Het inventariseren van het aantal polygonen

Polygonen in Archicad bestanden

De hoeveelheid polygonen inventariseren in een project kan met de Polygon Counting tool. Deze add-on is onderdeel van de  Graphisoft Goodies Suite download . Na downloaden kan de add-on geopend worden via het menu Window > Palettes > Polycount. Het aantal polygonen wordt dan geteld. Na het tellen van de polygonen verschijnt een lijst die aangeeft welk modelelement hoeveel polygonen genereert. In het Helpcenter van GRAPHISOFT is meer informatie over deze add-on te vinden.

Bij complexe objecten kan er uitgegaan worden ongeveer 6000 - 8000 polygonen. Zijn dit er meer wordt het een zwaar object. Dit is geen probleem voor een project op het moment dat dit object maar enkele keren voorkomt in het project. Op het moment dat dit object vaak herhaald wordt, bijvoorbeeld 100 keer, dan kan dit problemen gaan opleveren voor de performance van de computer.

Ook kan de PolyCount gebruikt worden om te bekijken of een project een kritische grootte bereikt. 2-3 Miljoen polygonen is een groot project. 8 -10 Miljoen polygonen is een kritieke waarde waarbij het aantal verminderd moet gaan worden bijvoorbeeld door
  1. Het aantal polygonen verminderen door het detailniveau te verlagen in de Model View Option Combinations van objecten of segmentatie bij Morphs (Via Design > Morph Extra's)
  2. Het project te splitsen door gebruik te maken van Hotlinked Modules .
  3. Als het gaat om een IFC bestand, tijdens het importeren te kiezen voor het filteren van bepaalde soorten elementen.

Polygonen in IFC bestanden

Voordat een IFC bestand wordt geïmporteerd in Archicad, kan er inzicht verkregen worden of er (te) zware elementen aanwezig zijn. Dit kan met behulp van BIMcollab en de Smart View 'Vertex count'.

Polygonen 0 - 1000

Polygonen 1000 - 10.000

Polygonen 10.000 - 100.000

Polygonen > 100.000

In BIMcollab kunnen deze geïdentificeerd worden op hun hoofdkenmerken en aan de hand daarvan met behulp van de Model Filter in Archicad uitgesloten worden.