Elementen selecteren en aanpassen

Elementen Selecteren

Om de eigenschappen van een element te kunnen bekijken of deze aan te passen moet het element (of elementen) eerst geselecteerd worden. Er zijn diverse manieren om te selecteren. De beginselen worden hieronder beschreven.

Selecteren met het selectie-gereedschap

Elementen kunnen geselecteerd worden, wanneer het selectie-gereedschap actief is:
  1. Klik in de gereedschappenbalk (Toolbox) op het pijl-icoon om het gereedschap te activeren

2. Klik met de cursor op een element om het te selecteren

Selecteren met sneltoetsen

De makkelijkste en snelste methode om te selecteren is met behulp van de SHIFT-toets. Dit kan op elk gewenst moment, met elk gereedschap actief en in elk tekenvenster. Als de SHIFT-toets blijft ingedrukt kunnen er elementen worden toegevoegd aan de actieve selectie:
  1. Houd de SHIFT-toets ingedrukt
    De cursor verandert naar een pijl of een magneetcursor
  2. Klik op een element in het model
    Het geselecteerde element is groen gemarkeerd en hoekpunten worden zichtbaar
  3. Herhaal zonodig om extra elementen te selecteren
Gebruik de  de sneltoets Ctrl+a (WIN) Cmd+a (Mac) o m alle elementen van een specifiek gereedschap te selecteren.  Maak eerst het gewenste gereedschap actief (!)

Vlakselectie

De magneetcursor is makkelijk om snel vlakken te selecteren. Er kan direct op een vlak van een element worden geklikt om het te selecteren. Dit werkt vooral erg makkelijk in het 3D venster. Standaard staat het selectie-gereedschap op aanbevolen instelling: magneet aan. Via de volgende stappen is deze instelling aan te passen:
  1. Activeer het selectie-gereedschap
  2. Ga naar de infobox
  3. Klik op het magneet icoon

Find & Select

Met de functie Find & Select kunnen efficiƫnt elementen met specifieke overeenkomstige eigenschappen, zoals een bepaalde laag, lijntype, afmeting, enzovoorts, gevonden en geselecteerd worden.

Aanpassen van eigenschappen

De eigenschappen van geselecteerde elementen kunnen worden bekeken en aangepast:
  1. Aan de linkerzijde in de Info Box zelf of
  2. In het uitgebreide Instellingsvenster door in de Info Box op de Tool-icoon te klikken of

3. De sneltoets CTRL+T / CMD+T te gebruiken.
De wijzigingen die hier worden doorgevoerd hebben alleen effect op de geselecteerde elementen en de gewijzigde eigenschap(pen_.

Voorbeeld

Als bijvoorbeeld verschillende typen ramen met verschillende afmetingen en een diverse invullingen waaraan een raamdorpel moet worden toegevoegd:
  1. Selecteer de diverse ramen
    Gebruik SHIFT+klik om meerdere elementen te selecteren
  2. Open de instellingen van het raam-gereedschap
    Via het gereedschapsicoon of met de sneltoets CTRL+T / CMD+T
  3. Ga naar INSTELLINGEN RAAM > Onderdorpel...
  4. Vink de optie voor 'onderdorpel' aan
  5. Klik op OK
    De ramen zijn nu alleen gewijzigd met de aangepaste eigenschap (de onderdorpel). De overige eigenschappen zoals afmetingen en invulling blijven ongewijzigd.

Aanpassen van de vorm (geometrie) van elementen

Als een element is geplaatst kan ook achteraf de vorm van het element worden gewijzigd:
  1. Selecteer het aan te pasen element
    Het is nu groen gemarkeerd wordt met ankerpunten
  2. Klik op de rand of een hoekpunt (afhankelijk of de wijziging betrekking heeft op de rand of de hoek
    Het petpalet verschijnt
  3. Klik in het petpalet op de gewenst actie

In een aantal gevallen (o.a. wanden, balken en trappen) is het voor sommige wijzigingen nodig om op de punten of randen van de blauwe referentielijn te klikken:

Petpalet

De functionaliteiten die kunnen worden aangestuurd met het 'Pet Palette' verschillen per gereedschap, het onderdeel dat aangeklikt wordt (punt of rand) en het venster (plattegrond, gevel, 3D, doorsnede) waarin gewerkt wordt. In onderstaande afbeelding een overzicht van veel voorkomende mogelijkheden

Groepen van elementen

In Archicad worden in een aantal gevallen elementen automatisch als een groep getekend. Denk bijvoorbeeld aan wanden die met de kettingmethode of rechthoekige polygoon worden getekend. Om bewerkingen op deze elementen mogelijk te maken, zoals hierboven beschreven, moet deze groepering tijdelijk worden opgeheven. Gebruik hiervoor de Suspend Groups knop in de knoppenbalk.

Meer functies voor groeperen zijn te vinden in het menu Edit > Grouping