Issue Management

Het nieuwe Issue Management van Archicad in combinatie met vernieuwingen in BIMcloud stelt gebruikers in staat om alle tijdconsumerende taken in coördinatie te vermijden, en zich te kunnen concentreren op het oplossen van de daadwerkelijke Issues. Architecten en ingenieurs kunnen efficiënter communiceren en wijzigingen in het ontwerp voorstellen aan de hand van Issues, zonder werkzaamheden in het project te onderbreken.

Markeringen en voorstellen

Net als in traditioneel Issue Management, hebben Archicad gebruikers nog steeds de mogelijkheid om elementen te selecteren en aan andere gebruikers toe te wijzen, voor ontwerp-communicatie zonder dat er verdere actie nodig is.
Maar in de nieuwe workflow, kunnen Issues niet alleen gemarkeerde elementen, Highlights, bevatten, maar ook voorstellen, Suggestions, van drie verschillende types:
  1. New: stel een nieuw element voor
  2. Modify: stel een aangepast alternatief voor een bestaand element
  3. Delete: stel voor om een bestaand element te verwijderen
Alle elementen die verbonden zijn aan deze voorstellen, worden met verschillende kleuren weergegeven. Hierdoor kunnen ze eenvoudig beoordeeld worden in ieder 2D of 3D venster.
Wanneer er nog geen voorstel voor wijziging aan een element gedaan wordt, kan het ook als Highlight aan het issue toegevoegd worden.

Suggesties voor wijzigingen van elementen - New, Modify en Delete
Om een Suggestion, aan te maken, kunnen gebruikers 3D elementen toevoegen aan een geopend Issue. In Teamwork, kan ieder voorstel (via het Issue waar het deel van uitmaakt) toegewezen worden aan een andere gebruiker voor goedkeuring. Deze gebruiker krijgt meteen een melding.

Proces van het toewijzen van Issues aan andere teamleden
Voorgestelde aanpassingen aan het ontwerp worden pas deel van het model wanneer de toegewezen gebruiker het Issue accepteert.
Verder, is het mogelijk om het voorstel slechts gedeeltelijk te accepteren. De gebruiker kan de wijzigingen aan het element beperken tot bepaalde parameter bijvoorbeeld: Accepteer het voorgestelde Building Material, maar niet de aangepaste geometrie.

Gedeeltelijk accepteren van wijzigingen aan een element
Wanneer een voorstel eenmaal volledig of gedeeltelijk geaccepteerd is:
  1. worden verwijderde elementen weggehaald uit het model
  2. zullen aangepaste elementen of parameters van elementen de originele versie van het element vervangen
  3. worden nieuwe elementen onderdeel van het project

Links: Voorstel voor een nieuw element is nog niet geaccepteerd. Dit element maakt nog geen deel uit van het model en gaat geen verbindingen aan met andere elementen.
Rechts: Het voorstel is geaccepteerd, het element is onderdeel van het project en gaat verbindingen aan met andere elementen.

Issues aanmaken

Voor een maximale productiviteit, is het aanmaken en bekijken van Issues geïntegreerd in allerlei andere workflows binnen Archicad, zoals de Model Check of de Model Compare.

Issues door selectie

Een geselecteerd  3D element kan toegevoegd worden aan een nieuw of bestaand Issue, via het rechtermuisknop-menu, of via de Issue Manager.

Issues vanuit Model Checking

Vanuit de gerapporteerde lijsten uit de nieuwe Model Check kunnen Issues gemeld worden. Dit kan vanuit elk van de drie mogelijke functies.
Voor ieder onderdeel dat wordt opgesomd kan een gebruiker:
  1. Het probleem meteen oplossen.
  2. Het toevoegen aan een Issue en toewijzen aan een ander teamlid.
  3. Het later oplossen.
Voor meer informatie, bekijk het artikel het checken van modellen.

Issues vanuit Model Compare

In het Model Compare venster worden, in het palet, de resulterende wijzigingen opgesomd. Selecteer onderdelen uit deze lijst en voeg ze (individueel of als groep) toe aan Issues, als Highlights of Suggestions.

Voor meer informatie, bekijk het artikel Model vergelijking ( Model Comparison)

Issues vanuit BCF Import

Archicad ondersteunt een Issue Management workflow via BCF: importeer een BCF-bestand in de Issue Organizer. Dit kan vanuit een lokale map, of rechtstreeks vanaf de BIMcloud. Maak hierna de Issues aan en voeg ze toe aan het Archicad project voor verder beheer.
Archicad ondersteunt het laatste BCF formaat: BCF 2.1, en eerdere versies.

Voor meer informatie, bekijk 'Ondersteuning voor BCF 2.1' onderin dit artikel.

Issues vanuit PDF Markup

Issues die uit een PDF markup applicatie zoals Bluebeam komen, worden getoond in de nieuwe Issue Manager in Archicad, voor een nog betere verbinding tussen Archicad en Bluebeam Revu.

Voor meer informatie over Bluebeam, bekijk het artikel Bluebeam Connection op de website van GRAPHISOFT.

Issues beheren

Archicad introduceert twee nieuwe vensters om Issues efficient te beheren, bewerken en organiseren.

Issue Manager

Met behulp van de Issue Manager kan de gebruiker de inhoud van individuele Issues beheren. Open de Issue Manager via Document > Issue Manager of vanuit de knoppenbalk.

