Licenties - Down- en uploaden

Voor een uitgebreide handleiding over het activeren van een Archicad licentie, raadpleeg het artikel:  Een (nieuwe) Software Key activeren .

License Manager Tool

Down- en uploaden, of up- en downloaden van een Software Key, gebeurt doormiddel van de License Manager Tool.
De License Manager Tool is te vinden in de installatie folder van GRAPHISOFT:
  1. MAC: Applications/GRAPHISOFT/License Manager Tool
  2. WIN: Program Files/GRAPHISOFT/License Manager Tool
Of te downloaden via de website van Graphisoft .
Als er een Hardware Key (USB-sleutel) op het systeem aangesloten is, haal deze er gedurende de installatie uit de computer.
Voor vragen over de License Manager Tool zie het artikel:  License Manager Tool Help .

Licentie downloaden

1. Open de License Manager Tool
      START > GRAPHISOFT > License Manager Tool
      Finder > Programma's > GRAPHISOFT > License Manager Tool
  2. Log in met het Graphisoft ID.
    In het venster verschijnen de beschikbare licenties:

3. Selecteer in de lijst een licentie en klik op 'Download'.
    De download zal worden uitgevoerd en in een dialoogvenster bevestigd worden.
    Na de download verschijnt een computersymbool naast het licentienummer:

De afbeelding van de computer geeft aan dat de licentie zich nu op de computer bevindt.
  4. Sluit de License Manager Tool
Voor elke, losse Software licentie dient dit proces heraalt te worden op welk werkstation waar met Archicad gewerkt moet worden. Bij netwerklicenties wordt op elk werkstation de licentie door Archicad automatisch gevonden op het moment dat de server in het netwerk toegankelijk is. Zie voor meer informatie over het instellen en gebruiken van een Netwerklicentie het artikel: Instellen en gebruiken van een netwerklicentie .
Thuis (of ergens anders dan kantoor) gebruikmaken van een netwerklicentie kan alleen via VPN. Vraag de systeembeheerder om dit in te richten.
Legenda Licenties
Software Key
  1. De wolk geeft aan dat de licentie zich in de Cloud bevindt. De Code ernaast is het nummer van de Software Key

2. De afbeelding van de computer geeft aan dat de licentie zich op de computer bevindt. De codes ernaast zijn de identificatie van de computer en het nummer van de Software Key
Hardware Key
  1. De afbeelding van een USB sleutel geeft aan dat er een Hardware Key in de computer is ingeplugd. Ernaast staat het nummer van deze sleutel

Status licenties:
  1. De licentie is beschikbaar om te downloaden:

2. De licenties zijn up to date:

3. De licenties zijn nog niet beschikbaar:

Het kan enkel minuten duren voordat deze beschikbaar komen. Eventueel kan de Refresh knop worden gebruikt.
  4. De inhoud van de sleutel is nog niet bereikbaar:

In de meeste gevallen volstaat het om de LMT af te sluiten en na minimaal 5 minuten nogmaals te proberen.

Licentie uploaden

Vanaf Archicad 23 kan een licentie direct vanuit het programma naar de License Pool geupload worden zonder de LMT te openen.
Ga hiervoor naar het menu 'Help' en kies 'Upload Software Key'.

Voor alle versies is ook de volgende methode mogelijk:
  1. Sluit Archicad af en start de License Manager Tool op.
      START > GRAPHISOFT > License Manager Tool
      Finder > Programma's > GRAPHISOFT > License Manager Tool
  2. Log in met het Graphisoft ID gekoppeld aan de licentie of met het account van de beheerder
  3. In het dialoogvenster verschijnt de geactiveerde licentie met een computersymbool ervoor.

Selecteer deze licentie en klik op 'Upload'.
  4. Na het uploaden van de licentie verschijnt weer het ‘wolk symbool’ naast het licentienummer.

Dit geeft aan dat de licentie weer voor een ander gebruiker of computer beschikbaar is in de License Pool.
  5. Klik op 'Close' om de License Manager Tool af te sluiten
Vanwege de zorgvuldige beveiliging van de licenties kan het synchroniseren van de licenties enkele minuten duren. Herstart bij twijfel de LMT na 5 minuten en kijk of het synchronisatieproces gelukt is. Blijft er langer een foutmelding staan, neem dan contact op met de Support van KUBUS.
Upload de licentie altijd naar de licentiepool:
  1. vóórdat de computer geformatteerd wordt
  2. vóórdat er een update/upgrade van het besturingssyteem wordt uitgevoerd
  3. vóórdat de harde schijf leeggemaakt wordt

Licentie Verplaatsen naar een andere computer

Als de Software Key op een andere computer geactiveerd moet worden, gebeurt dat met de License Manager Tool. Zo kan eenvoudig thuis verder gewerkt worden aan een project of kan een collega de licentiegebruiken.
  1. Open op computer A de License Manager Tool en kies voor Upload, volg de stappen bij 'Licentie uploaden' hierboven.
    De Software Key wordt dan beschikbaar in de licentiepool.
  2. Open op computer B de License Manager Tool en kies voor Download, volg de stappen bij 'Licentie downloaden' hierboven.
    De Software Key wordt dan uit de licentiepool gehaald.

Bovenstaande beschrijving geldt voor Software licenties. Voor het verschil tussen Hardware en Software sleutels, raadpleeg het artikel:  Overzicht licentievormen en sleutels .