn in de Schedule. Er is bijvoorbeeld aangevinkt dat in een ramen- en deurenstaat ...