Een mappingtabel bewerken

Een mappingtabel bewerken

De informatie gekoppeld aan een IFC model is een belangrijk aspect in de IFC uitwisseling. In veel gevallen zal de BIM basis ILS een basis zijn waarbij bepaalde informatie gevraagd wordt van elementen, bijvoorbeeld de brandwerendheid. Vaak zal in het latere proces meer informatie gevraagd worden over de elementen. Dit is afhankelijk van de toepassing van het model in de latere fase. Indien een model gebruikt zal worden om de productie aan te sturen worden andere eigenschappen gevraagd dan bij een energieanalyse.

In Archicad is het mogelijk om Archicad eigenschappen, zoals Archicad Properties en parameters, te koppelen aan IFC Properties. Tijdens de export naar IFC is het mogelijk om alle eigenschappen uit Archicad te exporteren (zonder filter) of gebruik te maken van een Property Mapping-tabel om daarmee een selectie van eigenschappen te maken die meegenomen worden in de export naar IFC. Het voordeel van werken met een Mapping-tabel is dat de het IFC model alleen de informatie bevat die gewenst is en het model voor meerdere doeleinden geschikt is. Daarnaast kan in een Mapping-tabel informatie gesplitst en samengevoegd worden met andere eigenschappen.
In dit artikel wordt beschreven hoe Archicad eigenschappen naar IFC Properties vertaald kunnen worden in een Property Mapping-tabel.
Vind aanvullende informatie over de opzet van het menu en aanvullende mogelijkheden aan het eind van dit artikel. Met name wanneer deze informatie nieuw is wordt aangeraden dit door te lezen.

Er wordt ervan uit gegaan dat de basistermen en de IFC bestandsstructuur bekend zijn. 
Voor meer informatie hierover bekijk de volgend artikelen:
  1. De opbouw van de IFC Property Mapping tabel
  2. Elementcodering toevoegen aan een Archicad-BIM model
  3. Toevoegen van een VSMW codering aan modelelementen
  4. Gebruik maken van Archicad Properties

Termen toegelicht

  1. Archicad eigenschap (Property): 
    Dit zijn parameters, bibliotheek parameters of Archicad Properties die in het Archicad model aanwezig zijn en per element of materiaal ingevuld kunnen worden. Deze informatie kan gekoppeld worden aan een IFC Property of IFC Classificatie. Archicad properties kunnen aangemaakt worden via de Property Manager in het menu Options.
  2. IFC Property: 
    Een eigenschap in een IFC Model. Eigenschappen in de IFC standaard zijn gedefinieerd door Building Smart. Hierin wordt aangegeven waar de eigenschap aanwezig is in het IFC modelstructuur en wat het type is van de eigenschap. Het is ook mogelijk eigen IFC Properties vast te leggen.
    Meer informatie over IFC eigenschappen is te vinden op: https://technical.buildingsmart.org/standards/ifc/ifc-schema-specifications/
  3. Pset of PropertySet: 
    Een set van eigenschappen waarin bepaalde IFC Properties gebundeld worden. Property Sets organiseren Properties in groepen.
    Vele Psets zijn standaard gedefinieerd door Building Smart, maar het is ook mogelijk om een eigen Pset aan te maken. 
  4. Property Mapping-tabel:
    Een translatie tabel / schema waarin Archicad eigenschappen gekoppeld worden aan IFC Properties. De Translatietabel is te vinden bij: File > Interoperability > IFC > IFC Translators. Bekijk de Preset Property Mapping bij de Export Translators.


Bestaande Property Mapping-tabellen

Met Archicad worden diverse Property Mapping-tabellen meegeleverd die gebaseerd zijn op internationale standaarden. Deze tabellen kunnen aangepast en uitgebreid worden of als basis voor een eigen schema gebruikt worden.
Dit maakt het mogelijk om doelgericht informatie conform gemaakte afspraken (IPDP protocol/BIMprotocol/BIMuitvoeringsplan) aan modelelementen te koppelen.

