Weergave volgorde - Display Order

Weergave volgorde - Display Order

De Display Order is de weergave volgorde waarmee bepaald wordt welk element een ander element kan afdekken. In de plattegrond staan de elementen in een vaste volgorde, maar deze kan naar wens worden veranderd. 
De presentatie van de plattegrond is niet hetzelfde als een 3D bovenaanzicht maar een symbolische weergave van het 3D model. De volgorde kan ook zo veranderd worden dat de presentatie in de plattegrond afwijkt van een 3D bovenaanzicht van diezelfde verdieping. Het kan daardoor bijvoorbeeld zijn dat een vloer die onder een wand staat tóch de wand in plattegrond afdekt.

Weergave volgorde

Bij het tekenen van een project met Archicad worden overlappende elementen getekend volgens een vastgestelde tekenvolgorde. Standaard worden de elementen getekend in een volgorde die gebruikelijk is in bouwkundige tekeningen.  De weergave volgorde wordt bepaald door drie mechanismen:
  1. Display Order
  2. Elementklassen
  3. Moment van plaatsing

Display Order Level

Er zijn 14 Display Order Levels waar een element op kan staan. Is het Display Order van het element hoger dan dat van een ander element dan zal dat worden afgedekt. Ieder type element heeft een eigen Default Display Order Level waarop deze standaard wordt geplaatst. Lijnen worden bijvoorbeeld standaard boven 3D elementen geplaatst. 

Default Display Order Level bij eerste plaatsing

Zone Stamp

10


MEP Routing

8

Text

10


MEP Equipment

8

Label

10


Lamp

8

Text Radial Dimension

10


Object

8

Text Dimension

10


Grid

8

Text Angle Dimension

10


Railing

7

Text Level Dimension

10


Door and Window Marker

7

Interior Elevation Marker

10


Morph

7

Elevation Marker

10


Shell and Skylight

7

Section Marker

10


Roof and Skylight

7

Angle Dimension

10


Wall, Window, Doors and Wall End

7

Radial Dimension

10


Stair

7

Level Dimension

10


Curtain Wall

7

Dimension

10


Slab

7

Detail Marker

9


Mesh

7

Worksheet Marker

9


Fill

6

Change Marker

9


Zone

6

Spline

9


Drawing

5

Polyline

9


Figure

5

Circle

9




Line

9




Beam

9




Elementklassen

Binnen dezelfde Display Order Level hebben de verschillende gereedschappen een vaste volgorde . Bijvoorbeeld een tekst staat boven een wand en beide staan boven 2D arceringen. 

Elementklassen (Volgorde binnen hetzelfde Display Order Level)

Zone Stamp

41


Spline

20

MEP Routing

40


Polyline

19

MEP Equipment

39


Circle

18

Railing

38


Line

17

Text

37


Lamp

16

Label

36


Object

15

Text Radial Dimension

35


Grid

14

Text Dimension

34


Beam

13

Text Angle Dimension

33


Morph

12

Text Level Dimension

32


Shell and Skylight

11

Detail Marker

31


Roof and Skylight

10

Worksheet Marker

30


Wall, Window, Doors and Wall End

9

Interior Elevation Marker

29


Stair

8

Door and Window Marker

28


Curtain Wall

7

Elevation Marker

27


Slab

6

Section Marker

26


Mesh

5

Angle Dimension

25


Fill

4

Radial Dimension

24


Zone

3

Level Dimension

23


Drawing

2

Dimension

22


Figure

1

Change Marker

21




Moment van plaatsing

Is zowel de Display Order Level als de elementklasse gelijk, dan bepaald het moment van plaatsing de volgorde. Elementen die later zijn geplaatst komen dan boven de eerder geplaatste elementen te staan.

Weergave volgorde in doorsneden en aanzichten

De weergave volgorde geldt in doorsneden en aanzichten maar gedeeltelijk. Vanaf Archicad 26 worden alle 3D elementen getoond in de positie die ze in 3D hebben en kunnen niet van volgorde worden veranderd. Het Display Order Level voor alle 3D elementen is tussen 7 en 8.  De elementklasse en 'moment van plaatsing' gelden ook niet voor deze 3D elementen. 
Voor alle toegevoegde annotaties geldt de tekenvolgorde wel. Er is één uitzondering, namelijk de arceringen (Fill) hebben een voorkeurs Display Order Level van 9 (6 in de plattegrond). De arceringen dekken daarom meteen de 3D elementen van een aanzicht of snede af.

