Zonstudie

Bezonningsonderzoek kan helpen de invloed van de zon of de omliggende bebouwing op een ontwerp duidelijk te maken. Afhankelijk van de gekozen camerapositie kan de belichting van een interne ruimte bestudeerd worden. Dit kan helpen in de beslissing hoe diep het gebouw mag zijn, hoe het belicht moet worden of om aan opdrachtgevers de kwaliteit van de ruimte inzichtelijk te maken.

Een zonstudie maken kan via Document > Creative Imaging > Create Sun Study. Kies in het venster de gewenste instellingen, bijvoorbeeld op welke dag en met welke tijdsspanne het filmpje gemaakt moet worden. Kies ook voor een type film of laat Archicad afbeeldingen maken.
Voor projecten in Archicad  25 en 26 gaf de Sun Study de voorgaande datum weer. In Archicad 26 is dit opgelost met een update. Archicad 25 gebruikers moet na het wijzigen van een datum/tijdstip de berekening soms twee á driemaal uitgevoerd worden, voordat deze verandering meegenomen wordt.

Dezelfde camerapositie voor varianten in verschillende projecten

Vaak wordt een rendering of zonstudie gemaakt van verschillende varianten om goed te kunnen vergelijken. Om verschillende varianten van een gebouw als plaatje, film of zonstudie vanaf hetzelfde camera standpunt te maken ga als volgt te werk:
  1. Activeer de 3D View
  2. Ga naar View > 3D Navigation Extra’s > Put a Camera into the Path
    Er wordt in de plattegrond een camera geplaatst
  3. Kopieer deze camera (CTRL+C / CMD+C en CTRL+V / CMD+V) in een andere tekening
Een geplaatste camera is in eerste instantie altijd zichtbaar binnen een project, maar nooit zichtbaar op een lay-out. Er zijn twee mogelijkheden om de camera's onzichtbaar te maken in een project:
  1. Wijzigen:
    1. Dubbelklik op het camera-gereedschap
    2. Klik op 'Path'
    3. Verander de Display Options van de camera en het pad

2. Bij het aanmaken:
    1. Dubbelklik op het camera-gereedschap
    2. Maak een nieuw animatiepad zonder camera's aan
De zichtbaarheid van de camera's en de paden kan niet vastgelegd worden in de Views. Staan er meerdere varianten in een project? Dan kunnen voor alle varianten dezelfde camera's gebruikt worden. Deze zijn zelfs te kopiëren naar andere projecten om dezelfde standpunten te kunnen gebruiken.