Niet aanpasbare onderdelen toch wijzigen

Het kan voorkomen dan elementen wel geselecteerd kunnen worden, maar dat wijzigingen niet geaccepteerd worden en ze ook niet verwijderd kunnen worden. Dit is zichtbaar aan de grijze weergave van de selectiepunten.

Oorzaak:
Het element is onderdeel van een Hotlinked Module. Dit is zichtbaar aan de vierkante selectiepunten en het selectie informatievenster.

Oplossing:
  1. Wijzig het element in het module-bestand. Zie voor meer informatie over modules het artikel: Snel en efficient modules wijzigen.
  2. Als het de bedoeling is om de hele module te verwijderen, moeten alle onderdelen van de module worden geselecteerd. Zet Edit > Grouping > Suspend Groups uit (of gebruik de knoppenbalk), dan worden alle onderdelen geselecteerd en kan de geselecteerde module worden verwijderd.

Oorzaak:
Het element staat op een beveiligde laag.

Oplossing:
  1. Geef de laag vrij op een van de volgende manieren:Kies in het contextmenu voor Layers > Unlock Layer
  2. Acitveer een andere lagencombinatie in het Quick Options menu of bij de Layer Settings (Ctrl/Cmd + L)
  3. Zet de laag aan in de Layer Settings (Ctrl/Cmd + L)

Oorzaak:
Het element is onderdeel van een X-ref. Dit is zichtbaar aan de vierkante selectiepunten en het selectie informatievenster.

Oplossing:
Elementen in een X-ref kunnen niet bewerkt worden. Is dat wel de bedoeling, dan kan de gelinkte tekening aan het bestand toegevoegd worden via File > External Content > X-Refmanager en de keuze voor 'Bind'. Er is dan geen link meer met het origineel. Tevens worden alle attributen (zoals lagen en lijntypes) aan het bestand toegevoegd. Soms is het dan een betere optie de DWG op een andere manier aan het project toe te voegen.

Oorzaak:
Het element zelf is beveiligd.

Oplossing:
Selecteer het element en ga naar Edit > Locking > Unlock of deselecteer alles en kies Edit > Locking > Unlock All

Het is wel mogelijk om deze elementen te kopiëren: selecteer het element en kies Edit > Copy (ctrl/cmd+C) en daarna Edit > Paste (ctrl/cmd+V)