Mapping-tabellen zijn te vinden in de IFC Translators (File> Interoperability > IFC > IFC Translators), bij de Translators for Export > Property Mapping. Met Archicad worden de volgende Mapping-tabellen meegeleverd:

  1. Archicad Schema:
    Standaard attributen- en Propertiesset waarin alle Archicad eigenschappen waar mogelijk gekoppeld zijn aan hun IFC Property equivalent.
  2. Standaard IFC2x3:
    Standaard attributen- en Propertiesset volgens de IFC 2x3 richtlijnen
  3. Standaard IFC4:
    Standaard attributen- en Propertiesset volgens de IFC 4 richtlijnen
  4. BIM basis ILS 1.0 Schema KME NL/BE:
    Attributen- en Propertiesset conform BIM basis ILS
  5. BIM basis ILS+ 1.0 Schema KME NL/BE:
    Attributen- en Propertiesset conform BIM basis ILS inclusief extra informatie over Renovatie, fasering (alleen KeyMembers)
  6. BIM RVB BIM Norm Schema KME NL/BE:
    Attributen en Propertiesset conform BIM RVB BIM Norm (alleen KeyMembers) 
  7. ILS Madaster: 
    Attributen en Propertiesset voor een geoptimaliseerde import van het IFC Model in Madaster


Gekoppelde Archicad eigenschappen aan IFC PropertySets

Het automatisch laten invullen van een IFC Property door een Archicad eigenschap wordt mapping genoemd en wordt bepaald in de IFC Property Mapping van een IFC Translator.  Volg de onderstaand de stappen om een Mapping-tabel te openen en te bekijken:

  1. Ga naar File> Interoperability > IFC > IFC Translators
  2. Klik op de puntjes achter het preset Property Mapping bij de Translators voor Export, om bij de Mapping-tabel te komen
  3. Selecteer een beschikbare Preset en klik op ‘Map IFC PropertiesProperties for Export’


Een koppeling is te herkennen aan het kettingsymbool . In de KeyMember Editie zijn de meeste Archicad Properties en parameters reeds gekoppeld aan IFC Properties. Bij de Archicad Properties is dit te herkennen aan de toegevoegde benaming in de omschrijving ”IFC: ‘Naam IFC Property’ ” (1) .



Nog niet gekoppelde Archicad eigenschappen aan een bestaande of nieuwe IFC PropertySets koppelen

Nog niet gekoppelde of zelf aangemaakte Archicad eigenschappen kunnen gekoppeld worden aan de IFC PropertySets. Hierbij zijn er twee mogelijkheden:
  1. Optie 1: Het koppelen van een Archicad eigenschap aan een bestaande IFC Property. De standaard IFC structuur is reeds aanwezig in Archicad. (Nieuwe) Archicad properties kunnen gekoppeld worden aan deze bestaande structuur van Attributen en PropertySets. Het aanwezige schema van attributen en PropertySets volgt de officiële richtlijnen van Building Smart.
    Deze optie heeft de voorkeur omdat alle modellen, ook uit andere pakketten, deze IFC structuur kunnen volgen.
  1. Optie 2: Een eigen set of IFC Property maken. Deze optie wordt soms gekozen om eigenschappen te bundelen in één set. Ook kan een eigen IFC property toegevoegd worden aan een bestaande Pset. 
Deze twee opties worden hieronder verder toegelicht.
Lees het artikel Gebruik maken van Archicad Properties voor het aanmaken van een eigen Archicad Property.

Optie 1: Een Archicad Property koppelen aan een bestaande IFC Property

Stap 1: Achterhalen welke IFC Property hoort bij een Archicad eigenschap

De opbouw en samenstelling van IFC PropertySets en IFC Properties wordt beheerd door Building Smart. Deze organisatie legt vast welke Properties en PropertySets elementen hebben in het IFC formaat.
Op de webpagina van Building Smart is na te gaan welke Properties behoren tot welke PropertySets. Volg de onderstaande stappen om hierin meer inzicht te krijgen. De website van IFC 4 geeft meer inzicht omdat hier ook op basis van IFC Property gezocht kan worden.

IFC 2x3 
  1. Ga naar https://technical.buildingsmart.org/standards/ifc/ifc-schema-specifications/ en kies het gewenste IFC 2x3 schema.
  2. Kies voor Property Sets
  3. Kies in de Alphabetical List voor IFCSharedBldgElements of een van de andere Layers. In de IFCSharedBldgElements worden  standaard Psets weergegeven voor veel voorkomende gebouwonderdelen in een model.

