BIMx Hyper-modellen - delen en presenteren

Om een BIMx Hyper-model te delen met anderen biedt GRAPHISOFT haar gebruikers kosteloos aan gebruik te maken van de BIMx Model Transfer Site. Deze online opslag voor BIMx modellen is deels publiek en deels privé. Modellen kunnen hiernaartoe worden geüpload en vanuit hier via een link worden gedeeld met de personen die het model mogen bekijken.

Lees volgende artikels voor meer informatie over:
  1. het aanmaken van een BIMx model
  2. het updaten van een BIMx model
  3. de extra instellingen en mogelijkheden
  4. het gebruik van deze BIMx app:  het bekijken van BIMx Hyper-modellen.

In dit artikel wordt het proces voor het delen en presenteren van een BIMx model stap voor stap beschreven.

Modellen delen via de BIMx Model Transfer Site

Via de BIMx Model Transfer site: https://bimx.graphisoft.com/ zijn de geüploade BIMx Hyper-modellen te beheren na het inloggen met een GRAPHISOFT ID;

1. Kies een BIMx Hyper-model uit de mappenstructuur om deze te kunnen beheren
  2. (1) Kies op welke manier het BIMx-model gedeeld moet worden. Het model kan gedeeld worden via Social Media of via mail. De ontvanger ontvangt vervolgens een e-mail met de link.
  3. (2) Download het BIMx Hyper-model via de knop ‘Download Model’.
  4. (3) De ontvanger heeft via deze link ook direct de mogelijkheid om de juiste BIMx apps te installeren
Wordt het BIMx Hyper-model geüpdatet, dan ziet de ontvanger direct vanuit de BIMx applicatie dat er een update beschikbaar is. De update kan dan direct vanuit de BIMx applicatie uitgevoerd worden.

BIMx Modellen op de eigen website plaatsen

Van modellen die op de BIMx Model Transfer Site geplaatst zijn is het mogelijk om de link op een eigen website te plaatsen om zo bezoekers direct toegang tot rondleidingen in BIMx Hypermodellen te geven. Naast het 3D model kan ook alle 2D documentatie worden weergegeven zodat er altijd online een actueel BIM dossier beschikbaar is. Plaats hiervoor de nodige HTML code, die op de BIMx Transfer site onder ’Embed Hyper-model’ te vinden is, in de code van de eigen website. Zorg ervoor dat modellen gemaakt zijn met de laatste update van Archicad.

Bekijk een voorbeeld bij het  Archicad Demo model

1. Log in op de BIMx Model Transfer Site
  2. Open het betreffende BIMx model
  3. Klik op onderstaande icoon </>
  4. Kopieer deze iFrame code en plak deze op je eigen website

Zorg ervoor dat modellen gemaakt zijn met de laatste update van Archicad.

Varianten tonen in BIMx

Opdrachtgevers meerdere varianten tonen hoort bij elk ontwerpproces. Maar hoe kan dat in één BIMx model?
  1. Teken hiervoor de onderdelen van de varianten op verschillende lagen
    Zorg ervoor dat de varianten op de verschillende lagen geen verbindingen aangaan.
  2. Maak voor elke variant een 3D View aan
  3. Koppel deze aan een Publisher Set voor BIMx.
Na het publiceren kan de ontvanger van het model vervolgens wisselen door in de documentpagina een ander model te kiezen. Het toevoegen van 3D Views kan ook gebruikt worden voor het tone de bestaande toestand en de nieuwe toestand van renovatieprojecten.

360° foto's delen met BIMx

Vanuit BIMx kan met de 'Delen'-knop een 360° foto van een project gedeeld worden. Eenmaal gepubliceerd, kan het model vanuit elke hoek bekeken worden. Er kan rondgekeken worden door de mobiele telefoon te bewegen, of door te slepen met een vinger.
  1. Selecteer in het model de View die gedeeld moet worden
  2. Druk op de 'Delen'-knop in BIMx
  3. Kies de gewenste deelmethode
    Een social media-post venster opent zich waarin de 360° view die gekozen is zichtbaar wordt. Controleer of deze overeenkomt met het gewenste beeld.
  4. Deel de View
    Deze zal nu verschijnen als interactieve afbeelding op je profiel, zodat vrienden of zakenpartners het model kunnen bekijken zoals jij het ziet in BIMx.
Hoe een 360° foto gerenderd kan worden in Archicad staat in het artikel:   Een 360° foto renderen