Lagen en Lagencombinaties

Lagen

Lagen zijn bedoeld om de informatie in het model zo te kunnen scheiden dat de gewenste tekeningen kunnen worden geproduceerd. Bijvoorbeeld plattegronden, gevels, gebruiksfuncties, situatie, enzovoort.

Lagen aanmaken

1. Open de Layer Settings: menu Document > Layers > Layer Settings...
    Of gebruik de  knop onder in het scherm
  2. Klik op de knop ‘New…' aan de rechterzijde

Door op de pijlknop naast 'New...' te klikken kan er ook een nieuwe folder aangemaakt worden. Daarnaast kan er vanaf de 4xxx Update van Archicad 26 hier gekozen worden voor 'New based on Selected...'.

Er wordt dan een duplicaat aangemaakt van de geselecteerde bestaande laag. De nieuwe laag neemt dan de instellingen over van de bestaande laag, inclusief de laagcombinatie-instellingen.
Vanaf Archicad 26 is het mogelijk de lagen in Folder View te tonen, zoals hierboven te zien is. Door links boven op de knop te klikken kan de List View weergegeven worden:

Lagen verbergen en tonen

1. Bepaal welke informatie getoond moet worden door bepaalde lagen te verbergen
  2. Beveilig lagen met informatie die niet gewijzigd mag worden door ze te locken

Lagencombinatie

Lagencombinatie aanmaken

Sla de gemaakte instellingen op als een Lagencombinatie, zodat deze makkelijk opnieuw is op te roepen en te beheren:
  1. Klik op de knop ‘New…’ (linksonder)

2. Geef de Lagencombinatie een naam
Geef de Lagencombinatie de naam van de tekeningen waarvoor de combinatie bedoeld is.
Bijvoorbeeld:
  1. ELE – Elektra
  2. PLA – Plafond

Lagencombinatie aanpassen

1. Selecteer de Lagencombinatie (links)
  2. Pas de instellingen aan (rechts)
  3. Sla de wijzigingen op met de knop ‘Update’
Gebruik een bestaande lagencombinatie voor het aanmaken van een nieuwe lagencombinatie

Meerder lagen aanpassen in een lagencombinatie

Soms zijn meerdere lagen aan en of uit gezet en moet deze combinatie een bestaande vervangen.
  1. Open de Layer Settings
  2. Kies in linkerkolom de lagencombinatie
  3. Selecteer in de rechterkolom met SHIFT of CTRL / CMD de lagen die allemaal zichtbaar of onzichtbaar moeten worden of die allemaal gelockt of niet gelockt moeten worden
  4. Klik op het 'Oogje'   of 'Slotje'  in een van de geselecteerde rijen en de keuze zal gelden voor alle geselecteerde rijen
  5. Klik op 'Update' en kies 'OK'
Of
  1. Kies, onderin het scherm in de Quick Options, de gewenste lagencombinatie
  2. Selecteer in de tekening onderdelen die verborgen moeten worden
  3. Schakel de lagen van deze onderdelen uit, bijvoorbeeld met de Quick Layers (Window > Palettes > Quick Layers)
  4. Open de Layer Settings en sorteer hier op zichtbaarheid en selecteer de onzichtbare lagen
  5. Kies de lagencombinatie die overschreven moet worden, de lagen blijven geselecteerd.
  6. Klik op een geopend oogje van één van de geselecteerde lagen zodat het oogje sluit en de lagen verborgen worden
  7. Update de bestaande lagencombinatie

Lagencombinaties versus lagen in de Layer Settings

Door links op een Layer Combination te klikken worden rechts de instellingen van de lagen in deze combinatie zichtbaar:

Door rechts op een laag te klikken wordt links zichtbaar hoe deze laag is ingesteld in de verschillende lagencombinaties:

En kan dit eventueel ook aangepast worden.
Nieuwe lagen zijn standaard niet zichtbaar in de bestaande lagencombinaties.
Stel de gewenste weergave van de laag snel in door de laag te selecteren en vervolgens aan de linkerzijde de instellingen aan te passen. Dit is direct verwerkt in de lagencombinaties. (Geen Update nodig)

Of selecteer een laag die wel zichtbaar is in de bestaande lagencombinatie en kies in het pijlmenu naast de knop 'New...' voor 'New based on Selected...'. De overige instellingen van de huidige laag worden dan ook meegenomen.

Lagenstructuur van de NL/BE en de NL/BE KeyMember templates

Folder
Laag
Omschrijving
Gebruik

Archicad Layer
Standaard laag - niet verwijderen.
Informatie op de laag is altijd zichtbaar.
0 t/m 9
11 t/m 90
NL/SfB - BB/SfB
Algemene model informatie meestal in 3D, maar ook 2D
ALGEMEEN

Aanduidingen
Hulplijnen, stramien, Patches en opmerkingen
INFORMATIE

Informatie
Extra informatie voor specifieke tekeningen, bijvoorbeeld: plafondtekening, verkooptekening, 1:20 tekeningen
MAATVOERING

Maatvoering
Maatvoering voor verschillende schalen en tekeningen (bijv. verkoop-dimensionering)
MARKERS

Markers
(detail-)markers
RUIMTEN

Oppervlakten / Ruimten
SAMENWERKING

IFC, Point clouds en modules
WERKPLAATS

Bouwplaats
Objecten maken, Ramen- en deurenwerkplaats