IFC 4
  1. Ga voor IFC 4 naar https://technical.buildingsmart.org/standards/ifc/ifc-schema-specifications/ en kies het gewenste IFC 4 schema.
  2. Kies voor Alphabetical Listings
  3. Kies dan voor Property Sets om een complete set van eigenschappen te zien of kies voor Individual Properties om te zoeken naar een geschikte eigenschap
  4. Voorbeeld:
  5. De Archicad Property ‘geluidswering’ is een bestaande eigenschap in de Archicad Properties. De vertaling van geluidswering is ‘ Acoustic Rating’. In de lijst ‘ Individual Properties’(IFC4)  is te achterhalen dat deze eigenschap gekoppeld kan worden aan 8 Psets: Pset_CoveringCommon, Pset_CurtainWallCommon, Pset_DoorCommon, Pset_PlateCommon, Pset_RoofCommon(alleen IFC4), Pset_SlabCommon, Pset_WallCommon en Pset_WindowCommon.

Indien IFC2x3 gebruikt wordt kan de lijst van IFC gebruikt worden om snel te controleren of de eigenschappen in IFC2x3 aanwezig zijn.

Stap 2: Een Rule aanmaken bij de juiste IFC eigenschap

Is de IFC Property reeds aanwezig in de lijst Attributen en PropertySets, volg dan de onderstaande stappen om de IFC Property met de Archicad Property met elkaar te koppelen. 
  1. Open de IFC Property mapping
  2. Ga op zoek naar de entiteiten waar de eigenschap aan gekoppeld moet worden.  
  3. Ga op zoek naar de juiste IFC equivalent van de eigenschap. Bekijk de paragraaf hierboven: ‘Achterhalen welke IFC Property hoort bij een Archicad eigenschap’ in dit artikel.
  4. Selecteer de gewenste IFC Property en kies in de kolom ‘Mapping Rules in Order of Priority’ voor ’New Rule’ (1). Daarna staat er een ’Empty Rule’ in de lijst.


Stap 3: Opbouwen van de IFC Property

Selecteer de ‘Empty Rule’ en kies onderaan voor ‘Add Content…’(1). Een algemene Property of andere Archicad Properties kunnen uit de lijst gekozen worden, vergelijkbaar met de Properties die in een schedule gekozen kunnen worden. 

Naast de keuze uit Archicad parameters en Properties zijn door te klikken op het pijltje achter Add Content… de volgende mogelijkheden beschikbaar:
  1. Add Parameters & Properties…: Gelijke opties als bij de knop ‘Add content…’ 

  1. Library Part Parameters…: Voeg Bibliotheek parameters toe
    Een Library Part Parameter is een instelling uit een specifiek bibliotheekobject. Kies bij het toevoegen van een object parameter ervoor of deze Property alleen voor dit specifieke object toegevoegd wordt of voor alle objecten (indien beschikbaar). door op het pijltje te klikken en te kiezen voor Add as Library Part Independent.
  2. Static Text: Met ’Insert Static Text’  kunnen tussen de verschillende parameters vaste teksten geplaatst worden, bijvoorbeeld een ’x’ tussen lengte en breedtematen. 


Controleer de IFC Property In Archicad via de IFC Project Manager of na de export in een model viewer zoals BIMcollab Zoom of Solibri Anywhere.


Informatie bewerken met de Splitting Rule

Tekst gebaseerde eigenschappen kunnen aangepast wordt met behulp van de Splitting Rule.
Hiermee kan op basis van kenmerken een deel van de tekst afgesplitst worden van de oorspronkelijke tekst.

In het onderstaande voorbeeld wordt de ingestelde NL/SfB codering en de gekozen arcering voor het frame gecombineerd. Van de NL/SfB codering wordt alleen de eerste twee cijfers gebruikt en van de arcering alleen de materiaalnaam.    




Optie 2: Een eigen IFC Pset en/of nieuwe IFC Property aanmaken

Stap 1: Maken van de eigen Pset

In sommige projecten wordt een geheel eigen PropertySet gevraagd waar IFC Properties in gebundeld zijn.
Met de knop ’New…’ (1) kan een aanvullende IFC Pset en/of IFC Property toegevoegd worden aan het schema.

