Licenties - CodeMeter software en de WebAdmin

Bij de installatie van Archicad wordt ook CodeMeter software geïnstalleerd. Deze software is nodig voor het succesvol kunnen gebruiken van Archicad en de aangeschafte Archicad-licentie. De Codemeter software zorgt voor de communicatie tussen de licentie, Archicad en de License Manager Tool. Waar de License Manager Tool het beheersprogramma voor de licenties (SoftwareKey en HardwareKey) is, zorgt de CodeMeter software voor een goede aansturing van de licenties binnen de computer.

Updaten CodeMeter Software

Het is belangrijk dat de CodeMeter Software up to date is en er de actuele versie ervan geïnstalleerd is. Dit gebeurt niet automatisch met het installeren van een nieuwe versie van Archicad.
Bij gebruik van een netwerk-licentie is het van belang dat dit zowel op de server als de werkstations gebeurt.
Mocht Archicad opstarten in de Demo modus, dan kan het zijn dat de CodeMeter Software niet up to date is. Zie voor wat te doen dan het artikel: Na installatie start Archicad als demo-versie.

CodeMeter Control Center

Na installatie bevindt de CodeMeter software zicht op de computer op de volgende locatie:
  1. Op Mac: Programma's⁩ > CodeMeter
  2. Op PC: Program files > CodeMeter
Na het open van de software verschijnt het CodeMeter Control Center.

Mocht er een Hardware Key in de computer zitten dan zal deze met nummer links getoond worden (1). Rechts is informatie over deze licentie te vinden (2).
Linksonder is te zien of de CodeMeter gestart is (3).

Mocht er linksonder staan CodeMeter gestopt is, herstart dan de computer. Mocht na het herstarten de software nog steeds gestopt zijn:
  1. Mac: Sta bij Systeemvoorkeuren onder Beveiliging en Privacy > Algemeen de geblokkeerde Wibu Software toe.
  2. Windows: Controleer of de Firewall of Virusscanner het programma niet blokkeert en sta het zonodig toe.

Webadmin

In het CodeMeter Control Center kan rechtsonder gekozen worden voor WebAdmin. De CodeMeter WebAdmin pagina wordt dan geopend.
De belangrijkste functies worden hier toegelicht:

Dashboard

Algemene informatie over deze computer en de CM versie.

Container

Dit tabblad geeft informatie over de aangesloten CodeMeter-keys weer.
Type key: CmStick als de sleutel fysiek is, CmAct voor softwarekey

License Monitoring

Informatie over alle licenties en het gebruik. Kijk door wie, wanneer, van waar en hoe vaak de server licenties gebruikt worden.

Diagnosis

Elke digitale stap die de CodeMeter beïnvloedt wordt bijgehouden.

Configuration - Basic

Informatie en instellingen voor:
  1. De te gebruiken servers (Server Search List)
    1. De Automatic server search zoekt automatisch naar licentie, dit is de aanbevolen instelling. Bij andere servers, zorg in elk geval dat deze optie ook als laatste optie is ingesteld
    2. Bij een enkele licentie, kan er worden gekozen om 'localhost' in te vullen. Deze instelling zorgt dat er op de lokale computer wordt gezocht naar een licentie
    3. Bij een netwerklicentie kan het IP adres van de computer van de netwerklicentie worden ingevuld
    4. Bij een netwerklicentie en het gebruik van DNS kan de naam van de computer van de netwerklicentie worden ingevuld
Bij wijzigingen aan de lijst, vergeet niet op Apply te klikken
  1. Proxy instellingen (Proxy)
  2. Admin toegang via andere computers (WebAdmin)
  3. Backup

Configuration - Server

Informatie en instellingen voor:
  1. Computer fungeert als server (Server Access)
  2. Gebruikerstoegang regelen (License Access Permissions)

Configuration - Advanced

Informatie en instellingen voor:
  1. Positie waar de huidige data over deze key beheerd wordt
  2. Algemene internet communicatie methode

Zie voor meer informatie de volgende artikelen:
  1. Instellen en gebruiken van een Netwerk licentie