BIMx Hyper-modellen - extra instellingen

BIMx Hyper-modellen zijn opzichzelfstaande 3D modellen die extra 2D informatie kunnen bevatten, zoals bijvoorbeeld plattegronden, doorsneden of schedules. Om een BIMx Hyper-model te maken is een model in Archicad benodigd. Via BIMx is het voor klanten en andere partijen eenvoudig mogelijk om deze BIMx Hyper-modellen te bekijken.

Dit artikel gaat het over de extra instellingen bij een BIMx Hyper-model.

Meer realistisch licht - Global Illumination

Deze optie is niet meer beschikbaar in Archicad 26.

Voor meer realistische belichting kan bij de 3D views Global Illumination ingesteld worden. Hierbij zal de rendertijd verlengen en het BIM Hyper-model groter worden:
  1. Open de’ Navigator - Publisher’ of de ‘Organizer – Publisher’
  2. Selecteer de Set
  3. Selecteer het 3D model
  4. Klik onder ‘Format’ op ‘Options’
  5. Zet ‘Generate global illumination for Realistic shading’ aan
  6. Kies een achtergrond
Indien tijdens het publiceren het renderen te veel tijd in beslag neemt kan er tijdens het publiceren nog gekozen worden om ‘Generate global illumination for realistic shading’ weer uit te zetten zonder dat de 3D view verloren gaat.

Bij gebruik van de Wizard kan dit ook ingesteld worden bij het aanmaken van de set via de knop ‘Options’.

Achtergrond aanmaken in BIMx

Na het exporteren van een model naar BIMx kan via Options > Select background een achtergrond gekozen worden (wit, grijs, zwart, Gradient of Sky).

Sky

Bij de optie Sky wordt een grijze, licht bewolkte lucht getoond. Deze lucht bestaat uit 6 afbeeldingen die samen een 3D omgevingskubus vormen, een 'Skybox'. Het is mogelijk deze naar eigen wens aan te passen, bijvoorbeeld via de gratis  online Sky Generator. Vervang de originele BIMx Skybox bestanden (in de BIMx Add-On folder van Archicad) door je eigen bestanden. BIMx zal voortaan in de nieuwe omgeving starten.
Kijk voor een gedetailleerde uitleg op  GRAPHISOFT Helpcenter >

Preview maken

Aan een BIMx bestand kan een preview van het project worden toegevoegd, zodat het visueel herkenbaar is bij het selecteren van het project:

1. Activeer een venster met de gewenste weergave
  2. Ga naar File > Info > Project Preview & Architect Credits in BIMx
  3. Activeer het tabblad Project Preview
  4. Als er geen afbeelding gekozen wordt, dan zal een afbeelding van het 3d scherm als preview getoond worden. Verder kan er gekozen worden voor:
    1. Paste from Clipboard: een afbeelding / printscreen die daarvoor gekopieerd is kan geplakt worden
    2. Door op het pijltje naast Paste from Clipboard te klikken kan bij de KME template gekozen worden voor de Views van Start NL KME en Start 3D NL KME. Via de optie Browse een bestaande afbeelding opgezocht en gekozen worden.
  5. Klik op OK
    De afbeelding is nu als Preview toegevoegd aan het BIMx hyper-model
Door op het rode kruisje te klikken kan een gekozen afbeelding weer verwijderd worden en bij het niet kiezen van een nieuwe afbeelding zal een afbeelding van het 3D scherm getoond worden.

Architect Credits en logo toevoegen

Aan een BIMx bestanden kunnen de Architect credits, zoals bedrijfsnaam en het adres van de website toegevoegd worden. Daarnaast kan er ook een logo toegevoegd worden:
  1. Ga naar File > Info > Project Preview & Architect Credits in BIMx
  2. Activeer het tabblad Architect Credits in BIMx

3. Vul de gewenste Credits in
  4. Voeg een afbeelding toe via 'Paste from Clipboard' of door op het pijltje ernaast te klikken en dan via browse kan het gewenste bestand opzoeken
  5. Klik op OK
    De credits en het logo zijn nu toegevoegd aan het BIMx hyper-model.

Beheer van Textuur afmetingen voor een optimale visuele kwaliteit en bestandsgrootte

Deze optie is beschikbaar vanaf Archicad 26. Voordien was deze limiet ingesteld op 1024 pixels door Graphisoft.
De textuurgrootte kan gewijzigd worden om visuele kwaliteit te verhogen. Of om de bestandsgrootte en rendertijd te beperken.

1. (1) Open desbetreffende BIMx Publisher Set in de 'Navigator - Publisher'
  2. (2) Selecteer het 3D model
  3. (3) Klik op 'Options...'
  4. Het volgend venster verschijnt:

5. (4) Bepaal de textuur size limit.
    Deze is standaard ingesteld op 'Normaal (2048x2048)'.

Dezelfde Surfaces in BIMx als in Renderings

De weergave van een model in het Archicad 3D venster en BIMx kan er anders uitzien dan een rendering van datzelfde model. Binnen het 3D venster en BIMx wordt alleen gebruik gemaakt van texturen en effen kleuren, voor renderings wordt van een andere techniek gebruik gemaakt. Voer de volgende stappen uit om een textuur aan te maken zodat de weergave wel gelijk is:

1. Plaats een kleine vloer met de gewenste Surface op de bovenkant
  2. Plaats de gewenste lichtbronnen
  3. Open het 3D venster in de axonometrie-weergave
  4. Kies een camerapositie die haaks van boven op de vloer kijkt
  5. Stel de gewenste renderkwaliteit in en render een plaatje van de vloer
  6. Open indien nodig het plaatje in een beeldbewerkingprogramma om de randen bij te snijden en er een naadloze textuur van te maken
  7. Laad het plaatje in de bibliotheken en ken het voor de Internal Engine aan de gewenste surface toe
Een afbeelding van 500 x 500 pixels en een bestandsgrootte van 50 KB levert al goede resultaten op.

Interactieve Schedules in BIMx

Met BIMx is het mogelijk om vanuit Interactive Schedules die via een lay-out aan een hypermodel zijn toegevoegd, elementen in een model op te roepen:
  1. Open hiervoor een Schedule in een BIMx hypermodel
  2. Tik op een element in de Schedule
  3. Kies ’Toon in 3D’ of 'Toon alles in 3D', als in de Schedule ’Merge Uniform Items’ is aangevinkt

Interactieve labels op layout (BIMx

BIMx ondersteunt nu associatieve labels op 2D-weergaven. Klik gewoon om toegang te krijgen tot BIM-elementgegevens rechtstreeks vanuit de lay-out, zonder heen en weer te schakelen naar 3D-weergaven.

BIMx zon positionering volgens datum en tijd

In de mobiele BIMx applicatie kan er een zonpositie gevisualiseerd worden op basis van de project locatie.
  1. Open het 3D BIMx hypermodel in de mobiele BIMx applicatie.
  2. Klik rechtsboven op de ... knop
  3. Kies voor de optie ’Sun settings'
  4. Via de schuifbalken kunnen de settings met betrekking de zon positionering manueel aangepast worden.
  5. Het sluiten van deze pop-up kan via het X knop (linksboven)
In een latere fase zal deze functionaliteit ook geïntroduceerd worden in de BIMx Web viewer en de Desktop viewer.