Licenties - Overzicht licentievormen en sleutels

Licentievormen

Archicad is gratis (Trial of Demo) uit te proberen, ook voor studenten en docenten (Educatie).
Bij de eerste keer opstarten moet een keuze gemaakt worden uit onderstaande licentie vormen. Volg na keuze de instructies op het scherm.

Demo
Trial
Educatie
Commercieel
  Functionaliteit
Alles
Alles
Alles
Alles
  Duur
Onbeperkt
30 dagen
Studietijd
Onbeperkt
  Opslaan
Nee
Ja
Ja
Ja
  Watermerk
Nee
Nee
Ja
Nee
  Registratie
Nee
Probeer gratis
MyArchicad
KUBUS + GRAPHISOFT

Met een Full-Archicad licentie, kunnen -onder specifieke voorwaarden- trial projecten geopend worden.
Zie hiervoor het artikel: Trial-projecten openen met Full licentie

Overzicht licentie sleutels

De Commerciële licentie kan een Software of een Hardware Key zijn.

Software Key

Hardware Key

CodeMeter
CodeMeter 100 uren*Wibu
Soort sleutel

Virtueel

USB sleutel
USB sleutelUSB sleutel
Geschikt voor versie

Vanaf Archicad 10

Vanaf Archicad 10
voor aangeschafte versie en lagerArchicad 7 t/m 18
Wisselen van computer
met stand-alone licentie

Via internet

In- en uitpluggen
USB-stick
In- en uitpluggen
USB-stick
In- en uitpluggen
USB-stick
Wisselen van computer
met netwerklicentie

Via de server

Via de server
n.v.t.Via de server
Vervanging (kwijtraken,
beschadiging e.d.)

Dezelfde dag

Minimaal 2 dagen
n.v.t.Minimaal 2 dagen
Gebruik License Manager Tool

Volledig

Beperkt
BeperktGeen
Verschillende versies gelijktijdig
openen op 1 werkstation

Vereist 1 licentie

Vereist 1 licentie
Telt extra urenVereist meerder
licenties
Levertijd

Dezelfde dag

Minimaal 2 dagen
Minimaal 2 dagenMinimaal 2 dagen
Upgraden naar nieuw versie

Via internet

Via internet
Niet mogelijkVia internet
Gebruik op virtueel systeem / server

Na omzetting

Nee
NeeNee

* Per 01-04-2023 is het aankopen van een 100-urensleutel (PPU) komen te vervallen.

Software Key en de voordelen

Zoals hierboven in het overzicht te zien is, is een Software Key, een virtuele sleutel. Deze kan gedownload en geüpload worden naar de licentiepool in de cloud.

Dit heeft allerlei voordelen, zoals dat de sleutel minder makkelijk te verliezen is, te beschadigen of te misplaatsen. Ook kan de softwaresleutel eenvoudig vervangen worden bij een computer die gestolen of kapot is. Een software key wordt beheert met het GRAPHISOFT ID. Op die manier  is er direct inzicht in het gebruik van de licenties

Een Software key kan op de computer blijven staan, maar kan ook weer teruggezet worden in de licentiepool. Bijvoorbeeld wanneer er toch niet met Archicad gewerkt wordt en een collega dat wel wil, dus de licentie nodig heeft. Gebruikers kunnen hun licenties onbeperkt down- en uploaden van de licentiepool en daarmee is het dus ook mogelijk vaak te wisselen van computer.

Stand-alone Key

Een stand-alone Key is een losse sleutel. Dit kan een hardware key zijn (USB-stick), die ingeplugd wordt in de computer waar u Archicad wenst te gebruiken. Of dit is een Software Key die met de License Manager Tool gedownload kan worden op de computer. Als de Software stand-alone key op een andere computer gebruikt moet worden kan deze met License Manager Tool eerst ge-upload worden naar de pool op internet en daarna worden gedownload op de computer naar wens.

100-uren sleutel

Per 01-04-2023 is het aankopen van een 100-urensleutel (PPU) komen te vervallen.

Een 100-uren sleutel kon door Archicad KeyMembers worden aangeschaft en is geldig voor de Archicad versie waar deze voor wordt aangeschaft. De sleutel kan dan, net als alle licenties van Archicad, ook voor oudere versies gebruikt worden.

Het aftellen van de uren werkt als volgt:
  1. De tijd dat Archicad in gebruik is
  2. Zijn er meerdere sessies van Archicad in gebruik, dan wordt voor alle versie afgeteld en gaat het dus sneller
    Bijvoorbeeld: één sessie is aan het renderen en in tweede wordt gemodelleerd.
Het aantal uren kan worden ingezien op de volgende locaties:
  1. Het opstartscherm van Archicad
  2. De License Manager Tool
  3. In Archicad via het menu Help > License Information...