Beïnvloeden van de weergave volgorde

De standaard weergave volgorde van Archicad is in de meeste gevallen geschikt, maar het kan zijn dat elementen op een andere positie geplaatst moeten worden. In de meeste gevallen kan dit worden gedaan door de Display Order Level te veranderen, maar in andere gevallen kan het moment van plaatsing worden veranderd:

Display Order

Als elementen worden geselecteerd kan in het rechtermuisknop menu worden gekozen voor Display Order en dan voor Bring to Front, Bring Forward, Send Backward of Send to Back. Onder Window > Toolbar > Arrange Elements zijn deze functies als knoppen beschikbaar en daar is nog een extra optie Reset Default Order.


Het huidige Display Order Level kan bekeken worden via Window > Palettes > Element Information (vanaf Archicad 23).


Op nieuw geplaatste elementen werken de commando's als volgt:
  1. Bring Forward: bij dit commando zullen geselecteerde elementen één Display Order Level naar voren worden geplaatst.
  2. Bring to Front : bij deze opdracht bekijkt Archicad wat het hoogste Display Level is van alle elementen van het geopende venster (ook van elementen op verborgen lagen) en zet de geselecteerde element daarboven. Er wordt dan ook rekening gehouden met de Elementklasse.
  3. Send Backward: bij dit commando zullen geselecteerde elementen één Display Order Level naar achteren worden geplaatst
  4. Send to Back : bij dit commando bekijkt Archicad wat het laagste Display Level is van alle elementen van het geopende venster (ook van elementen op verborgen lagen) en zet de geselecteerde element daaronder. Er wordt dan ook rekening gehouden met de Elementklasse.
  5. Reset Default Order: met deze opdracht worden de standaard Display Order Levels hersteld.

Elementklassen 

De volgorde van de elementklassen is niet door de gebruiker te beïnvloeden. 

Moment van plaatsing

Elementen die eerder zijn geplaatst kunnen naar een eerder moment worden verplaatst door deze te verwijderen via Edit > Cut en weer terug te plaatsen via Edit > Paste. 
Bij ramen en deuren is Cut/Paste niet mogelijk. Dan kunnen met het pipetje de eigenschappen van de eerst geplaatste deur/raam overgenomen te worden en het element verwijderd worden. Vervolgens wordt met de opgezogen eigenschappen een nieuwe identieke deur/raam worden geplaatst. Daarna ligt dit element bovenop.

Praktisch advies

Gebruik Bring Forward/Send Backward

De onderste en bovenste vijf Display Order Levels worden vrijgelaten, zodat elementen altijd een stukje hoger of lager kunnen worden verzet. Elementen kunnen dus zowel naar boven als naar beneden worden verplaatst. Voor maximale vrijheid kunnen 3D elementen naar beneden worden verplaatst en 2D elementen naar boven:
  1. Advies voor 3D elementen 
    Voor het aanpassen van 3D elementen is het verstandig om de juist de elementen die iets foutief afdekken naar achter te plaatsen (Send Backward) dan de elementen die zichtbaar moeten worden naar voren te brengen. Naar voren brengen van 3D elementen kan op een gegeven moment een conflict geven met de 2D elementen.
  2. Advies voor 2D elementen
    Annotatie zoals lijnen, teksten en maatvoeringen kunnen het beste naar voren (Bring Forward) worden gehaald.
Het gebruik van Bring to Front en Send to Back wordt afgeraden, omdat dan te snel het bovenste of onderste Level wordt bereikt.  Gebruik in plaats daarvan Bring Forward en Send Backward. 
Als bij de eerste keer Bring Forward of Send Backward niet het gewenste effect wordt verkregen, gebruik dan de sneltoets Command + B / Control + B om het laatste commando te herhalen.  Met deze sneltoets kan ieder commando nogmaals uitgevoerd worden.
Wanneer elementen van verschillende typen naar voren of naar achteren worden gestuurd, zullen ze alle bestaande elementen overlappen (of worden overlapt) en hun volgorde ten opzichte van elkaar behouden.