Gebruikers kunnen een willekeurig aantal views opslaan in het Issue. Deze views zijn gebaseerd op de zichtbare elementen, de camera positie, de actieve 3D snijvlakken en de schermafbeeldingen. Aan de hand van de standaard beeldbewerkings-applicatie kunnen aanduidingen toegevoegd worden aan de schermafbeelding. In de Issue Manager kan een gebruiker ook de voorgestelde wijzigingen van een Issue, al dan niet volledig, accepteren.

Verfijn Issues met de Issue Manager

Issue Organizer

In de Issue Organizer wordt de volledige lijst van alle Issues in het project beheerd. Issues kunnen worden gesorteerd volgens een aanpasbare hiërarchische structuur, die voldoet aan de wensen van de gebruiker. Parameters van de geselecteerde issues kunnen rechtstreeks aangepast worden. Open de Issue Organizer via Document > Issue Organizer of vanuit de knoppenbalk via dit icoon:

Beheer Issues met de nieuwe Issue Organizer
Vanuit de Issue Organizer wordt ook de zichtbaarheid van issues beheerd. Dit gebeurt aan de hand van de oogjes voor de issues en in de boomstructuur. Wanneer het oogje open is, zijn de overrides van de Suggestions en Highlights zichtbaar in het model. Bij een gesloten oogje worden de overrides niet getoond.

Issue Tags

Aan ieder Issue worden Issue Tags toegekend. De Issues kunnen aan de hand hiervan gesorteerd worden. De beschikbare opties in de Tags kunnen naar wens aangepast worden door op het wiel-icoon te klikken in de Issue Organizer, en te kiezen voor Issue Tags.
De verschillende Issue Tags zijn:
  1. Priority: bepaalt de urgentie van het probleem
  2. Status: bepaalt of een Issue nog behandeld moet worden of afgesloten is
  3. Type: kan gebruikt worden om het soort probleem te omschrijven of om de Issues op een andere manier te sorteren, bijvoorbeeld per discipline

Geselecteerde onderdelen en gerelateerde Issues

Gebruikers kunnen eenvoudig controleren of een geselecteerd element onderdeel is van een bestaand issue, en dan filteren op de relevante Issues in de Issue Organizer. Het rechtermuisknop menu geeft hierover inzicht.

Rechtermuisknop-menu geeft feedback

Feedback voor Suggestions in het model

Wanneer een element wordt geselecteerd dat als Suggestion deel uitmaakt van een Issue, geeft het vlag-icoon informatie over de voorgestelde wijzigingen. In het pijltje wordt een opsomming gegeven van de parameters van het element die gewijzigd zullen worden wanneer de Suggestion wordt geaccepteerd.

Issue Details en geschiedenis

De details en geschiedenis van het huidige Issue kunnen zowel vanuit de Issue Manager, als de Issue Organizer bekeken worden. De details en geschiedenis kunnen geraadpleegd worden via de Issue details-knop in de Issue Manager , of via de instellingen-knop in de Issue Organizer.
In de Issue Details kan de gebruiker de naam en parameters van het Issue aanpassen, labels en een beschrijving toevoegen en bepalen welke persoon of team verantwoordelijk is.

Het geschiedenis palet houdt alle activiteiten van een bepaald Issue bij. Wanneer er een wijziging gebeurt aan een Issue, wordt hier weergegeven welke gegevens aangepast zijn.

BIMcloud verbeteringen voor Issue Management

In de Issue Organizer kunnen de geselecteerde Issues geëxporteerd worden naar de BIMcloud in BCF of XLS formaat. Met de "Import from BIMcloud" functie, kunnen nieuwe Issues toegevoegd worden aan het project, of kunnen bestaande Issues geüpdatet worden.
In de BIMcloud zijn er drie nieuwe rechten beschikbaar, om de toegang tot Issue Management van een gebruiker te beheren.
  1. Issue - Create/Modify: stelt de gebruiker in staat om Issues aan te maken en bewerken.
  2. Issue - Delete: stelt de gebruiker in staat om bestaande Issues uit het project te verwijderen.
  3. Issue Tag - Create/Modify/Delete: stelt de gebruiker in staat om de status- en prioriteit parameters te bewerken.

Ondersteuning voor BCF 2.1

Archicad biedt ondersteuning voor het meest recente BCF 2.1 formaat om traditionele, zogenaamde "highlight" Issues exacter uit te wisselen.

Een significant voordeel van dit meest recente formaat is dat de zichtbaarheid van elementen beheerd kan worden in BCF, gebaseerd op views die opgeslagen zijn in het Issue. Issue Details bevatten enkele nieuwe parameters (naam, status, prioriteit, deadline, verantwoordelijkheid, enz.) en het Issue kan meerdere schermafbeeldingen bevatten voor een duidelijke communicatie.

BCF 2.1 laat het het veld 'Description' toe zodat een meer gedetailleerde uitleg en commentaren kunnen worden toegevoegd zonder dat het Issue gereserveerd moet zijn in een Archicad Teamwork project.
Naast de ondersteuning voor importeren en exporteren van het meest recente BCF 2.1 formaat, behoudt Archicad ook de compatibiliteit met eerdere BCF 1.0 en BCF 2.0 versies.

Geëxporteerde BCF bestanden uit Archicad kunnen geïmporteerd worden in BIMcollab en omgekeerd, ten behoeve van verder Issue Management in samenwerking met andere partijen en applicaties.
De synchronisatie van issues kan ook rechtstreeks gebeuren vanuit de BCF Manager add-on, zodat het importeren en exporteren van BCF bestanden niet nodig is.
Let op: De synchronisatie van Issues tussen Archicad en BIMcollab geldt enkel voor Issues die zijn aangemaakt in de BCF Manager.