  1. Kies Links voor de IFC Entiteit of IFC Type  
  2. Kies New…



  3. Geef de naam op van de nieuwe Pset (1) of kies uit de lijst van beschikbare Psets
  4. Geef de naam op van de IFC Property (2)
  5. Geef het type (3) en de soort waarde (4) op van de IFC PropertyProperty. Voor meer informatie over de te kiezen typen zie het artikel eigenschappen van een IFC Property.
In informatie over het type en de soort waarde is ook te vinden op de website van Building Smart.




Na het toevoegen van de IFC Pset en/of IFC Property verschijnt deze in de lijst van IFC Properties (middelste kolom). Om in dezelfde PropertySet aanvullende IFC eigenschappen toe te voegen worden de stappen herhaald.
Koppel daarna de gewenste Archicad Properties aan de IFC Properties volgens de stappen beschreven bij optie 1 hierboven.

Een IFC model exporteren 

Eigenschappen exporteren op basis van de Mapping-tabel

Bij de export van het IFC model kan er gekozen worden of er gebruik gemaakt moet worden van de aangemaakte Mapping-tabel of dat alle mogelijke IFC Properties toegevoegd moeten worden.
  1. Ga naar de ‘Data Conversion’ Preset
  2. Kies voor een Export van ‘IFC Properties en vink Only Properties Set in Property Mapping for the Selected Translator’ aan om de Mapping-tabel te gebruiken.

  1. Only Properties set in Property Mapping for the selected Translator: Met deze optie zullen alleen de eigenschappen die gekoppeld zijn geëxporteerd worden.
  2. ‘All IFC Properties’: Alle mogelijke eigenschappen worden geëxporteerd. Hierbij wordt wel gebruik gemaakt van de opgegeven Rules in de gekoppelde Property mapping. 

Het verschil is te zien in de IFC Project Manager op basis van de gekozen IFC Translator: 
Met het filter AAN= Op basis van Mapping-tabel
Met het filter UIT= Alle IFC Properties

Eigenschappen controleren

De ingestelde eigenschappen en eventuele Splitting Rules kunnen gecontroleerd worden binnen Archicad voordat er een export naar IFC wordt gemaakt. Hiervoor wordt de IFC Project Manager gebruikt.
  1. Zorg ervoor dat in de IFC Translator Settings de gewenste IFC Translator als Preview gedefinieerd is (te herkennen aan het Archicad symbool).
  2. Open de IFC Project Manager via File > Interoperability > IFC > IFC Project Manager.
  3. Zet het filter AAN om de IFC Properties te bekijken die op basis van de Mapping-tabel worden geëxporteerd.


 Problemen oplossen

Als in de Mapping Rules reeds gekoppelde Properties niet gevonden kunnen worden zal het knopje ’Warnings’ actief worden.
De Warnings geeft aan hoeveel entiteiten missende data bevatten. Archicad zal in rood tonen welke entiteiten en parameters niet beschikbaar zijn.


    • Related Articles

    • Eigenschappen van een IFC Property

      In de IFC Mapping tabel (File > Interoperability > IFC > IFC Translators > Translators for Export > Property Mapping > Map IFC Properties for Export... Kunnen in de middelste kolom by New nieuwe IFC Properties (2) en Property Sets(1) aangemaakt ...
    • Een IFC model exporteren

      In dit artikel wordt beschreven hoe uit een ARCHICAD model een IFC model geëxporteerd kan worden. Als voorbeeld wordt de export van een IFC model voor stabiliteit (BE) / constructie (NL) behandeld. Tijdens de export is het mogelijk om instellingen ...
    • Sparingen conform Uniforme Sparings Opgave in een model

      USO De KeyMember Editie is voorzien van een complete workflow rondom sparingen. Het juist positioneren van sparingen vereist een goede samenwerking tussen verschillende partijen.  In een BIM-model kan door middel van sparingsobjecten een voorstel ...
    • Een patch maken

      Een 'Patch' is een 2D object dat kan worden aangemaakt in alle vensters met uitzondering van het 3D venster. Met een Patch kunnen kleine onvolkomenheden worden weggewerkt door na het plaatsen de gegenereerde inhoud van het 2D symbool aan te passen. ...
    • TeamWork: samenwerken in één project

      De Archicad werkmethodiek gaat uit van een gebouwmodel. Dit model bevindt zich meestal in één projectbestand. Om met meerdere mensen aan een project te kunnen werken, dienen meerdere personen toegang te hebben tot hetzelfde bestand. Teamwork maakt ...