Waarschuwingsmelding

Het kan zijn dat het onderste of bovenste niveau wordt bereikt. Dan verschijnen deze meldingen:
  1. Cannot bring some element(s) any closer. Top stack level reached.
  2. Cannot bring some element(s) any farther. Bottom stack level reached.

Dit kan worden opgelost door de niet-geselecteerd elementen juist de tegenoverstelde kant te verplaatsen. In het algemeen gebeurt dit omdat overvloedig de Display Order Level is gewijzigd. Selecteer in dit geval alle elementen en herstel de standaard volgorde via Edit > Reset Default Order. De standaard volgorde biedt namelijk in de meeste gevallen de beste representatie. Volg daarna het advies voor 3D elementen en 2D elementen .

Zone

De arcering van de Zone bevindt zich bij plaatsing op Display Order Level 6 en de bijbehorende Zone Stempel bevindt zich minimaal op 10
Het Display Order Level van de Zone Stempel is alleen te verhogen als de bijbehorende Zone hoger is dan 10.

Hotlinked Modules

Elementen uit modules kunnen niet in Display Order worden aangepast, ook niet als de hele module wordt geselecteerd.

Cover Fills

Elementen kunnen alleen een ander element afdekken als deze een dekkende arcering bevat. In veel gevallen kan deze aan worden gezet in het tabblad Floor Plan and Section van het Settings venster van het betreffende element.

Zone Stempels

De Zone Stempel zelf is niet van weergave volgorde te veranderen. Het is essentieel dat de Zone Stempel altijd boven de Zone arcering staat. Daarom past de positie van de Zone Stempel zich aan de Zone Arcering aan. Wordt de Zone verhoogd, dan gaat de Zone Stempel mee naar boven. Wordt de Zone verlaagd, dan blijft de Zone Stempel op het oorspronkelijke niveau staan. Eventueel kan een Reset Default Order om een Zone Stempel naar beneden te plaatsen (minimaal niveau 10)

Export naar DWG

In DXF/DWG-uitvoer zijn alle elementen transparant. Dat betekent dat verborgen of gedeeltelijk overlappende elementen volledig zichtbaar zijn. In de DXF-DWG Translator is een optie beschikbaar om extra dekkende arceringen toe te voegen. De optie 'Export Fill Backgrounds as additional Solid Hatches' is te vinden bij File > Interoperability - DXF-DWG Translator onder het tabblad Settings > Attributes > Fills > Methods. 
    • Related Articles

    • Instellen weergave waarden voor Zones

      In een Zone kunnen de oppervlakte en inhoud worden getoond. De notatie hiervan wordt geregeld in het menu Options > Project Preferences > Dimensions...: Hier kan onder andere het aantal cijfers achter de komma worden gekozen om een correcte ...
    • Archicad - Demo model

      Download het Demomodel Download hier het Demo-model (Archicad 25) Decomprimeer het bestand (unzip) en plaats het in een herkenbare map op de schijf Start Archicad en browse naar het bestand Lees hier hoe een bestand kan worden geopend en door het ...
    • Weergave Zone in 2D en 3D

      Dit artikel gaat over de weergave van Zones in 2D en 3D. Voor meer informatie over de werking van het Zone-gereedschap zie het artikel: De werking van het Zone-gereedschap . Voor meer informatie over hoeveelheden die van een Zone uitgelezen en ...
    • Correcte 2D weergave in Schedules tonen

      Dit artikel is van toepassing op Archicad 24 Probleem Het kan zijn dat er aanpassingen zijn gedaan in de Model View Options, maar dat deze niet zichtbaar zijn in de Schedule. Er is bijvoorbeeld aangevinkt dat in een ramen- en deurenstaat ...
    • Werksnelheid en weergave in 3D op peil houden

      Door onderstaande opties te checken kan de werksnelheid en weergave in 3d op peil gehouden worden. Grafische kaartDe verbinding tussen ARCHICAD en het scherm gaat via de driver (stuurprogramma) van de grafische kaart (videokaart). Het is belangrijk ...